logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hyundai i30 1.4 - nie odpala, a po uruchomieniu nie wkręca się na obroty

metrino 28 Wrz 2024 22:01 3540 6
REKLAMA
  • #1 21243035
    metrino
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Hyundai i30 1.4 nie odpala a gdy już się uda nie wkręca się na obroty , brak błędów.
    A więc.... mam u siebie hyundai z 2016 roku 1.4 benzyna auto gdy przyjechało na lawecie do nas nie wkrecalo się na obroty, brak błędów po przejrzeniu live daty zauważyłem że odczyt z mapa zbliżony last do atmosferycznego przy zamkniętej przepustnicy . Atmosferyczne 950 a map na wolnych obrotach odczyt +800 . Sprawdziłem uklad dymiarką compresje i pierwszy cyl 150 drugi 90 trzeci 120 czwarty 150 pomyślałem że cisnienie chula pomiędzy 2i 3cim cylindrem ale po zdjęciu glowicy uszczelka wygląda ok . To już drugi identyczny taki przypadek w tym roku . W pierwszym klient zdecydował się pozbyć auta zanim wjechało na stanowisko . Jeszcze co ciekawsze po sprawdzeniu compresji zdecydowalem się wykręcić świece z cylindra 2 i 3 i odpalić auto , auto odpaliło i wkrecalo się na obroty jednak z otworu swiecy wydobył się metaliczny brokat znalazłem go także w kolektorze wydechowym a co jeszcze dziwniejsze ( uprzedzę pytanie ) cylindry nie mają rys lub widocznych oznak zużycia. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21243060
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Cóż Hyundai i Kia to jedyne marki które były cały czas dostępne w okresie pandemii.
    Całe stodoły tym zabite, połowa nawet odpala i jedzie.
    Ale o koreańcach można pisać albo dobrze albo wcale więc nie napiszę ...
    No dobra, a nie zassało mu katalizatora przez EGR ?
    Ale jak to sprawdzić to nie wiem, do dziś dnia nie ma dostępnego jakiegoś chińczyka którym można te auta skanować .
    Te dostępne w handlu to w cenie że zawał serca jeszcze przed policzeniem zer...
  • REKLAMA
  • #3 21243359
    metrino
    Poziom 12  
    Najlepsze jest to że on nie ma egr . 2016 i brak go wtf. Ja scanuje launch-em tab7 jak dotej pory najlepsze co mi się udało kupić. Kurcze dlaczego silnik nie buduje podciśnienia w kolektorze? Egr był też na liście ale go brak . Myślę że może problem jest z prowadnicami zaworów lub gniazdami , będę rozbierał go jutro
  • REKLAMA
  • #4 21243432
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3407
    @Mastertech O czym Ty piszesz, najnowszy G-scan III zwany Zenith Z5 to kosztuje 13 500 zł, ale G-scan II kupisz już za 7 000 zł. G-scan dla azjatyckich jest jak VCDS dla Vw.
  • #5 21243557
    metrino
    Poziom 12  
    Dobra mój launch tab7 w mojej version kosztował 4.5k £ czyli jakieś 27k pl . Ale nie cena jest wyznacznikiem pytanie jak się posługujesz swoim sprzętem, mi odpowiada biję na głowę wszelkie snapony autele i temu podobne zwlaszcza live data odczyty bajka , inny świat . Dam znać gdy rozbiorę głowicę
    Zdjęcie zardzewiałego kolektora dolotowego silnika samochodowego. Zbliżenie na głowicę silnika z osadami błyszczących cząstek na zaworach. Zbliżenie na głowicę silnika z widocznymi otworami i osadem.

Added after 10 [minutes]:

https://quickshare.samsungcloud.com/pCFe5b19jDCR
    Link może ktoś poznaje ten brokat ? Powierzchnia cylindra nieruszona także raczej głowicą
  • #6 21244519
    metrino
    Poziom 12  
    Prowadnice zaworowe uszkodzone zawory robiły co chciały Uszkodzone prowadnice zaworowe w silniku samochodowym. Uszkodzona prowadnica zaworowa w głowicy silnika. Zbliżenie na uszkodzone prowadnice zaworowe. Zbliżenie na uszkodzoną głowicę silnika z widocznymi okrągłymi otworami prowadnic zaworowych Zbliżenie na uszkodzone prowadnice zaworowe i zawory w głowicy silnika. Zbliżenie na uszkodzone prowadnice zaworowe w głowicy silnika. Uszkodzone elementy silnika, w tym sprężyny i zawory.

Będę prowadził ten temat aż do zakończenia

Added after 8 [hours] 41 [minutes]:

Swoją drogą autko przejechało zaledwie 60k mil czyli 100k km
  • REKLAMA
  • #7 21266085
    metrino
    Poziom 12  
    Tak obiecałem. Auto oddanie już do klienta.
    Głowicą została sprawdzone , zawory i gniazda spolerowane . Zleciłem wymianę zaworów i prowadnic ale szef i warsztat regenerujący stwierdził że spolerowanie wystarczy.... ( Realia pracy w UK ) Autko złożone sprawdziłem kompresję na rozgrzanym silniku i no cóż mogło być dużo lepiej. Wracając do tematu w aucie wystąpiły dwie awarię pierwsza to niska kompresja na cylindrze 2 i 3 druga to zapchany katalizator. Mam pewną teorię niska kompresja powodowała przedostawanie się paliwa do katalizatora gdzie zostało spalane znacznie podnosząc jego temperature co spowodowało uszkodzenie wkładu ceramicznego i resztę znamy . Widok wnętrza zużytego katalizatora samochodowego. Zdjęcie wnętrza katalizatora samochodowego z widocznymi uszkodzeniami. Zdjęcie wnętrza katalizatora samochodowego wskazujące na uszkodzenia ceramicznego wkładu.

Podsumowanie tematu

✨ Hyundai i30 1.4 z 2016 roku nie odpala i nie wkręca się na obroty, mimo braku błędów w systemie. Po analizie danych zauważono, że odczyt MAP jest zbliżony do atmosferycznego, co sugeruje problemy z podciśnieniem w kolektorze. Po sprawdzeniu kompresji cylindrów, stwierdzono niską kompresję w cylindrze 2 (90) i 3 (120), co może wskazywać na uszkodzone prowadnice zaworowe. Po demontażu głowicy, potwierdzono uszkodzenia zaworów. Dodatkowo, z cylindra wydobył się metaliczny brokat, co może sugerować uszkodzenie katalizatora. Po naprawach, w tym wymianie zaworów i prowadnic, auto zostało oddane klientowi, jednak wystąpiły dwie awarie: niska kompresja i zapchany katalizator.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA