logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja off-grid - inwerter hybrydowy – pytania i wątpliwości

clonio 20 Mar 2026 00:56 783 21
  • #1 21866344
    clonio
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Chcę do wakacji wykonać instalację off-grid (hybryda?). Będzie to 6 lub 8 paneli. (magazyn energii - może za rok).
    Cel podstawowy: zasilanie wspomagająco / uzupełniające. Nie chodzi mi o superoszczędności, a o bezpieczeństwo zasilania i przy okazji jakiś zwrot z inwestycji.
    Chcę uniknąć umowy z ZE, przesyłania nadwyżek do sieci, liczników itp.
    W domu instalacja 3 fazy, zużycie dzienne 15-20 kWh. Bez kłopotu mogę wydzielić kilka obwodów z rozdzielni głównej, które można stale zasilać (komputery pracujące 24 h) oraz takie, które chętnie zużyją dużo energii podczas dnia: np. pralka i klimatyzatory. Ponadto w instalacji CWU posiadam 2 bojlery po 140 l - każdy z grzałką 1,5 kW.
    Czytałem, że w przypadku inwerterów hybrydowych są takie, które mogą brać priorytetowo zasilanie z PV, a _jeśli_ go nie wystarcza, to sumować z poborem z sieci ZE. I tu pytania:
    1. Czy faktycznie jest tak, że jeśli grzałka będzie pobierać 1,5 kW, a panele w danej chwili dostarczać 0,5 kW, to z sieci zostanie pobrane i naliczone za ten czas tylko 1 kW?
    2. Czy jeśli mam odbiory odseparowane od pozostałej instalacji - załóżmy 1 wspomniana grzałka, to czy przy nadprodukcji z PV inwerter nie prześle energii do sieci ZE (problem - licznik jednokierunkowy)?
    3. Czy są jakieś przeciwwskazania takiego wydzielania obwodów pod inwerter hybrydowy?

Czy takie inwertery (poniżej) spełnią swoją rolę, czy z jakichś powodów trzeba patrzeć na 3 razy droższe Deye, Sofar itp?
    https://www.easun-energy.com/products/easun-p...r-100a-mppt-solar-charge-controller-with-wifi
    https://anenji.com/products/6200w-48v-hybrid-solar-inverter-on-grid-off-grid-with-wifi
    Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
    AI: Jakie konkretne modele inwerterów hybrydowych bierzesz pod uwagę (poza wspomnianymi Deye, Sofar)? Podaj proszę nazwy/typy, żeby można było sprawdzić ich funkcje i możliwości.
    https://www.easun-energy.com/products/easun-p...r-100a-mppt-solar-charge-controller-with-wifi
    https://anenji.com/products/6200w-48v-hybrid-solar-inverter-on-grid-off-grid-with-wifi
  • #2 21866399
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    Mam zestaw off-grid do grzania wody. 7 paneli 410W. Przetwornica azo digital eco solar boost.

Idealnie pasuje do 2 zbiorników. Przetwornica ma 2 wyjścia, jak nagrzeje się zbiornik1 na pierwszym wyjściu to przełącza na drugi. Od marca do października nie potrzeba dobierać prądu do grzania wody hula samo.

Dwa miesiące są słabe grudzień i styczeń. Luty i listopad zależy od roku. W zeszłym roku luty był genialny a w tym wymagał wspomagania.

Jest to system niezalezny, osobne kable z przetwornicy do zbiornika w piwnicy. Taki zestaw można obecnie złożyć za jakies 4000 pln. W rok wyprodukował mi 3900kWh.

Dodano po 9 [minuty]:

Obecnie prądu z paneli jest juz wystarczająco by zbiornik nagrzać do 80 stopni i poza normalnym użytkowaniem wykorzystać ciepłą wode do pralki i zmywarki.

Ponieważ to off-grid to tyle ile wykorzystam tyle system "mi da" ale tez urządzenia nie dobierają z sieci.

Zatem trzeba lekko zarządzać tym prądem. Czyli np planuję kiedy odpalam zmywarkę i pralkę by nie zużyć wody tuż przed wieczornymi ablucjami. Czyli np zmywarka jest odpalana po ostatnim prysznicu czy kąpieli. A pralka programowana na godziny 11-13 gdy już w zbiorniku jest gorąca woda a do końca dnia ponownie się dogrzeje na maksa.

Niektórym na tum forum to bardzo przeszkadza, że cos trzeba planować. Ale u mnie idealnie się sprawdza. Bo i tak pranie preferencyjnie robię w słoneczne dni by dodatkowo szybko wyschło. Zatem wszystko ładnie się zgrywa.

Dodano po 8 [minuty]:

Ach, chyba nie napisałam ze mam tylko 1 zbiornik 140l. Latem nagrzewa się 2 razy dziennie do 80 stopni. Nawet jak jest pochmurno czy mgliście to.min 1 zbiornik bedzie gorący.Przy dwóch zbiornikach myślę, że nie będzie potrzeby tak manewrować tym zużyciem wody.

Teraz w marcu zestaw 2,8 kW w słoneczny dzień produkuje 16 kWh.

Prąd z paneli dodatkowo zużywam w grzejniku łazienkowym z grzałką. Jesienią pasteryzuje przetwory na kuchence elektrycznej. Bywa że prawie cale lato gotuję "na panelach".
  • #3 21866462
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    >>21866344 :
    Ad.1 Tak, falownik hybrydowy przy produkcji z PV 0,5 kWp resztę uzupełni z sieci, jednak dodatkowo zużyje z sieci na konsumpcję własną od 50 do 200 W (zależnie od obciążenia). Weź pod uwagę, że bez akumulatorów falownik na konsumpcję własną będzie pobierać energię z sieci 24/h. 200x24=4,8 kW. Panele muszą wygenerować dziennie minimum 4,8 kW, żeby wyjść na 0.
    Ad.2 Nie prześle, będzie generować tylko tyle, ile wynosi aktualne obciążenie, ale zależne od konstrukcji/typu falownika.
    Ad.3. Nie ma, to jedynie kwestia wygody.

Inwertery jak w poście nr 1 na własną konsumpcję pobierają energię z sieci nawet w trybie bateryjnym, co na początek jest bez znaczenia, jednak przy magazynie w przyszłości już tak.

Ten nie pobiera z sieci w trybie bateryjnym https://www.easun-energy.com/products/easun-6...taic-hybrid-inverter-230vac-110a-mppt-charger
    Nie wysyła do sieci, opcja domyślnie wyłączona, można aktywować w menu.
    Na ali już od 900 zł.
  • #4 21866523
    clonio
    Poziom 10  
    techlock napisał:
    Ad.1 Tak, falownik hybrydowy przy produkcji z PV 0,5 kWp resztę uzupełni z sieci, jednak dodatkowo zużyje z sieci na konsumpcję własną od 50 do 200 W (zależnie od obciążenia). Weź pod uwagę, że bez akumulatorów falownik na konsumpcję własną będzie pobierać energię z sieci 24/h. 200x24=4,8 kW. Panele muszą wygenerować dziennie minimum 4,8 kW, żeby wyjść na 0.

To istotny parametr, o którym nie pomyślałem. 200 W przez całą dobę to naprawdę dużo w stosunku do instalacji o maks. znamionowej 3,1 kWp (8 paneli).
    Z kalkulatora https://re.jrc.ec.europa.eu wychodzi mi Yearly PV energy production [kWh]: 2823, więc ponad połowę zeżre inwerter? To przestaje wyglądać cokolwiek atrakcyjnie.
  • #5 21866533
    techlock
    Poziom 33  
    Możesz zastosować przełącznik transferowy ręczny lub automatyczny (ATS) do zmiany źródła zasilania i wyłączać falownik o zmierzchu/włączać o świcie.
    Będą jednak przerwy w zasilaniu oraz dojdą problemy typu o jakiej porze przełączać.
    Oszczędności latem niewielkie, noc krótka.
    Magazyn energii rozwiązuję takie problemy.
    Cały układ pracuje wówczas autonomicznie.
    Nadwyżki energii są kierowane do magazynu, z którego energia jest pobierana po zmierzchu oraz braki uzupełniane z magazynu a nie z sieci.
    Czyli jak w poście 1 pkt 1 brakująca energia jest uzupełniana z magazynu.
  • #6 21866720
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Co do p.1 to moim zdaniem falownik przełączy się na tzw. bypass. Czyli z sieci będzie zużywane 100% energii + to co potrzebuje falownik na własne potrzeby. Zwykle w takiej sytuacji moc z PV uzupełniana jest prądem z akumulatora, którego nie masz. Dopiero gdy PV+akumulator nie wystarczają to włączany jest bypass.
  • #7 21866729
    techlock
    Poziom 33  
    Nie, w bypass całkowity przyłączy się tylko przy braku energii z PV i Aku.
    Kwestia ustawień trybu pracy.
    W trybie priorytetu PV, uzupełnia braki z sieci.
  • #8 21866731
    TvWidget
    Poziom 38  
    techlock napisał:
    Nie, w bypass całkowity przyłączy się tylko przy braku energii z PV i Aku.
    Kwestia ustawień trybu pracy.
    W trybie priorytetu PV, uzupełnia braki z sieci.

Tu chyba jest jakaś sprzeczność Dla Aku=0 mamy tylko PV. Gdy brakuje energii z PV to włączany jest bypass czy uzupełniane są braki z sieci ?
  • #9 21866734
    techlock
    Poziom 33  
    Jest włączany bypass w trybie uzupełniania z sieci. Oczywiście zależy od modelu falownika, musi zezwalać na prac bez baterii. Są modele, które bez baterii nie startują.
  • #10 21866736
    TvWidget
    Poziom 38  
    Mam falownik Avenji i moim zdaniem nie potrafi on uzupełniać mocy z PV+Aku mocą z sieci. Jeśli obciążenie przekracza to co dostępne jest z PV+Aku to włączany jest bypass.
  • #11 21866744
    techlock
    Poziom 33  
    Na przykładzie falownika EaSun SMH III 6,2kW
    Praca z Aku

Ekran falownika: sieć 49,9 Hz, wyjście 50,0 Hz, obciążenie 1,15 kW, PV 0,672 kW, akumulator 12 A
    Praca po fizycznym odłaczeniu Aku

Ekran falownika: sieć 499 W, PV 0,548 kW, obciążenie 125 W, bateria 50,0 V i tryb bypass

Dodano po 4 [minuty]:

>>21866736
    To jest przekroczenie mocy obciążenia jak sam piszesz.
    W pkt 1 autora jest sytuacja braku energii z PV w zakresie mocy wyjściowej falownika.
    Przykładowy EaSun jak wyżej po przeciążeniu 6.2 kW też przechodzi w pełen bypass, w zależności od ustawień, restartuje lub wyłącza się.
  • #12 21866778
    TvWidget
    Poziom 38  
    Mam falownik o mocy 4kW. Jeśli z PV (przy rozładowanym akumulatorze) jest np. 1kW a obciążenie wzrośnie np. 1.5kW to włączany jest bypass.
    Taki sam efekt jest z akumulatorem. Może on dostarczyć 2.5kW (graniczony prąd rozładowania). Jeśli nie ma słońca a obciążenie wzrośnie do 3kW to włączany jest bypass.
  • #13 21866784
    techlock
    Poziom 33  
    Zależy od konkretnego typu/modelu.
    Ten z przykładu EaSun SMH III przy niskim napięciu aku (rozładowany) przechodzi w pełen bypass i ładuje aku z PV do określonego w ustawieniach napięcia, po którego osiągnięciu przechodzi w tryb bateryjny.
    Wszystko kwestia ustawień pracy i możliwości falownika.

Dodano po 34 [minuty]:

TvWidget napisał:
    Może on dostarczyć 2.5kW (graniczony prąd rozładowania).

Jaki konkretnie model Anenji? Powinien pociągnąć z aku do max mocy 4kW, chyba, że masz ograniczenie w BMS, który rozłącza baterię po przekroczeniu prądu 100A.
  • #14 21866941
    TvWidget
    Poziom 38  
    Falownik ma moc 4.3kW. Akumulator 24V ma jednak dopuszczalny prąd rozładowania 100A. Takie ograniczenie ustawiłem w falowniku. W moim przypadku większy prąd rozładowania w praktyce nic nie daje.
  • #15 21866969
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 553
    On nie ma czegoś dawać,to ma zabezpieczać akumulatory.
  • #16 21867082
    clonio
    Poziom 10  
    Właśnie o takie zastosowanie, jak pokazał @techlock, mi chodzi - czyli inwerter pracuje z PV, dodając resztę potrzebnej mocy z sieci.
    Z tego, co piszecie, zastosowanie małego magazynu może sporo pomóc - zastanawiam się nad czymś. Czy od razu patrzeć na elegancki magazyn, czy budżetowo 4 aku?
  • #17 21867103
    TvWidget
    Poziom 38  
    Magazyny energii są relatywnie drogie. Z ekonomicznego punktu widzenia nie zawsze jest sens stosować te o dużej pojemności. Musisz wszystko przekalkulować wg. indywidulanych warunków. Np. u mnie większe akumulatory mają sens tylko przez 3 miesiące w roku. W pozostałej części będzie to tylko kosztowy gadżet.
  • #18 21867124
    m2606
    Poziom 34  
    Jak wygląda praca tych EaSun bez jakiejkolwiek baterii? Dopuszcza się coś takiego?
  • #19 21867126
    techlock
    Poziom 33  
    Jak w poście >>21866744 , dotyczy konkretnego modelu SMH-III-6.2KW, pracuje bez baterii, braki płynnie uzupełnia z sieci w trybie priorytetu PV (ustawienia menu poz.01 - SUb).
    Inne mogą pracować inaczej, np. SMG pobiera z sieci niewielki prąd nawet jak jest w trybie bateryjnym.

Dodano po 5 [minuty]:

W tym trybie na konsumpcję własną pobiera z sieci od 50 do 200Wat nawet jak jest wystarczająca lub większa moc z PV; przy nadwyżkach z PV moc PV jest ograniczana do aktualnego poboru.
  • #20 21867156
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    Budowa instalacji fotowoltaicznej offgrid bez akumulatora nie ma sensu. Już lepiej pójść w budowę on-grid zużycie energii elektrycznej przesunąć na godziny popołudniowe, grzanie CWU,pranie zmywanie naczyń...
    @Evellina Twój sposób na zasilaniu urządzeń w ciepłą wodą też daje oszczędności.
    Nie interesuje cię moc szczytowa instalacji jak to ma miejsce przy off-grid, gdzie przy mocy 6kW trzeba mieć magazyn energii 12kWh. W moim przypadku chwilowa moc maksymalna podłączony odbiorników wyniosła 9kW !!!!
    Przy on-grid moc ograniczona jest tylko mocą przyłączeniową budynku. Resztę ogarnia bilansowanie godzinowe międzyfazowe.
    Jak już ktoś chce koniecznie mieć zasilanie awaryjne to zrobić małego offgrid, jak mój lub trochę większy. Zasilić odbiorniki małej mocy TV, komputer, ruter,lodówka.jeżeli jest taka możliwość to można dodać oświetlenie.

Dodano po 6 [minuty]:

Przestrzegam też przed używaniem chińskich ATS
    https://youtu.be/yOgHSg2Sbuo?is=itBsTjLCwySraliC

Dodano po 21 [minuty]:

Według wyliczeń przeprowadzonych z danych za rok 2025, zastosowanie magazynu energii do mego on-grida dalo by 1000kWh oszczędności .

Zrzut ekranu arkusza z tabelą „Opłacalność magazynu energii” i danymi on-grid.

A ten śmieszny off-grid wyprodukował 400kWh w 2025
    W/w danych jasno wynika że największą nadprodukcja jest latem przeznaczyć ją można na grzanie CWU.

Tu kalkulacje dla gazu ziemnego

Arkusz kalkulacyjny z tabelą „Rok 2025” i danymi PV: oddane/pobrane z sieci, produkcja, CWU i sumy.
    @clonio przelicz sobie na energię elektryczną

Jeżeli zdecydujesz się nad on-grid to nie oszczędzaj na EMS (Energy Management System) w fotowoltaice to inteligentny system zarządza przepływem energii, maksymalizując jej autokonsumpcję i zmniejszając rachunki.
    >>21597964 , lub coś takiego lub podobnego >>21862899
  • #21 21867174
    m2606
    Poziom 34  
    kmarkot napisał:
    Budowa instalacji fotowoltaicznej offgrid bez akumulatora nie ma sensu.

Ma jeśli nie mówimy o zastosowaniu w domu i chcesz jedynie grzać wodę, zasilać prostą wentylację lub jakąś pompę. Wstawiasz tylko nędzną baterię dla stabilnego działania elektroniki..W przeciwnym razie do niczego się to rzeczywiście nie przyda.
    Ludzie tak mają podłubane.Mam w okolicy szklarnię ,gdzie wszystko zamyka się w panelach i kilku przekaźnikach-niczego więcej nie ma.
    Szklarnia jest podlewana ,ma uchylane automatycznie okna i ciepłą wodę -ale to tylko szklarnia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy instalacji PV off-grid/hybrydowej do domu z siecią 3-fazową, zasilania wybranych obwodów oraz ewentualnego wspomagania grzałek CWU. Omawiane są różnice między pracą falownika hybrydowego z priorytetem PV, trybem bypass i uzupełnianiem brakującej mocy z sieci, a także pobór własny falownika bez akumulatorów, który może wynosić 50–200 W przez całą dobę. Wskazano, że bez magazynu energii instalacja off-grid ma ograniczoną opłacalność, a lepsze efekty daje przesuwanie zużycia na godziny dzienne lub zastosowanie magazynu energii. Poruszono też temat pracy falowników bez baterii, ograniczeń prądowych akumulatorów/BMS, automatycznego przełączania źródeł (ATS) oraz ryzyka związanego z chińskimi przełącznikami. W przykładach opisano systemy do grzania wody z paneli PV, działające sezonowo bez poboru z sieci, oraz konkretne falowniki, które mogą pracować bez akumulatora i uzupełniać braki z sieci zależnie od ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA