logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapewnić awaryjne zasilanie przy instalacji 10kW z falownikiem Solar Edge?

wierzba123 30 Wrz 2024 10:54 1479 10
  • #1 21244540
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    Witam,
    posiadam instalacje 10kW na dachu falownik Solar Edge instalacja na starych zasadach on gird. Czasem mam braki w dostawie prądu.
    Chciałbym mieć awaryjne zasilanie na parę godzin, swiatło plus jakieś podstawowe gniazdka. Jak to ugryźć co bym potrzebował ?
  • #2 21244621
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Nie jestem zbyt biegły w tych falownikach, Jeżeli to nie jest falownik hybrydowy, to musisz sobie kupić jakiś tani falownik hybrydowy 1- fazowy + akumulatory i zrobić wyspę dla części domu gdzie chcesz mieć awaryjne zasilanie.
    Wszystko zależy jaką chcesz moc odbierać w tym okresie to dobierasz falownik i magazyn
  • #3 21244639
    mack12
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Robiłem dla kogoś rozeznanie tematu.
    Czescia wspolna jest przelacznik ktory przy braku zasilania z miasta przelacza na tzw UPS caly dom.
    Ograniczenie bylo tez takie ze wszystko jest zasilane z 1 fazy.
    UPS moze byc falownik z ladowarka i bateriami, ale mi bardziej sie podoba dodatkowy hybrydowy inwerter, 16xlifepo4, balanser do tych baterii.
    Moc ok 5kW, 48V, bateria ok 200Ah x 16, prawdziwy sinus
    Opcjonalnie do podlaczenia panele sloneczne aby to sie samo ładowało.
    Ta z falownikiem hybrydowym to koszt ok 10k.
    Zadnej wyspy, czy gwarantowanych gniazdek. Do kazdej z faz podlaczona zostaje ta sama faza z falownika. Jakies plyty kuchenne, silniki 3faz nie beda działać ale cala reszta już tak.
  • #4 21244673
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Bez przesady 10K? Ja robiłem u siebie z magazynem 15KWh i tyle mi nie wyszło.
    Falownik 6.2Kw dałem 1250zł, akumulatory Hithium280Ah -3800zł
    BMS JK z balanserem 800zł do tego trochę drobnicy około 1500zł.
    czyli w sumie jakieś 7500zł i chodzi już od sierpnia

Kolega jak da mniejszy magazyn czyli 3-5KWh wyjdzie dużo taniej
  • #5 21244708
    mack12
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Czy moglbys podac sklep, gdzie kupiłeś? Jakies zaufane źrodło?
    Czy były zamontowane termiale śrobowe, przekładki pomiedzy ogniwa i te płaskowniki do łączenia były w zestawie?
    Ja akurat wybralem falownik hybrydowy Deye 5k, koszt ok 5k i ta czesc chyba robi rożnice.
  • #6 21244723
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Wszystko w chinach.
    akumulatory od Darcy Lu które zamawiałem już trzy razy, jeden dla siebie i 2 zestawy dla znajomych. Podkładki śruby i bus bary są w zestawie
    .Jak bedziesz zainteresowany to daj znać napisze do niego. .Link
    Polecam Darcego można mu ufać wysyłka DDP czyli nic nie płacisz ani przesyłki ani cła i podatu Vat. Ja mam zawsze mały upust od niego już.
    Wada- długie czekanie , ponad 2 miechy
    Obudowę sam robiłem. wiec około 1500zł mniej mnie to wyniosło.
    BMS JK na aliexpress Link

Falownik 6.2KW musisz szukać czasami są dobre ceny lub masz tu z wysyłką z UE Link

Reszta to drobiazgi większości z chin takie jak bezpiecznik batrii, wyłącznik baterii, ATS i takie różne
    Ja jestem prosumentem na nowych zasadach wiec pcham w magazyn ile się da, W przyszłym roku dodam jeszcze 15KWh
    Falownik Deye fajny jest ale cena nie fajna. Chyba ze falownik 3-fazowy. to co innego, ale pamiętaj, musi być hybryda. Mój chinski jest tani i jałowo pobiera około 20W bez przetwornicy, z przetwornicą około 55W
    Każdy kupuje to co chce, więc nie wnikam. Ja jestem zadowolony jak na razie
  • #7 21434650
    wierzba123
    Poziom 16  
    Mniej więcej koledzy wyjaśnili, co i jak, tylko jak to z głową podłączyć pod moją instalację? Mam 28 paneli, 2 stringi po 14 szt.
    Fajnie, jakby dało się ładować inwerterem hybrydowym magazyn, gdyby te wyłączenia prądu trwały dłużej. Macie jakiś sprawdzony schemat rozwiązania z dwoma falownikami?
  • #8 21435053
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Kupić drugi inwerter o mocy jaka jest potrzebna + magazym i osobne PV.

Nic nie podpinać pod istniejącą instalacje. Wystarczy dać przełącznik ATS, brak sieci przełączy sieć na drugi inwerter, rezerwowy. Ile podziała to już zależy jaki kupisz magazyn.
  • #9 21435298
    wierzba123
    Poziom 16  
    Nie mam miejsca na inne panele 10 kW, pokryło cały dach. Dlaczego nie mogę się wpiąć w jeden ze stringów?
  • #10 21435306
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Bo nie możesz, możesz co najwyżej odpiąć jeden ze stringów i podpiąć do nowego.
  • #11 21440448
    Brunoxp
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Możesz tez kupić benzynowy agregat prądotwórczy, zamontować gaźnik na LPG(50$), podpiąć butle 11kg albo bezpośrednio z sieci gazowej i zasilać w ten sposób na czas blackoutu.
    Rozkminiałem taki sam temat kilka lat temu na forum i w moim przypadku agregat wyszedł taniej niż rozbudowa instalacji o jakieś hybrydy z magazynem energii.
    Mam agregat 1F benzynowy/LPG 5,5kW, mam również 80% sprzętów w domu na 1 fazie(włącznie z połową płyty indukcyjnej - czyli 2 pola).
    Moja PV jest na starych zasadach oparta o 3x1F falowniki. Ta główna wyżej wspomniana faza ma 4,6kW falownik i 5kWp w panelach - przez te 7 lat nigdy nie miałem problemu z tzw jednoczesnością.
    W czasie ponad 24h blackoutu w zimie kilka lat temu agregat pociągnął cały mój dom + częściowo dom sąsiadki -poszły cztery 11kg butle.
    Jeśli potrzebujesz tylko światło na parę godzin i zagotować sobie herbatę to ogarniesz to na przedłużaczach i na niedużym, tanim agregacie 1 fazowym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadając instalację fotowoltaiczną 10 kW z falownikiem Solar Edge na starych zasadach on-grid, aby zapewnić awaryjne zasilanie na kilka godzin (światło i podstawowe gniazdka), konieczne jest zastosowanie falownika hybrydowego wraz z magazynem energii (akumulatorami). Falownik hybrydowy 1-fazowy z bateriami LiFePO4 i balanserem pozwala na stworzenie wyspy zasilania części domu. W praktyce stosuje się przełącznik ATS, który automatycznie przełącza zasilanie na falownik hybrydowy podczas braku sieci. Moc falownika i pojemność magazynu dobiera się w zależności od potrzeb (np. 5 kW i bateria 48 V, 200 Ah). Możliwe jest także dołączenie dodatkowych paneli PV do ładowania magazynu, jednak w przypadku braku miejsca na dach, konieczne jest odłączenie jednego stringu paneli i podpięcie go do nowego falownika. Alternatywnie, dla prostszego i tańszego rozwiązania, można zastosować agregat prądotwórczy benzynowy lub LPG o mocy około 5,5 kW, który zasili podstawowe odbiory podczas blackoutów. W dyskusji pojawiły się przykładowe koszty i źródła komponentów, w tym chińskie akumulatory Darcy Lu, falowniki hybrydowe Deye oraz BMS JK z balanserem. Ważne jest, aby falownik był hybrydowy, umożliwiający pracę z magazynem energii i zapewniający czystą sinusoidę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA