logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja korekt i wyników testu przelewowego wtryskiwaczy Common Rail BMW E39 530D 2001

sebastian1260 11 Wrz 2024 22:37 789 2
REKLAMA
  • #1 21223283
    sebastian1260
    Poziom 6  
    Ocena: 41
    Witam, wymieniłem jeden wtryskiwacz (na inny używany) test przelewowy- wymieniony wtrysk przelewa najmniej ze wszystkich 6. korekta -2,8 na tym wymienionym wtrysku. Nie zerowałem korekt bo nie mogę znaleźć tej funkcji w Inpa. Stary wtrysk przelewał najwięcej ze wszystkich 80ml a inne od 40 do 55ml ale jego korekcja była w granicach 1 nie pamiętam czy na plus czy minus. Jak w tym przypadku interpretować korekty i wyniki testu przelewowego oraz który wtryskiwacz biedzi lepszy- nowy czy stary? Wtryski sprawdzane ponieważ samochód miał problemy z odpalaniem. Przyczyną okazał się słaby rozrusznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21223311
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Wtrysk nowy czy używka? Jeśli używka - pewnie długo leżał... Załóż stary wtryskiwacz, zloguj sobie ciśnienie paliwa podczas rozruchu i będziesz widział. 2 sekundy kręcenia i powinno być około 250-300 bar i powinien odpalać.
    Korekta to odchyłka (może być w dawkowaniu na skutek mechanicznego uszkodzenia wtryskiwacza, ale może oznaczać też inne przypadki, np mechanicznie słabszy cylinder).
    Jeśli 80ml / minutę to jeszcze bez tragedii.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #3 21223567
    sebastian1260
    Poziom 6  
    Ocena: 41
    80ml w ciągu 2-3 minut. Czyli zostaje stary wtrysk. Wtrysk który założyłem był używany. Co oznacza jesli wtrysk ma dobry test przelewowy a dużą korektę prawie -3? Cylinder jest w porządku bo na starym wtrysku korekcja w granicach 1.
REKLAMA