logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zaprasowany kabel linka można wpiąć do złączki WAGO 221 lub 222?

legis11 24 Wrz 2024 14:09 5787 9
  • #1 21237718
    legis11
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Chciałbym zapytać się doświadczonych elektryków, czy tak zaprasowany kabel typu linka dokładnie taki: TUTAJ można wpiąć do złączki WAGO typu 221 lub 222, czy też trzeba obciąć zaprasowane końcówki i po prostu wcisnąć "surową" linkę bez zaprasowanych końcówek, ewentualnie lekko skręconą, by druciki się nie powyginały przy wkładaniu do złączki? Pytanie, czy takie fabryczne zaprasowanie linki nie powoduje, że styk będzie się grzał w złączce WAGO, bo to zaprasowanie to nie jest klasyczna tulejka, ale takie z nacięciami?
  • #2 21237782
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21237842
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    Z mojego doświadczenia zarówno jedno jak i drugie rozwiązanie jest ok. Dodatkowy plus mocowania w takich złączkach końcówek przewodów typu linka bez zaciśniętej końcówki tulejkowej jest taki, że ulega ona spłaszczeniu po zaciśnięciu jej w zacisku, co zwiększa powierzchnię kontaktu przewodu z zaciskiem. Z drugiej strony, jeśli takie połączenie ma miejsce wewnątrz metalowej obudowy urządzenia, która jest dostępna dla dotyku, to wolę stosować końcówki tulejkowe izolowane, po to by uniknąć sytuacji wyswobodzenia się jednego włókna z przewodu i jego kontaktu z tą obudową.
  • #5 21238257
    prekser
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Cześć, od dwóch lat używam płyty indukcyjnej podłączonej do kabla zasilającego 4x4mm² za pomocą tych złączek (221). Kabel to drut, końcówki od płyty indukcyjnej zostały fabryczne. Nie stwierdziłem grzania się złączki, wszystko działa poprawnie.
    Pozdrawiam
  • #6 21238354
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Pamiętam jak WAGO uczyło, że do zatrzaskiwanych złączek - tych do linek - wkłada się linkę lub drut, bez żadnych dodatkowych tulejek, bez skręcania żył...
    Za połączenie odpowiedzialne są blaszki dociskane sprężynami, które odpowiednio "dogniatają" żyłę do złącza, acz z wieloletniego doświadczenia wiem, że jeśli nie ma tam długotrwałego obciążenia dużym prądem, to nic się nie dzieje, acz ja osobiście obcinam i zakładam tak, jak mnie lata temu uczono...
  • #7 21239194
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Który model jest lepszy / trwalszy 222 czy 221?
  • #8 21239208
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Uważam że 221, bo są przezroczyste i można skontrolować poprawność połączenia.
  • #9 21239220
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21241745
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Ja osobiście bym uciął i założył jak bóg przykazał.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączania zaprasowanych kabli typu linka do złączek WAGO 221 i 222. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując, że najlepiej jest obciąć zaprasowane końcówki i wprowadzić "surową" linkę bez tulejek, co zwiększa powierzchnię kontaktu. Zwrócono uwagę na to, że złączki WAGO są zaprojektowane do bezpośredniego łączenia linki i drutu, a odpowiednie zaciśnięcie zapewnia stabilne połączenie. Wspomniano również o braku problemów z grzaniem się złączek przy użyciu fabrycznych końcówek. W kontekście wyboru modelu, złączki WAGO 221 uznano za lepsze ze względu na przezroczystość, co umożliwia kontrolę połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA