logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie automatyki bramy Moovo XW532 - centralka nie reaguje na P1

karas848 27 Wrz 2014 13:32 17268 8
  • #1 13994986
    karas848
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w montażu automatyki do bramy moovo xw532. Po założeniu siłowników na słupki mam problem z zaprogramowaniem. W instrukcji napisane jest, aby ustawić skrzydło 1 pod kątem 20 stopni i skrzydło 2 pod kątem 10 stopni. Tak też zrobiłem, zasprzęgliłem. Wg instrukcji po wciśnięciu na 5 sekund przycisku p1 centralka powinna samoczynnie wykonać klika ruchów w celu określenia pozycji 1 i 0, a moja po wciśnięciu nic nie robi. Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pozdrawiam
  • #2 13995972
    rocco26l
    Poziom 14  
    Ocena: 77
    Nic nie robi bo po pierwszym przyciśnięciu p1 z tego co pamiętam to programuje fotokomórki a dopiero po 2 naciśnięciu ustala położenia krańcowe( choć już nie pamiętam dokładnie). Poza tym w instrukcji jest wszystko napisane postępuj zgodnie z instrukcją a będzie wszystko działało jak wszystko dobrze podłączyłeś nie ma możliwości żeby nie działało.

Dodano po 4 [minuty]:

Z tym moovo jest częsty problem z fotkami lampa robi zakłócenia i nie działają poprawnie ale jak nie pospawałeś elementów to pakujesz wszystko do pudełka jedziesz do castoramy i wymieniasz na inny model i tak do skutku.
  • #3 13996773
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13997882
    karas848
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Bardzo dziękuję za pomoc, faktycznie jest tak jak mówiliście. Pozdrawiam:)
  • #5 14010091
    jedzol89
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Witam mam podobny problem co kolega powyżej. Brama podczas programowania powinna wykonać nast czynności: zamkniecie 2giego skrzydla nastepnie pierwszego potem druga czynnosc czyli otwarcie bramy oraz ponowne zamkniecie wtedy nastapi zapisanie tzw pozycji krańcowych.

U mnie dzieje sie rzecz nastepujaca:
    Zamyka sie 2gie skrzydło potem 1sze i brama już stoi. Nie reaguje juz na nic a silowniki tak sie blokuja że odblokowanie ich (wysprzeglenie) kluczem jest niemożliwe (trzeba wybijac tulejke ze sworznia).

Według mojego rozumowania brama po wyczuciu oporu powinna sie zatrzymac i uznac opór jako pozycje krańcową czyli pełne zamkniecie bramy a tu skrzydlo nr 2 sie zamyka bardzo mocno napierajac na ogranicznik potem zamyka sie skrzydło nr 1 i juz wszystko staje na amen.
    Model Moovo XA432KM
  • #6 14010576
    rocco26l
    Poziom 14  
    Ocena: 77
    jedzol89 napisał:
    Witam mam podobny problem co kolega powyżej. Brama podczas programowania powinna wykonać nast czynności: zamkniecie 2giego skrzydla nastepnie pierwszego potem druga czynnosc czyli otwarcie bramy oraz ponowne zamkniecie wtedy nastapi zapisanie tzw pozycji krańcowych.

U mnie dzieje sie rzecz nastepujaca:
    Zamyka sie 2gie skrzydło potem 1sze i brama już stoi. Nie reaguje juz na nic a silowniki tak sie blokuja że odblokowanie ich (wysprzeglenie) kluczem jest niemożliwe (trzeba wybijac tulejke ze sworznia).

Według mojego rozumowania brama po wyczuciu oporu powinna sie zatrzymac i uznac opór jako pozycje krańcową czyli pełne zamkniecie bramy a tu skrzydlo nr 2 sie zamyka bardzo mocno napierajac na ogranicznik potem zamyka sie skrzydło nr 1 i juz wszystko staje na amen.
    Model Moovo XA432KM

zadzwoń do serwisu Nice działają od 9 do 17 z tego co pamiętam opisz sytuację może Ci pomogą a jak nie to reklamuj w castoramie i za 2 tygodnie przyjdą Ci nowe siłowniki i po problemie.
  • #7 14022154
    jedzol89
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Dla potomnych: W instrukcji montażu jest błąd jeśli ma sie zamiar zamienić miejsce centrali sterującej. Kabli nie należy zamieniać w sposób jaki ona opisuje.
  • #8 14571359
    mikaxx
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam, jak należy więc połączyć kable jak się zmienia miejsce matki? U nas jest ona po lewej stronie a nie po prawej. W tej chwili po wysprzęgleniu ręcznym brama nie działa.
  • #9 14572124
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Zamiana podpięcia kabli zmienia jedynie kierunek ruchu siłownika i zamień je miejscami jeśli siłownik przy sekwencji wykrywania położeń jedzie nie w tę stronę co pisze instrukcja. Jeśli nie rusza w ogóle - najpierw przeanalizuj wszystko co podpiąłeś i powolutku czytając ze zrozumieniem instrukcję testuj....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programowaniem automatyki bramy Moovo XW532, gdzie centralka nie reaguje na przycisk P1, co uniemożliwia określenie pozycji krańcowych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyny mogą być związane z błędnym programowaniem fotokomórek lub przeciążeniem siłowników podczas ustawiania. Wskazują również na możliwość błędu w instrukcji montażu oraz zalecają kontakt z serwisem Nice lub wymianę siłowników w Castoramie. Dodatkowo, podkreślają znaczenie sprawdzenia połączeń kablowych oraz warunków programowania, takich jak brak wiatru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA