Spawarka MMA-250A
Spawarka uruchamia się napięcie na wyjściu 67V. Diody sprawne spadki napięcia 0,3V. Tranzystory spadek dren źródło 0,5V.
Przy przyłożeniu elektrody widać łuk i od razu zapala się kontrolka przegrzania.
Co może być przyczyną usterki?
>>21233716 Uszkodzenie w obwodzie soft startu.
Uszkodzenie prostownika, spadek napięcia po zajarzeniu łuku.
Brak stabilizacji prądu spawania i zadziałanie obwodu przekroczenia prądu granicznego.
>>21233829 Może zacznij od kabla zasilania? Kolejno masz:
włącznik zasilania,
prostownik (dwa mostki Graetza równolegle),
Przed lub po prostowniku układ soft start na przekaźniku i termistorach,
Sterowany zazwyczaj z zasilania 24V, z obwodem zabezpieczenia przed spadkiem nap. zasilania.
Dalej reszta obwodów spawarki.
Jeżeli tego nie wiedziałeś (a tak zakładam na podstawie twojego wpisu) to może lepiej będzie gdy poszukasz lekarza dla spawarki we własnej okolicy?
To wszystko mam już sprawdzone. Zanim post napisałem. Niektóre przetwornice maja układ soft startu. Polecam zobaczyć w nocie katalogowej scalaka
A to to o czym ma świadczyć? O ,,dogłębnej'' wiedzy piszącego? Czy raczej o urażonym, a rozdętym ego? Od kiedy to 3525 ma cokolwiek wspólnego z soft startem spawarki? Ogarnij się.
Udało się zrobić działa. Problem z pomiarem prądu.
Soft start z termistorami ntc i przekaźnikiem to totalnie inny problem związany z du/dt dla kondensatorów.
A soft start scalaka to też inna kwestia i o to pytałem czy to miałeś na myśli.
I nie rozumiem po co Twoje nerwy w tym co piszesz.
Dzięki za zainteresowanie
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłasza problem z spawarką MMA-250A, która po zapłonie łuku natychmiast włącza kontrolkę przegrzania, mimo że napięcie na wyjściu wynosi 67V. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny usterki, w tym uszkodzenie obwodu soft startu, prostownika oraz problemy z pomiarem prądu. Użytkownik potwierdza, że sprawdził wiele komponentów, w tym układ soft startu oparty na scalaku SG3525. Dyskusja dotyczy również różnic między soft startem a innymi układami zabezpieczającymi. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.