logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie wolnostojącego garażu 20m od domu - gdzie podłączyć przewód i różnicówkę?

d2mac 12 Wrz 2024 22:07 489 11
  • #1 21224399
    d2mac
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Chcę zasilić garaż wolnostojący oddalony od rozdzielni w domu około 20m przewodem 5x4mm.Do rozdzielnicy w domu mam doprowadzony przewód 5x10mm.Jest FR i przepięciówka. Proszę o info w którym miejscu podłączyć przewód do garażu. Czy różnicówka w rozdzielni czy garażu?
  • #2 21224423
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Poszukaj lepiej elektryka co się na tym zna. Zabezpieczasz przewód by przez niego nie popłynął większy prąd niż maksymalny wynikający z jego przekroju oraz materiału z jakiego są żyły. Według mnie powinieneś zabezpieczyć nadprądowo przewód będący WLZ między rozdzielnicą w domu a garażem a w garażu zamontować RCD oraz wykonać podział na obwody które będą odbiorami i je dobezpieczyć nadprądowo.
  • #3 21226706
    d2mac
    Poziom 10  
    Przecież podałem przekroje przewodów. Na przyłączu w skrzynce w ogrodzeniu mam C25.
  • #4 21226845
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1705
    Witam,
    d2mac napisał:
    Przecież podałem przekroje przewodów. Na przyłączu w skrzynce w ogrodzeniu mam C25.

przecież kolega wyżej odpowiedział ci na to pytanie:
    MORT napisał:
    Poszukaj lepiej elektryka co się na tym zna.

Nie bądź bohaterem w swojej instalacji elektrycznej, bo to się źle skończy.

Pozdrawiam
  • #5 21227054
    d2mac
    Poziom 10  
    A ja nie rządam od Ciebie takich rad, które nabiją Ci posty, tylko konkretnej odpowiedzi. Nie chcesz pomóc to nie pisz.
    Planuję w rozdzielni domowej założyć wyłącznik nadprądowy trójfazowy C20 z wyjścia ogranicznika przepięć. W garażu zamontować małą rozdzielnicę. Na wejściu różnicówka i wyłączniki nadprądowe b16 i b10.
    To niech teraz kolega może mi doradzi co jest w/g niego źle w takiej konfiguracji poparte jego argumentami i obliczeniami.

Moderowany przez krzysiek7:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #6 21227086
    clubber84
    Poziom 39  
    d2mac napisał:
    Planuję...

Dlaczego ty planujesz, a nie elektryk?
    Instalacje alarmowe/domofonowe to pokrewna branża, ale nie ta sama.
    Jeśli w garażu zamierzasz mieć ładowarkę do elektryka (pewnie będą jeszcze w planach jakieś inne prądożerne urządzenia), to C20 i przekrój kabla trochę się nie zgadzają.
    Ale zdalnie nikt ci nie doradzi zrób tak i tak, to będzie działać, tylko potrzebna jest "wizja lokalna" lokalnego elektryka (takich pewnie znasz, z racji branży, w której się obracasz).

P.S.
    Przecież na montaż alarmówek też nie idziesz na rympał, tylko najpierw "rozpoznajesz teren".

Pozdrawiam
  • #7 21227451
    d2mac
    Poziom 10  
    Dziękuję za konstruktywną odpowiedź.
    W garażu nie przewiduję stacji ładowania i dużego obciążenia.
    Chodzi mi tylko , czy przy takim dobraniu przewodu i C20 w rozdzielnicy domowej jest prawidłowy.
  • #8 21227452
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 173
    clubber84 - co Ci się nie zgadza w układzie 5x4 i C20 ?
  • #9 21227766
    d2mac
    Poziom 10  
    clubber84 napisał:
    d2mac napisał:
    Planuję...

Dlaczego ty planujesz, a nie elektryk?
    Instalacje alarmowe/domofonowe to pokrewna branża, ale nie ta sama.
    Jeśli w garażu zamierzasz mieć ładowarkę do elektryka (pewnie będą jeszcze w planach jakieś inne prądożerne urządzenia), to C20 i przekrój kabla trochę się nie zgadzają.
    Ale zdalnie nikt ci nie doradzi zrób tak i tak, to będzie działać, tylko potrzebna jest "wizja lokalna" lokalnego elektryka (takich pewnie znasz, z racji branży, w której się obracasz).

P.S.
    Przecież na montaż alarmówek też nie idziesz na rympał, tylko najpierw "rozpoznajesz teren".

Pozdrawiam

Szkoda że kolega nie ustosunkował się do konkretnych moich pytań , tylko sugeruje mi , co mam mieć w garażu.Jak widać na pytanie kolegi post powyżej nie otrzymaliśmy odpowiedzi.
  • #10 21229282
    clubber84
    Poziom 39  
    Po co mam się ustosunkowywać, jak i tak zrobisz po swojemu? Jeśli szukasz potwierdzenia tego, co sobie założyłeś, to tu go nie znajdziesz.
    Praca z instalacjami SELV nie uprawnia do samodzielnego "podpinania garażu do rozdzielnicy domowej", więc czy zrobisz to z pomocą elektryka czy bez, to nikt ci nie zabroni.

A, co do nie zgadzania się bezpiecznika C20, kabla o przekroju 5x4mm² oraz "w garażu nie przewiduję stacji ładowania i dużego obciążenia.", to raczej nie ma sensu omawiać, bo zdalnie jeszcze nikt nikomu dobrze nie doradził.
    Zwłaszcza w dziedzinie elektryki.

Pozdrawiam
  • #11 21229675
    d2mac
    Poziom 10  
    d2mac napisał:
    clubber84 napisał:

Rozumiem, że jak prześlę zdjęcie garażu, zdjęcie domu i rozdzielni to kolega wtedy mi odpowie czy przewód 5x4 i C20 to jest prawidłowy wybór
  • #12 21229689
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    C20 prawie nigdy nie jest prawidłowym wyborem w instalacji domowej. Zresztą po co ci on? Zamiast niego daj kolejny FR3P na obwód garażu. Rozdzielnica już w garażu. A tam to już rozumiem że wiesz jak wykonać. Doziemienie miejscowe PE, połączenia wyrównawcze o ile potrzebne. I kilka innych niuansów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zasilenie wolnostojącego garażu oddalonego o 20m od domu przewodem 5x4mm², z rozdzielnicy w domu, gdzie przewód ma przekrój 5x10mm². Pojawiły się pytania dotyczące podłączenia przewodu oraz lokalizacji różnicówki (RCD) - czy w rozdzielnicy domowej, czy w garażu. Użytkownicy forum sugerują, aby zainstalować wyłącznik nadprądowy C20 w rozdzielnicy domowej oraz różnicówkę w garażu, a także podkreślają znaczenie konsultacji z elektrykiem. Wskazano na potencjalne problemy z doborem zabezpieczeń oraz konieczność wykonania lokalnych połączeń wyrównawczych i doziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA