logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmienić konfigurację przycisków w podwójnym włączniku do lamp na zewnątrz?

misio745 14 Wrz 2024 17:47 672 7
REKLAMA
  • #1 21226322
    misio745
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Witam
    Mam włącznik podwójny do lamp na zewnątrz. Zaczęło mnie denerwować to że przyciski nie są w tej samej konfiguracji tzn. jedną lampę zaświecam przyciskając klawisz w dół a drugą klawiszem do góry. Wysyłam zdjęcia jak jest teraz. Z góry dziękuję za pomoc. Podwójny włącznik elektryczny z widocznym okablowaniem. Podwójny włącznik elektryczny z widocznymi przewodami na ścianie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21226330
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2371
    Ciekawe po co ktoś zastosował podwójny schodowy zamiast zwykłego podwójnego.
    Przepnij albo brązowy na środek albo żółto-zielony na środek.
    Zbliżenie na podwójny łącznik elektryczny z kolorowymi przewodami i oznaczeniami.
    Tylko przed jakimkolwiek działaniami odłącz zasilanie.

Moderowany przez ArturAVS:

Czy kolega wie i rozumie do czego służy przewód ŻŹ?

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21226867
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    bubu1769 napisał:
    Przepnij... żółto-zielony na środek.

Porada absolutnie niebezpieczna!!

Przewód żółto-zielony nie może być podłączony jako fazowy w żadnym punkcie instalacji elektrycznej!

Instalacja autora jest do natychmiastowego przeglądu i odłączenia - innej porady tu nie widzę.

Pozdrawiam
  • #6 21226878
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Coś szybko zmieniłeś posta, a szkoda...
    Nie przesadzasz?
  • REKLAMA
  • #7 21226884
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    Zmieniłem, bo teraz zawiera tylko najistotniejsze informacje.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące zmiany konfiguracji przycisków w podwójnym włączniku do lamp na zewnątrz, gdzie jedna lampa włącza się przyciskiem w dół, a druga w górę. Otrzymał porady dotyczące przestawienia przewodów, jednak jedna z odpowiedzi ostrzegała przed niebezpieczeństwem podłączenia przewodu żółto-zielonego jako fazowego. Użytkownik rozważał wymianę włącznika na zwykły podwójny, ale niektórzy użytkownicy zauważyli, że podwójny schodowy nie przeszkadza w użytkowaniu, mimo wyższej ceny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA