logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ASRock B450 Gaming K4 obsłuży AMD Ryzen 7 5700X i RTX średniej półki?

Trewor007pl 20 Wrz 2024 22:17 921 10
REKLAMA
  • #1 21233776
    Trewor007pl
    Poziom 6  
    Obecny zestaw:
    Procesor: AMD Ryzen 5 2600
    Pamięć 4x Kingston KHX3200C16D4/8GX
    Płyta główna: ASRock B450 Gaming K4
    Zasilacz: Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU
    Karta graficzna: GeForce GTX 1060 6GB

Witam serdecznie.
    Posiadany przeze mnie komputer najczęściej używany jest do filmów, YT i niezbyt wymagających gier, wyjątek stanowi tutaj gra Satisfactory.
    Dodatkowo używam emulatora BlueStacks do emulowania Androida i "grania" (w tle i na zautomatyzowanych skryptach) w Azur Lane.
    Niestety przy równoczesnym korzystaniu z emulatora i graniu w Satisfactory, w którym moje fabryki się rozrastają, widać coraz częściej ograniczenia sprzętowe mojego zestawu.

Pierwszą rzeczą, jaką chciałbym zrobić, to zamienić procesor na AMD Ryzen 7 5700X. Myślę, że przy tym jak używam komputera, taki procesor zapewni mi spokój na co najmniej 5 lat. Potem chciałbym wymienić kartę graficzną na jakiegoś RTX-a (coś z szeroko pojętej średniej półki, jeszcze nie zdecydowałem).

Moim problemem jest natomiast płyta główna.
    Nie wiem, czy obecnie posiadana ASRock może zostać, czy też powinienem ją wymienić. Nie chciałbym, żeby się okazało, że starsza płyta główna ogranicza w jakikolwiek sposób nowy procesor lub kartę graficzną. Dlatego prosiłbym o porady i opinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21233788
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1900
    Płyta nie będzie ograniczała ani procesora, ani karty graficznej. Co prawda dla karty są tylko linie PCI-E 3, a nowe karty obsługują PCI-E 4 (teoretycznie 2x wyższa maksymalna przepustowość) ale nawet RTX 4090 traci na tym co najwyżej kilka klatek.

Większym problemem jest zasilacz, który jest stary, z bardzo niskiej półki, o niskiej sprawności i zapewne niezbyt dobrych parametrach prądowych. Linia 12V jest w stanie zapewnić tylko 408W. Doliczył bym zmianę zasilacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21233862
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Zasilacz jest słabej jakości, ale gdyby faktycznie dawał radę wycisnąć 408W z 12V, to by nie było źle. Gorsze jest to, że napięcie na 12V spada dość mocno wraz ze wzrostem obciążenia, gdzie w niektórych egzemplarzach po dobiciu do 300W na linii 12V było już poniżej 11.70V, co jeszcze mieści się w specyfikacji, ale dla mnie już taki zasilacz jest raczej nieakceptowalny.

W przypadku średniej półki RTX jeszcze ma szanse ten zasilacz uciągnąć to wszystko. 4060/4060Ti, a nawet 4070 jeszcze nie powinny masakrować tego zasilacza. Na pewno takie obciążenie będzie się mieścić w deklarowanej specyfikacji, wiec gdyby wybór padł na te karty, to można to zmontować i sprawdzić, czy napięcie spada pod obciążeniem i do jakich wartości. W nowszych modelach problem ze spadkiem napięcia nie był aż tak widoczny, więc jeśli będzie ok, to nie warto tego zasilacza na siłę zmieniać, o ile wszystko będzie stabilnie działać.nie ma.
  • #4 21233869
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Z 4070 bym się nie rozpędzał, zasilacz jest stary, zmęczony, a już jako nowy miał słabe parametry (np. bardzo niska sprawność), nie wiadomo jak się zachowa podczas chwilowych pików zużycia które potrafią znacznie przekraczać tdp karty.
  • REKLAMA
  • #5 21233871
    dt1
    Admin grupy komputery
    Najstarsze jednostki VS miały te problemy. W nowszych je rozwiązywano, nie wiem dokładnie, czy Autora też jest wadliwa, stąd warto wykonać pomiary.

Test dokładnie takiego modelu nie pokazywał już znacznego spadku napięcia na 12V:
    http://www.hardwareinsights.com/corsair-vs450-review/2

Również i sprawność nie jest jakoś dramatycznie niska. Fakt, przy niskim obciążeniu 12V spada poniżej 80%, natomiast przy normalnych obciążeniach zwykle osiąga więcej niż 80%, więc to też jakiś okrutny dramat nie jest.

Przy 4070 kupiłbym również inny zasilacz nawet, gdyby ten miał dać radę, ale nie jest wykluczone, że ten dałby radę, w końcu średni pobór pod obciążeniem dla 4070 to jakieś 200W z kawałkiem, a Ryzeny z serii 5000 też nie katowały jakoś szczególnie zasilania.
  • #6 21234187
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Średni pobór to jedno, a jak ten zasilacz zachowa się gdy karta strzeli dodatkowymi 100W? Ja ym nie ryzykował, wydając sporo na upgrade te 200zł na nowy zasilacz to nie tragedia.

@Trewor007pl Jaką kartę rozważasz? Z jakiej półki cenowej? Druga sprawa - Satisfactory siedzi głównie na CPU i uwielbia 3D cache w Ryzenach. Jak nie boisz się zakupów na Aliexpress to za 50zł więcej niż 5700X często możesz kupić już znacznie szybszego Ryzena 5700X3D:
    https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-5700x3d-892142
    (oferta obecnie nieaktualna, ale powtarza się dość cyklicznie)

Jakie masz chłodzenie?
  • REKLAMA
  • #7 21234201
    dt1
    Admin grupy komputery
    turkuc11 napisał:
    Średni pobór to jedno, a jak ten zasilacz zachowa się gdy karta strzeli dodatkowymi 100W? Ja ym nie ryzykował, wydając sporo na upgrade te 200zł na nowy zasilacz to nie tragedia.

Jeśli ma sprawne kondensatory, to zachowa się jak powinien, jeśli ma niesprawne, to się wyłączy. Krateru w obudowie nie będzie, to nie jest Codegen tylko średniak z elektroniką CWT.
  • #8 21234253
    Trewor007pl
    Poziom 6  
    Dziękuję za informacje.

Cieszę się, że nie muszę wymieniać płyty głównej (przynajmniej na razie), będę mógł rozłożyć w czasie zakup poszczególnych komponentów.

Co do zasilacza, zakup nowej jednostki będzie bardzo rozsądnym pomysłem. Był kupowany pod koniec 2013 r., gdy składałem całkowicie nowego PCta wraz z monitorem i peryferiami, na naprawdę minimalnym budżecie. Dlatego jest jaki jest. Kupię najpierw procesor, a potem zainwestuję w nowy zasilacz. Koncepcja modułowych zasilaczy bardzo mi się zawsze podobała, będę miał okazję ją osobiście przetestować.

@turkuc11 Jako kartę graficzną skłaniam się aktualnie w stronę 4060 Ti (wydaje mi się rozsądny stosunek cena/jakość). Co do chłodzenia, to jest standardowe. Jedynie to, co przyszło razem z procesorem. Nigdy nie kupowałem na serwisach typu Aliexpress i nie mam o nich zbyt dobrej opinii, dlatego wolę odrobinkę skromniej, ale pewniej.
  • #9 21234334
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Trewor007pl napisał:
    skłaniam się aktualnie w stronę 4060 Ti (wydaje mi się rozsądny stosunek cena/jakość)

Polemizował bym, do tego ta karta ma tylko 8GB VRAMu. RX 7700 XT za 100zł więcej jest szybszy o 15-25%.

Przyda się ci więc dodatkowe chłodzenie, Arctic Freezer 36 jest wydajny i kosztuje ok. 100zł np. ostatnio był na Amazonie za 94zł (obecnie niedostępny).

Aliexpress tak jak allegro jest tylko pośrednikiem pomiędzy kupującym a sklepem, na pepperze użytkownicy wrzucają oferty sprawdzonych sklepów.
  • #10 21234371
    dt1
    Admin grupy komputery
    Trewor007pl napisał:
    Koncepcja modułowych zasilaczy bardzo mi się zawsze podobała, będę miał okazję ją osobiście przetestować.

Bardzo rzadko kiedy zasilacz modularny ma sens. W normalnych obudowach jest zwykle wystarczająco dużo miejsca, aby przewody zwinąć obok zasilacza, w tych rozsądnej klasy jest też oddzielna komora na zasilacz, więc nadmiaru przewodów i tak nie widać.

4060Ti o ile z jednej strony nie jest złą kartą, o tyle co do jej opłacalności to opinie mogą być różne. Wersje 8 GB zaczynają się od około 1700 złotych, wersje 16 GB od około 2000. No i wtedy jeszcze wjeżdża Radeon RX7700XT 12GB, który kosztuje tyle co 4060Ti/8GB, a jest od niego wydajniejszy. Ba, nawet jest wydajniejszy od droższej 4060Ti/16GB w grach, w których te 4 GB extra w 4060Ti nie robią różnicy. Do tego do miksu można dorzucić 7800XT/16GB w cenie 4060Ti/16GB, które, jak można się spodziewać, jest szybsze od 4060Ti/16GB (skoro już często słabszy model 7700XT potrafił tę kartę skutecznie gnębić).

Jedyną przewagą Nvidii jest zauważalnie niższy pobór prądu (a więc mniejsze wymagania co do zasilania i chłodzenia).

Trewor007pl napisał:
    Nigdy nie kupowałem na serwisach typu Aliexpress i nie mam o nich zbyt dobrej opinii

W jaki sposób można sobie wyrobić o czymś opinię nie korzystając nigdy z tego?

Trewor007pl napisał:
    dlatego wolę odrobinkę skromniej, ale pewniej.

Pewniej?
    Jeśli kupujesz w PL bezpośrednio od jakiegoś sprzedawcy przez jego sklep, czy przez platformę sprzedażową - dla przykładu można wziąć Allegro?

Program ochrony kupujących w Allegro to w moim przekonaniu porażka w porównaniu do ochrony kupującego Aliexpress. Nie wiem, czy się nic nie zmieniło, bo z tego programu na szczęście ostatnio musiałem w przypadku Allegro korzystać dwa lata temu, natomiast tak, na setki transakcji w aliexpress zdarzyło się kilka bubli, 2-3 dni później miałem pieniądze na koncie po wysłaniu opisu problemu.

A przy zakupie bezpośrednio od sprzedawcy możesz się z nim sądzić, jeśli będzie miał inne zdanie niż Ty. A w naszym kraju nie opłaca się iść do sądu, jeśli przedmiot sporu ma niższą wartość niż około 5k.

Więc z tą pewnością... Nic pewnego :)
  • #11 21234429
    turkuc11
    Spec od komputerów
    dt1 napisał:
    Do tego do miksu można dorzucić 7800XT/16GB w cenie 4060Ti/16GB, które, jak można się spodziewać, jest szybsze od 4060Ti/16GB (skoro już często słabszy model 7700XT potrafił tę kartę skutecznie gnębić).

7700 XT jest 15% szybszy od 4060 ti 16GB, a 7800 XT jest 35% szybszy.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ASRock B450 Gaming K4 obsłuży procesor AMD Ryzen 7 5700X oraz karty graficzne z średniej półki, takie jak RTX 4060/4060 Ti, jednak użytkownik powinien rozważyć wymianę zasilacza Corsair VS 450W, który ma niską jakość i może nie zapewnić stabilności przy wyższych obciążeniach. Użytkownik planuje najpierw wymienić procesor, a następnie zasilacz, a także rozważa zakup karty graficznej, preferując model 4060 Ti, ale biorąc pod uwagę również RX 7700 XT jako bardziej wydajną alternatywę. Dodatkowo, zaleca się zainwestowanie w lepsze chłodzenie, aby zapewnić odpowiednią wydajność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA