logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Caddy 1.9 TDI 105KM - Grzechotanie przy niskich obrotach, drżenie silnika

adaczko12 15 Wrz 2024 01:22 435 1
REKLAMA
  • #1 21226737
    adaczko12
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam od niedawna Caddy 1.9 TDI 105 KM. Usłyszałem dziwne grzechotanie, a problem jest taki, że nie wiem, co to jest. Opiszę sytuację: podczas jazdy cały czas to słychać na mniejszych obrotach, mniej. Po wciśnięciu gazu w podłogę grzechotanie przestaje, ale po odpuszczeniu gazu znowu słychać, tylko już niestety głośniej. Na wolnych obrotach silnik cały drży, lecz stukania nie słychać. Czy może ktoś miał podobny problem lub może podpowiedziałby, od czego zacząć. PS. To stukanie mam wrażenie, że wydobywa się z lewej strony od kierowcy, aczkolwiek może to się niesie po karoserii i tylko tak się wydaje. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21226886
    FAB 2002
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    Objawy wskazują na sprzęgło, a konkretnie na koło dwumasowe. Najprościej to tak sprawdzić: na wyłączonym silniku, należy włączyć pierwszy bieg i wtedy pobujać samochodem do przodu i do tyłu. Jeżeli będzie słychać stukanie lub inne dźwięki, to będzie wskazywać na zużycie sprzęgła.
REKLAMA