logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana grzejnika żeliwnego na drabinkowy w łazience - jak podłączyć?

Arek1984 20 Paź 2011 22:13 24261 21
REKLAMA
  • #1 10048563
    Arek1984
    Poziom 16  
    Ocena: 110
    Mam w łazience mały grzejnik żeliwny i chcę go wymienić na znacznie większy grzejnik drabinkowy.

Na powyższym schemacie kolorem szarym zaznaczyłem stary grzejnik, kolorem żółtym nowy drabinkowy.
    Czy taki sposób podłączenia rur (zaznaczonych na czerwono) będzie prawidłowy?
    Gdzie w takim przypadku zamontować zawór termostatyczny?

Czy może jednak znacznie lepszym wyjściem było by podłączenie powrotu do pionu poniżej grzejnika?
  • REKLAMA
  • #2 10048846
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Wręcz należałoby poniżej, to pozbawi cię niespodzianek..
    Zawór na zasilaniu.
  • #3 10048855
    EuMe
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Tak może być, choć lepiej i estetyczniej zasilić od dołu.
    Termostatyczny zawór na zasilaniu (u góry).
    Na wolnym górnym zakręć koniecznie jakiś prosty odpowietrznik.
  • REKLAMA
  • #4 10049104
    Arek1984
    Poziom 16  
    Ale powrót idący pod górkę też powinien działać?
    Pytam bo szykuje się remont łazienki ale nowy grzejnik przydał by się już teraz żeby działał.

A termostat chyba nie powinien być nad grzejnikiem? Chyba lepiej dac na rurze doprowadzające z boku grzejnika?
  • #5 10049168
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 237
    Będzie działać. Tak zrobiłem i spisuje się bardzo dobrze. I nie dawałem żadnych zaworów. W łazience musi być bardzo ciepło.
  • #6 10051344
    EuMe
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Jeżeli remont, to ogrzewanie podłogowe! Grzejnik wtedy wystarczy niewielki (do suszenia skarpet).
    Grzejnik bez zaworu jest bardzo nieekonomiczny i nie pozwala wyregulować prawidłowo temperatury i potrafi zakłócać pracę innych grzejników w obwodzie. Standardowo daje się dwa zawory na grzejniku (na powrocie może być zwykły kulowy), aby móc spokojnie odłączyć grzejnik w przypadku jego awarii czy malowania bez opróżniania całej instalacji.
  • #7 10051434
    Arek1984
    Poziom 16  
    Ogrzewanie podłogowe jest w planach ale zobaczę jak będzie szło zbijanie starej wylewki bo jak nie obejdzie się bez młota pneumatycznego to chyba odpuszczę temat :P
  • #8 10068440
    krisi3
    Poziom 20  
    Ocena: 187
    A moje zdanie jest takie że ogólnie grzejniki drabinkowe słabo grzeją,fakt ładnie się prezentują do momentu kiedy domownicy nie powieszą na nich ręczników bielizny itp.Ciekaw jestem innych opini użytkowników.Pozdro.
  • #9 10069439
    Polon27
    Poziom 18  
    Ocena: 104
    Ogólnie grzejnik łazienkowy powinno się przewymiarować, jeśli jest to jedyne źródło ciepła i jeszcze ma suszyć. Trzeba tez pamiętać, że najbardziej efektywne w grzaniu są grzejniki malowane (białe lub z palety kolorów), natomiast grzejniki chromowane maja tylko 30-40% mocy grzejnika malowanego o tych samych wymiarach. Co do zaworu... No ja ostatnio wywaliłem całkowicie zawór i wstawiłem po prostu rurę, dopiero teraz ten grzejnik hula. I nawet nie śmiem na to narzekać, gdyż mam ciepło w łazience a i suszyć jest gdzie ( a po to był założony, wcześniej rano przyniesiony świeży ręcznik wieczorem walił niemiłosiernie, strach było podejść). Zrób na razie prowizorkę bez żadnych zaworów, użyj pexa i jazda. U mnie już tak działa 2 lata, kiedyś doczeka się remontu w łazience to go podłączę normalnie.
  • REKLAMA
  • #10 10070928
    Arek1984
    Poziom 16  
    A wracając do mojego schematu to czy grzejnik w takim układzie jak na rysunku u góry będzie działał jak go zasilę od dołu?
  • #11 10071272
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Nie robi się tak, by zasilanie było od dołu a powrót od góry!!! Można zrobić zasilanie na dole i powrót na dole, ale wtedy grzejnik zawsze będzie działał gorzej, niż zasilany górą a powrót na dole. Optymalnie byłoby, gdyby podłączenie powrotu do pionu było poniżej grzejnika, ale pewnie wymagaoby to spawania. Warto się zastanowić, czy ten grzejnik musi być aż o tyle większy, niż żeliwny. Czyżby poprzednio w łazience było zimno?
  • #12 10073798
    Arek1984
    Poziom 16  
    Powrót i zasilanie chcę zrobić od dołu ze względów estetycznych :)
    W trakcie remontu będę przerabiał też rury co więc powrót do pionu zrobi się jak należy.
    Żeliwny grzejnik miał 3 żeberka a łazienka 4m2 i nie było za ciepło. Teraz łazienka będzie miała 6m2 i chcę większy grzejnik żeby nie było problemu jak się go przysłoni ręcznikami.
  • #13 10073891
    MAJ 1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    cieplej będzie w łazience jak założysz zwykły grzejnik alu. ja mam 8mkw. i grzejnik 10 żeberek, jest naprawde ciepło
  • #14 10517387
    Arek1984
    Poziom 16  
    Odgrzeję nico kotleta i zapytam:

Czy takie zawory dobrze się spisują?

• REKLAMA
  • #15 10521900
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    Nie wiem czy już podłączyłeś ten grzejnik drabinkowy ale nie radzę podłączać go od dołu zasilania i powrotu a to dlatego że byłem ostatnio u znajomego w nowym domu i właśnie miał taki grzejnik podłączony od dołu i grzejnik grzał tylko 2/3 a 1/3 tego grzejnika od góry był zaledwie lekko letnawy.
    Moim zdaniem twój rysunek na początku postu jest ok i tak powinien właśnie być podłączony tylko zasilanie od góry.
  • #16 10522074
    Arek1984
    Poziom 16  
    Mam podłączone zasilanie od góry i grzeje bardzo dobrze ale przy okazji remontu przydało by się go podłączyć jakoś bardziej estetycznie dlatego pytam o to dolne przyłącze...
    A może warto było by przedłużyć tą rurkę do jakiś 3/4 wysokości grzejnika, wtedy chyba powinien grzać jak należy?
  • #17 10522242
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Nic nie napisales na temat samego CO, jaki system?
  • #18 10522266
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 237
    Zrób tak jak koledzy radzą: zasilanie od góry, powrót od dołu, tak jak na rysunku po przekątnej, konieczny u góry odpowietrznik, a rury poprowadź tak żeby było estetycznie. Zrobiłem podobnie i nie mam problemu.
  • #19 10522578
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2608
    czarny_1963 napisał:
    Nie wiem czy już podłączyłeś ten grzejnik drabinkowy ale nie radzę podłączać go od dołu zasilania i powrotu a to dlatego że byłem ostatnio u znajomego w nowym domu i właśnie miał taki grzejnik podłączony od dołu i grzejnik grzał tylko 2/3 a 1/3 tego grzejnika od góry był zaledwie lekko letnawy.

Bo najprawdopodobniej jest zapowietrzony.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #20 10523587
    Arek1984
    Poziom 16  
    saskia napisał:
    Nic nie napisales na temat samego CO, jaki system?

Jeszcze grawitacyjny ale wkrótce będzie wymieniony na kocioł na eko groszek z wymuszonym obiegiem.
  • #21 10530488
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    Kolego mirrzo grzejnik nie jest zapowietrzony ma na gorze automat odpowietrznik a CO jest z układem zamkniętym piec na ekogroszek wszystko chodzi na pompie, jest to nowy dom wszystko nowoczesne tylko podłączenie tego grzejnika jest nieprofesjonalne bo drabinka ma prawie 2m wysokości i po prostu nie przeciska wody przez cały grzejnik.
    Podłącz tak jak ci radzą i będzie ok.
  • #22 11113413
    Arek1984
    Poziom 16  
    Grzejnik podłączony tak jak na rysunku na górze, grzeje cały pełną mocą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany grzejnika żeliwnego na drabinkowy w łazience. Użytkownik zapytał o prawidłowe podłączenie nowego grzejnika, wskazując na schemat, w którym stary grzejnik zaznaczony był na szaro, a nowy na żółto. Uczestnicy forum sugerowali, że optymalne jest zasilanie grzejnika od góry, a powrót od dołu, co zapewnia lepszą efektywność grzania. Wskazano również na konieczność zamontowania zaworu termostatycznego na zasilaniu oraz odpowietrznika na górze. Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że grzejniki drabinkowe mogą mieć ograniczoną moc grzewczą, zwłaszcza gdy są zasłonięte ręcznikami. W kontekście remontu, rozważano również możliwość instalacji ogrzewania podłogowego jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA