logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwane muzeum do uratowania centrali FT-100 przed zburzeniem hali

Zutket 19 Wrz 2024 17:33 756 10
REKLAMA
  • #1 21232266
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Mam dwie wiadomości co do tej centrali. Dobrą i złą. Dobra wiadomość jest taka, że udało nam się dotrzeć do tej centrali i zabezpieczyć wszystkie WL-le jak i translacje. Niestety, awiza obu central są lekko mówiąc zdewastowane. Zła wiadomość jest taka, że nie udało nam się porozumieć z instytucją ( muzeum)w celu zdemontowania i zabezpieczenia stojaków od jednej z tych central ( FT-100), a czasu zostało niewiele, bo za kilka dni rozpocznie się burzenie hali w której te centrale się znajdują. Jest jeszcze szansa na uratowanie. Jeżeli ktoś ma jakieś kontakty z muzeami które gromadzą sprzęt łączności, prosimy o kontakt. Jesteśmy gotowi pomóc w uruchomieniu centrali, byle by tylko udało się uratować.

Stara centrala telefoniczna w budynku przed rozbiórką. Stara centrala telefoniczna w dużym pomieszczeniu z aparatami i podzespołami zamontowanymi na metalowych stojakach.
  • REKLAMA
  • #2 21232293
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Podbijam temat. Bo uważam, że warto zachowywać takie urządzenia. Ale niestety nie mam kontaktów.
  • REKLAMA
  • #4 21233817
    dawdzio1
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Może nie jako muzem, ale napisałem PW.
  • REKLAMA
  • #5 21236025
    Zutket
    Poziom 36  
    Miło mi jest poinformować, że znalazł się nabywca i centralę FT-100 udało się uratować. Miejmy nadzieję, że nowy właściciel centrali wkrótce ją uruchomi i udostępni zwiedzającym.
  • #6 21236033
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Doskonale. Gratuluję wysiłku i podziękowania dla nabywcy.
  • #7 21244590
    P_M_2
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Zutket napisał:
    Miło mi jest poinformować, że znalazł się nabywca i centralę FT-100 udało się uratować. Miejmy nadzieję, że nowy właściciel centrali wkrótce ją uruchomi i udostępni zwiedzającym.

No to super wiadomość. FT100 zapewne się uratuje.
    A jakie będą losy drugiej z central, chyba ciekawszej niż FT100 no i większej FT200, której zdjęcia pokazano.

Czy trafi na ekspozycję ?

Pozdrawiam PM
  • #8 21244669
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2824
    Centrala FT200 została rozebrana na części. Trafiły one jednak w dobre ręce.
  • REKLAMA
  • #9 21245711
    Zutket
    Poziom 36  
    P_M_2 napisał:
    A jakie będą losy drugiej z central, chyba ciekawszej niż FT100 no i większej FT200, której zdjęcia pokazano.
    Pozdrawiam PM
    Skąd ten wniosek, że ta druga centrala jest ciekawsza. Tak na prawdę niczym się nie różni, poza tym, że zamiast jednego stojaka z wybierakami, ma dwa.
  • #10 21246307
    pridruznik_druch
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>21236025 >>21236025 czy wiadomo gdzie centrala stanie po uruchomieniu?
  • #11 21248324
    P_M_2
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Zutket napisał:
    P_M_2 napisał:
    Pozdrawiam PM
    Skąd ten wniosek, że ta druga centrala jest ciekawsza. Tak na prawdę niczym się nie różni, poza tym, że zamiast jednego stojaka z wybierakami, ma dwa.

Już odpowiadam:

Ano stąd, że linia central AT - FT była zasadniczo polską konstrukcją, opartą o podzespoły licencyjne ATM z Liverpoolu. Czysto polską - bo w przedwojennych, ale też i powojennych katalogach ATM (przynajmniej tych, na które natrafiłem i w sieci, i w realu) nie ma 200 NN łącznic abonenckich bez wybieraków WG. PZTiR zastosowała zaś zamiast WG układ przekaźników przełączających setki, dzięki czemu uzyskano ograniczenie gabarytu w stosunku do rozwiązań angielskich, o poważnym obniżeniu kosztu (a więc ceny sprzedaży klientowi) już nie wspominając.
    Układ przełączający setki jest rozwiązaniem prostym toteż zastanawiam się, czemu ATM samo nie zastosowało takiego rozwiązania (a może jednak zastosowało, a ja nie natrafiłem?). A może ograniczyło się tylko do standardu nakierowanego na możliwość dalszej rozbudowy - taka jak w przypadku CAA?

Układ przełączania setek, a przede wszystkim daleko posunięta modułowość central (w większym stopniu w AT, w kolejnych wersjach przedwojennych a w mniejszym stopniu w wersji powojennej, oraz w obu wersjach FT) stanowiła w mym mniemaniu niezły chwyt marketingowy PZT, jak również dała możliwość rozszerzenia oferty sprzedażowej w stosunku do oferty ATM. ATM zasadniczo proponowała łącznice abonenckie w standardzie odpowiednim do naszych CAA, a PZT oferowało dwa różne standardy dla abonentów z mniejszym trafikiem - albo droższy układ CAA albo znacząco tańczy FT(AT).

W tym właśnie zasadza się większa wartość historyczna łącznicy FT200 niż FT100. W FT100 opisywanego rozwiązania nie ma jak pokazać.

Pozdrawiam PM

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię uratowania centrali FT-100 przed zburzeniem hali, w której się znajduje. Użytkownicy wyrazili chęć zachowania tego urządzenia, a po pewnym czasie autor tematu poinformował, że znalazł się nabywca, który uratował centralę. Wspomniano również o drugiej centrali FT-200, która została rozebrana, ale trafiła w dobre ręce. Uczestnicy dyskusji podzielili się informacjami na temat konstrukcji central oraz ich historii, a także wyrazili nadzieję na ich przyszłe wykorzystanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA