logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podniesienie mocy w MAN TGX 470KM 2022 - czy sterownik z 2021 roku zadziała?

Koksik1983 27 Wrz 2024 09:31 1047 13
REKLAMA
  • #1 21241106
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Witam mam Man TGX 470KM 2022 rok z listopada dokładnie i chciałem w nim podnieść nieco moc gdyż zmienia mi się praca, będziemy jeździć teraz więcej na południe PL, CZ i czasami Słowacja i już widzimy że przydałoby się mu nieco więcej koni na tę robotę przy 24 tonach ładunku.
    Pytanie czy w tym silniku będę mógł podnieść moc?
    Już słyszałem opinie że Man z 2022 ma zablokowany dostęp do sterownika, w razie problemów chciałem nabyć nowy sterownik silnika z 2021 roku i zamienić, moje pytanie brzmi czy wówczas uda się zmienić parametry silnika czy uda się zaprogramować sterownik z 2021 roku do auta z 2022 tak żeby przeprowadzić modyfikację silnika i żeby to chodziło normalnie z chociaż 40-50 KM więcej?
    Z góry dziękuję za info.
  • REKLAMA
  • #2 21241300
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Podejrzewam że się nie da, ale niech mnie ktoś poprawi.
    Ale w MANach to bym się raczej skupił na jego bolączkach żeby przetrwał najbliższe lata a nie na podnoszeniu mocy, zwłaszcza w TG3, gdzie padają pierścienie, wtryski, turbina i cała reszta.
  • #3 21245539
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1597
    Chyba wszystkie auta z podniesioną mocą z którymi miałem do czynienia prędzej czy pozniej się zatarły.
  • REKLAMA
  • #4 21245577
    Koksik1983
    Poziom 7  
    A dlaczego mają się zatrzeć?
    Robisz olej i filtry regularnie, a moc podniesiona maks. o 50 KM to nie wiem, w czym problem. Mam takie 4 auta z mocą podniesioną od 4-5 lat, jeden ma nawet 1,38 mln kilometrów i jeździ bez problemu.
    Czekam dalej na jakąś konkretną głowę, co się zna i podpowie coś.
  • #5 21245713
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1597
    Ja nie wiem w czym problem. Ale wiem, że wszystkie się zatarły. I są to różne auta marki Scania i Man od różnych właścicieli. I wszystkie skończyły tak samo.
    W jednym z nich silnik robiony 3 krotnie w 3 różnych warsztatach i za każdym razem zacierał się ponownie.
    Po ostatnim remoncie montaż fabrycznego sterownika i o dziwo auto chodzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21275663
    Koksik1983
    Poziom 7  
    Truck Elektronika
    Przepraszam że tak późno odpisuje ale nie dostałem info o wiadomość
    Szczerze nie wiem nawet jak na tym forum odszukać kogoś na piv
  • #8 21563329
    PIMP_MY_RIDE-P1
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    >>21245539

Masz przykre doświadczenia ale to musi być wyjątek ponieważ prawidłowo podniesiona moc zwieksza elastyczność = wydłuża życie przy relatywnie niższym spalaniu.

Może katujesz te samochody? Wtedy podniesienie mocy czy zaniżanie moch nic nie pomoże.

Pozdrawiam;)
  • #9 21568007
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    A jak można katować te samochody z automatyczną skrzynią biegów?
    Miałeś do czynienia z tą skrzynią i jej praca?
    To nie słynne 1.9 TDI ahu żeby napisać gotowca i wgrać -sprawdzonego na dodatek na innym golfie.
    Tutaj vgt/temperatury musza być przed granicą
    A bez hamowni ciężko to sprawdzić - są osoby które oferują takie usługi następnie przez dłuższy czas np nie masz błędów na desce i w komputerze , a wtryski leja sobie ponad normę. Cudownie AdBlue nie działa EGR i co tam jeszcze.
    Nikogo tu nie oceniam tylko czy ty dajesz gwarancję na swoją pracę rok czy dwa ? Przy zaproponowanej poprawie elastyczności i wydłużeniu zycia.
    Bo auto ciężarowe z 1 kierowca powinno zrobić ponad 100 tys km w dwie osoby ciut więcej. Więc jego auto ma gdzieś już polbanki 4 x150 tys km.
    Znany jest ci problem z turbina w tym modelu -jaka stratę ciśnienia serwis przewiduje i co się kwalifikuje i kiedy do wymiany?
  • #10 21568054
    TruckElectronica

Poziom 24  
    Ocena: 275
    Ja napisze krótką wypowiedź bez zbędnych rozszerzeń ...
    "gotowce" mapy to do osobówek a jeśli ktoś modyfikuje mapę konkretnego auta z ciężarówki i wie co robi to działa ......
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
    Opolska, Kraków, 30-000 | Strona WWW: https://www.truckbuselectronica.pl
  • #11 21568077
    PIMP_MY_RIDE-P1
    Poziom 11  
    Dobrze wykonany chiptuning przedłuża życie silnikowi, wtrysków, turbinom etc.

Źle wykonany skraca.

Jak jest do zapłaty za chiptuning u jednego 500zl, a u innego 3500zl netto to powinno to cos dać do myślenia.

Katowanie auta z chiptuningiem czy bez niego kończy sie zawsze częstymi awariami.

Tyle w temacie. Pozdrawiam
  • #12 21568097
    TruckElectronica

Poziom 24  
    Ocena: 275
    PIMP_MY_RIDE-P1 napisał:
    Jak jest do zapłaty za chiptuning u jednego 500zl, a u innego 3500zl netto to powinno to cos dać do myślenia.

Dokładnie.
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
    Opolska, Kraków, 30-000 | Strona WWW: https://www.truckbuselectronica.pl
  • #13 21568142
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Pimp my ride P1 - dzięki za wyjaśnienie człowiek uczy się całe życie 🫣 a uwierz mi staram się zgłębiać wiedzę przynajmniej ty jeden wyjaśniłes mi czym mam czy inni którzy chcieli by wzmocnić swoją jednostkę się kierować czyli: ceną.
    A mógłbyś rozwinac temat tego katowania tak po chłopsku -bo dalej nie rozumiem jak Man-a tg3 można katować?
    Gdybyś chciał mam certyfikat HEV3 mógłbym ci (napisać tez tak po chłopsku ) w ramach wymiany doświadczenia jak można katować-ale tak naprawdę ugotowac baterie- tylko wybierz która czy że schematu ( portal) czy zrób zdjęcie to będzie łatwiej wytłumaczyć krok po kroku co masz zrobić.
  • #14 21568164
    PIMP_MY_RIDE-P1
    Poziom 11  
    >>21568142
    Nie do końca rozumiem co chcesz mi przekazać, ale doprecyzowywując swój tekst powiem że ja bardzo szanuję swoją pracę, moje doświadczenie, moj czas poświęcony na modyfikacje i jak się zabieram za chiptuning danego pojazdu robię to dobrze - i za to muszę miec odpowiednio zapłacone. Teraz porównać moją pracę do ,,wgrywacza gotowców" oraz ,,wgrywacza modyfikacji z jakiś programów pseudo AI" to tak masz rację, jeżeli chcesz nabyć profesjonalną usługę - musisz zapłacić więcej. Lub jeżeli zależy Ci tylko na niskiej cenie, musisz byc gotowy borykać sie później z problemami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podniesienia mocy w silniku MAN TGX 470KM z 2022 roku poprzez zastosowanie sterownika silnika z 2021 roku. Użytkownicy wskazują, że w nowszych modelach MAN dostęp do sterownika może być zablokowany, co utrudnia modyfikacje. Pojawiają się opinie, że podnoszenie mocy w ciężarówkach, zwłaszcza w modelu TG3, może prowadzić do awarii takich jak zużycie pierścieni, wtrysków czy turbiny. Jednocześnie podkreślono, że prawidłowo wykonany chiptuning, z uwzględnieniem parametrów takich jak VGT i temperatury, może poprawić elastyczność silnika i wydłużyć jego żywotność, pod warunkiem stosowania wysokiej jakości usług i regularnej konserwacji (olej, filtry). Dyskusja zwraca uwagę na ryzyko stosowania gotowych map tuningowych oraz na konieczność profesjonalnego podejścia do modyfikacji, w tym korzystania z hamowni do kontroli parametrów. Poruszono także temat problemów z turbiną i konieczności monitorowania jej stanu. Wątpliwości budzi kompatybilność sterowników z różnych roczników oraz gwarancja stabilnej pracy po modyfikacji. Wskazano, że podnoszenie mocy o około 40-50 KM jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego przygotowania i doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA