Witam,
posiadam instalacje 10kW na dachu falownik Solar Edge instalacja na starych zasadach on gird. Czasem mam braki w dostawie prądu.
Chciałbym mieć awaryjne zasilanie na parę godzin, swiatło plus jakieś podstawowe gniazdka. Jak to ugryźć co bym potrzebował ?
Nie jestem zbyt biegły w tych falownikach, Jeżeli to nie jest falownik hybrydowy, to musisz sobie kupić jakiś tani falownik hybrydowy 1- fazowy + akumulatory i zrobić wyspę dla części domu gdzie chcesz mieć awaryjne zasilanie.
Wszystko zależy jaką chcesz moc odbierać w tym okresie to dobierasz falownik i magazyn
Robiłem dla kogoś rozeznanie tematu.
Czescia wspolna jest przelacznik ktory przy braku zasilania z miasta przelacza na tzw UPS caly dom.
Ograniczenie bylo tez takie ze wszystko jest zasilane z 1 fazy.
UPS moze byc falownik z ladowarka i bateriami, ale mi bardziej sie podoba dodatkowy hybrydowy inwerter, 16xlifepo4, balanser do tych baterii.
Moc ok 5kW, 48V, bateria ok 200Ah x 16, prawdziwy sinus
Opcjonalnie do podlaczenia panele sloneczne aby to sie samo ładowało.
Ta z falownikiem hybrydowym to koszt ok 10k.
Zadnej wyspy, czy gwarantowanych gniazdek. Do kazdej z faz podlaczona zostaje ta sama faza z falownika. Jakies plyty kuchenne, silniki 3faz nie beda działać ale cala reszta już tak.
Bez przesady 10K? Ja robiłem u siebie z magazynem 15KWh i tyle mi nie wyszło.
Falownik 6.2Kw dałem 1250zł, akumulatory Hithium280Ah -3800zł
BMS JK z balanserem 800zł do tego trochę drobnicy około 1500zł.
czyli w sumie jakieś 7500zł i chodzi już od sierpnia
Kolega jak da mniejszy magazyn czyli 3-5KWh wyjdzie dużo taniej
Czy moglbys podac sklep, gdzie kupiłeś? Jakies zaufane źrodło?
Czy były zamontowane termiale śrobowe, przekładki pomiedzy ogniwa i te płaskowniki do łączenia były w zestawie?
Ja akurat wybralem falownik hybrydowy Deye 5k, koszt ok 5k i ta czesc chyba robi rożnice.
Wszystko w chinach.
akumulatory od Darcy Lu które zamawiałem już trzy razy, jeden dla siebie i 2 zestawy dla znajomych. Podkładki śruby i bus bary są w zestawie
.Jak bedziesz zainteresowany to daj znać napisze do niego. .Link Polecam Darcego można mu ufać wysyłka DDP czyli nic nie płacisz ani przesyłki ani cła i podatu Vat. Ja mam zawsze mały upust od niego już.
Wada- długie czekanie , ponad 2 miechy
Obudowę sam robiłem. wiec około 1500zł mniej mnie to wyniosło.
BMS JK na aliexpress Link
Falownik 6.2KW musisz szukać czasami są dobre ceny lub masz tu z wysyłką z UE Link
Reszta to drobiazgi większości z chin takie jak bezpiecznik batrii, wyłącznik baterii, ATS i takie różne
Ja jestem prosumentem na nowych zasadach wiec pcham w magazyn ile się da, W przyszłym roku dodam jeszcze 15KWh
Falownik Deye fajny jest ale cena nie fajna. Chyba ze falownik 3-fazowy. to co innego, ale pamiętaj, musi być hybryda. Mój chinski jest tani i jałowo pobiera około 20W bez przetwornicy, z przetwornicą około 55W
Każdy kupuje to co chce, więc nie wnikam. Ja jestem zadowolony jak na razie
Mniej więcej koledzy wyjaśnili, co i jak, tylko jak to z głową podłączyć pod moją instalację? Mam 28 paneli, 2 stringi po 14 szt.
Fajnie, jakby dało się ładować inwerterem hybrydowym magazyn, gdyby te wyłączenia prądu trwały dłużej. Macie jakiś sprawdzony schemat rozwiązania z dwoma falownikami?
Kupić drugi inwerter o mocy jaka jest potrzebna + magazym i osobne PV.
Nic nie podpinać pod istniejącą instalacje. Wystarczy dać przełącznik ATS, brak sieci przełączy sieć na drugi inwerter, rezerwowy. Ile podziała to już zależy jaki kupisz magazyn.
Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą. A.C.
Możesz tez kupić benzynowy agregat prądotwórczy, zamontować gaźnik na LPG(50$), podpiąć butle 11kg albo bezpośrednio z sieci gazowej i zasilać w ten sposób na czas blackoutu.
Rozkminiałem taki sam temat kilka lat temu na forum i w moim przypadku agregat wyszedł taniej niż rozbudowa instalacji o jakieś hybrydy z magazynem energii.
Mam agregat 1F benzynowy/LPG 5,5kW, mam również 80% sprzętów w domu na 1 fazie(włącznie z połową płyty indukcyjnej - czyli 2 pola).
Moja PV jest na starych zasadach oparta o 3x1F falowniki. Ta główna wyżej wspomniana faza ma 4,6kW falownik i 5kWp w panelach - przez te 7 lat nigdy nie miałem problemu z tzw jednoczesnością.
W czasie ponad 24h blackoutu w zimie kilka lat temu agregat pociągnął cały mój dom + częściowo dom sąsiadki -poszły cztery 11kg butle.
Jeśli potrzebujesz tylko światło na parę godzin i zagotować sobie herbatę to ogarniesz to na przedłużaczach i na niedużym, tanim agregacie 1 fazowym.
Posiadając instalację fotowoltaiczną 10 kW z falownikiem Solar Edge na starych zasadach on-grid, aby zapewnić awaryjne zasilanie na kilka godzin (światło i podstawowe gniazdka), konieczne jest zastosowanie falownika hybrydowego wraz z magazynem energii (akumulatorami). Falownik hybrydowy 1-fazowy z bateriami LiFePO4 i balanserem pozwala na stworzenie wyspy zasilania części domu. W praktyce stosuje się przełącznik ATS, który automatycznie przełącza zasilanie na falownik hybrydowy podczas braku sieci. Moc falownika i pojemność magazynu dobiera się w zależności od potrzeb (np. 5 kW i bateria 48 V, 200 Ah). Możliwe jest także dołączenie dodatkowych paneli PV do ładowania magazynu, jednak w przypadku braku miejsca na dach, konieczne jest odłączenie jednego stringu paneli i podpięcie go do nowego falownika. Alternatywnie, dla prostszego i tańszego rozwiązania, można zastosować agregat prądotwórczy benzynowy lub LPG o mocy około 5,5 kW, który zasili podstawowe odbiory podczas blackoutów. W dyskusji pojawiły się przykładowe koszty i źródła komponentów, w tym chińskie akumulatory Darcy Lu, falowniki hybrydowe Deye oraz BMS JK z balanserem. Ważne jest, aby falownik był hybrydowy, umożliwiający pracę z magazynem energii i zapewniający czystą sinusoidę. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.