logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chaffeauteaux Nectra - jakie ciśnienie w naczyniu wzbiorczym?

1On 30 Wrz 2024 10:04 162 3
REKLAMA
  • #1 21244496
    1On
    Poziom 9  
    Ocena: 34
    Dzień dobry

Zwracam się z prośbą o udzielenie odpowiedzi jakie powinno być ciśnienie w naczyniu wzbiorczym pieca Chaffeauteaux Nectra (piec na jedną funkcję tzn. ogrzewanie)?

Jednocześnie prośba o informację co zakręcić i jak opróżnić piec z wody nie upuszczając wody z kaloryferów?

Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21244649
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    To zależy jakiego ciśnienia wody używasz, a to zależy od wysokości budynku. Natomiast często się widuje 1bar.

Co do zakręcania, to pytanie jakie zaworki masz pomontowane, więc przynajmniej zdjęcie, tak żeby było widać przyłącza pieca.
    Ale jak chcesz odpiąć piec od wody, to logika nakazywałaby zakręcić wszystkie zawory przed piecem, na instalacji :)
  • REKLAMA
  • #3 21245663
    1On
    Poziom 9  
    Ocena: 34
    >>21244649

Jeżeli chodzi o stosowane ciśnienie w czasie pracy pieca to ustawiam 1,5 bara.

Kilka słów o zlewaniu wody z pieca. Obecnie nie mam kontaktu z człowiekiem, który pomagał mi przy piecu. Ten serwisant pamiętam, że zlewał wodę z pieca i korzystał jedynie z zaworów na piecu (nie używał zaworów za piecem w instalacji). Nie wiem jak to robił ale wiem, że się da dlatego pytam. Wodę muszę zlać bo z tego co mówią naczynie wzbiorcze nabija się przy zlanej wodzie z pieca.
  • #4 21245876
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    1On napisał:
    bo z tego co mówią naczynie wzbiorcze nabija się przy zlanej wodzie z pieca.

Dobrze mówią. Zanim zlejesz możesz wcisnąć wentyl i zobaczyć czy woda nie poleci, jak poleci oznacza to przebicie membrany.
    Pompuj je na te same 1,5 bara. Idea jest taka, że potem dolewając wody ta poduszka się częściowo zgniecie i potem przy nagrzewaniu jak się woda rozszerza będzie jeszcze na nią miejsce.

Piec może mieć swoje zawory i prawdopodobnie ma zawór bezpieczeństwa, którym da się spuścić wodę. Zaglądałeś do instrukcji?

Tak przy okazji, masz jakieś objawy że tego powietrza tam brakuje?
REKLAMA