logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania R 2016 - Strzelające pióra resorów na zakrętach, brak usterek na diagnostyce

rogal0811 12 Wrz 2024 11:08 768 5
REKLAMA
  • #1 21223636
    rogal0811
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Kierowca przez telefon zgłosił mi, że podczas jazdy na rondach czy ostrzejszych zakrętach "strzelają pióra" w resorach. Autem, którym jeździ, to Scania R 16 rok, gdzie są 3 resory po 3 pióra na każdą ze stron. Przekazałem mu, aby podjechał do stacji diagnostycznej - ale tam nic nie znaleźli - powiedzieli, że wszystko jest ok. Auto jest jeszcze w trasie, więc dopiero będę miał je u siebie na bazie za kilka dni. Wiem, że to, co napisałem, jest dość lakoniczne, ale taką informację mi przekazał kierowca. Czy ktokolwiek miał styczność z podobnym przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #2 21223742
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Auto jest myte myjką ciśnieniową z gorącą wodą?
  • REKLAMA
  • #3 21223787
    rogal0811
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    >>21223742 A co to ma do rzeczy? Tak jest, ale bardzo rzadko.
  • REKLAMA
  • #4 21223932
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Pióra- pomiędzy są smarowane smarem grafitowym (nie wszystkie) i jak wypłukać to coś takiego może się dziać.
    Nie przypuszczam że są takie zużyte że mają zęby na składaniu.
    Wybity silentblock powinien wyjść na pralce.
  • REKLAMA
  • #5 21224194
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1702
    Jeśli diagnosta nie znalazł przyczyny " strzelania" mając do dyspozycji urządzenia diagnostyczne szarpak, breszkę i kanał to d...a nie diagnosta ale gdyby chodziło o zatrzymanie dowodu to pewnie by znalazł. Jeśli pióra przesuwają się względem siebie to widać błyszczący wyślizgany metal bądź rdzę w tym miejscu. Warto przyjrzeć się wieszakom z tyłu resora czy przerwa między uchem resora a górą wieszaka jest wystarczająca czy oba elementy leżą na sobie bo tulejki i sworznie są zużyte.Sprawdź czy mocowanie resorów do osi jest prawidłowe tzn. czy nie ma przesunięć czy śruba "sercowa" nie jest przypadkiem ścięta.
  • #6 21224280
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1597
    trojan 12 napisał:

Wybity silentblock powinien wyjść na pralce.

Tam nie ma silentblocków - są gwintowane tuleje i sworznie z gwintem.

rogal0811 napisał:
    Kierowca przez telefon zgłosił mi, że podczas jazdy na rondach czy ostrzejszych zakrętach "strzelają pióra" w resorach. Autem, którym jeździ, to Scania R 16 rok, gdzie są 3 resory po 3 pióra na każdą ze stron. Przekazałem mu, aby podjechał do stacji diagnostycznej - ale tam nic nie znaleźli - powiedzieli, że wszystko jest ok. Auto jest jeszcze w trasie, więc dopiero będę miał je u siebie na bazie za kilka dni. Wiem, że to, co napisałem, jest dość lakoniczne, ale taką informację mi przekazał kierowca. Czy ktokolwiek miał styczność z podobnym przypadkiem?

Masz zużyte sworznie i tuleje w wieszakach resorów i dlatego strzela.
    Bywa też, że same resory się wycierają, ale z reguły problem rozwiązuje wymiana wieszaków, sworzni i tulejek.
REKLAMA