logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP home security, dodanie wyjscia mini jack na głosnik zewnętrzny.

artsubskrypcje 26 Wrz 2024 15:33 213 2
  • #1 21240311
    artsubskrypcje
    Poziom 2  
    Dzien dobry,
    Posiadam kamerę Mi Home Security Camera 360°, kamera wykorzystywana jest do nadzoru starszej osoby gdy wychodzi sie z domu. Posiada ona funkcje rozmowy - urządzenie mobilne>kamera, problemem jest mała moc głosniczka zamontowanego wewnątrz kamery, starsza osoba ma problem, żeby w ogóle to usłyszeć.
    Pomyślalem, że spróbuję podłączyć do niej głosniki, zeby zwiekszyc glosnosc takiej komunikacji. Kamera nie posiada złącza mini jack, więc wywierciłem otwór w obudowie i zamontowałem takie gniazdo podłączając do niego przewody które normalnie podłączone były do małego głosniczka wewnątrz kamery. Podłączenie wydaje się prawidłowe ponieważ słychać głos, ale natychmiast z głosnika zaczyna dobiegać bardzo głośny "przydźwięk" oraz pisk, które są głosniejsze od głosu rozmówcy.
    Co może być powodem takiego zakłócenia i jak mogę je wyeliminować?
    Niestety kamera jest u mojej mamy która to opiekuję sie starszą osobą, a nie zrobiłem podczas otwarcia zdjęc, natomiast znalazłem bardzo podobny model rozebrany na zdjęciach https://fccid.io/2APA9-IPC009A/Internal-Photos/Internal-Photos-3971427 .
    Będę na miejscu w poniedziałek i wtedy zrobię dokładne zdjecia, ale gdyby ktoś wiedział o co chodzi i jak pomóc to mógłbym już wtedy to poprawić, bardzo to by mi pomogło.
    Dodam, że kamera jest podłączona do gniazdka przez dołączony do niej zasilacz, oraz do internetu poprzez sieć WIFI.
    Głośniki jakie do niej podłączyłem to zwyczajne tanie głosniczki komputerowe ze złączem mini jack, oraz wtyczką USB do zasilania, zostały podłączone do zasilacza USB od ładowarki telefonu. Głosniki po podłączeniu do laptopa/telewizora/telefonu grają nomalnie więc są sprawne na 100%.
    Kamera Mi Home Security Camera 360° w białym kolorze.
  • #2 21240329
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    artsubskrypcje napisał:
    Podłączenie wydaje się prawidłowe ponieważ słychać głos, ale natychmiast z głosnika zaczyna dobiegać bardzo głośny "przydźwięk" oraz pisk, które są głosniejsze od głosu rozmówcy.
    Co może być powodem takiego zakłócenia i jak mogę je wyeliminować?

Następuje sprzężenie zwrotne, bo mikrofon zbiera z głośnika zbyt głośny dźwięk.
    Spróbuj maksymalnie daleko od kamery umieścić głośniki. Ewentualnie zmniejszyć czułość mikrofonu.
  • #3 21246139
    artsubskrypcje
    Poziom 2  
    >>21240329
    Dziękuję za odpowiedź!
    Próbowałem wczoraj z ustawieniem głośników, niestety nie dawało to poprawy. Próbowałem również "uziemienia" wtyku mini jack do kaloryferów, oraz zasilania z power banku głośników zamiast z ładowarki - wszystko na nic, gdyż hałasy i piski zagłuszały głos.
    Okazało się, że po zainstalowaniu aplikacji do obsługi kamery na nowym telefonie, jakość dźwięku jest w porządku do 60-70% mocy głośników, co jest wystarczające, żeby przeprowadzić rozmowę ze starszą słabiej słyszącą osobą. Nie mam pojęcia dlaczego na starszym telefonie tak to działa, telefon jest w pełni sprawny zarówno w rozmowach, jak i wideo rozmowach oraz samym podglądzie kamery w aplikacji, ale jednak ma już parę lat...
    Gdyby ktoś miał podobny problem, polecam najpierw sprawdzić na nowym telefonie.
REKLAMA