logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji. Jaki tani i sprawdzony sprzęt do rozbudowy instalacji o off-grid?

woszu 23 Paź 2025 10:47 1272 42
Najlepsze odpowiedzi

How can I add a cheap and reliable off-grid backup to an existing Huawei on-grid PV installation without replacing the current system or adding more panels?

Nie — przy takim celu lepiej nie kombinować ze stycznikiem DC, tylko zrobić jeden sensowny układ backup/UPS albo osobny falownik off-grid dla wydzielonych obwodów. W wątku najczęściej polecano Deye jako bardziej praktyczną bazę niż dokładanie drugiego falownika do Huaweia: Deye może pracować jak UPS, ma wejście GEN na generator, a w 1F padł m.in. model SUN-12K-SG02LP1-EU-AM2; wspomniano też czysto off-gridowy SUN-6K-OG01LP1 [#21741564][#21742961][#21748149] Jednocześnie zwracano uwagę, że Huawei jest zamkniętym ekosystemem i jego bateria współpracuje tylko z Huawei, więc łączenie go z drugim magazynem/falownikiem jest technicznie i organizacyjnie niewygodne [#21742559] Jeśli chcesz możliwie tanio i tylko na krytyczne odbiory, padła też propozycja prostego backupu na 48 V LiFePO4 z przetwornicą Volton lub Kemot; podano orientacyjnie ok. 6 tys. zł za 4×100 Ah + falownik, z wydzielonymi obwodami typu router, brama, oświetlenie i CO [#21732716] Kilka osób odradzało dokładanie drugiej instalacji bez dodatkowych paneli, bo same straty i pobór własny inwertera potrafią zjeść dużą część produkcji, więc ekonomicznie taki układ słabo się broni [#21749291][#21743659]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21729068
    woszu
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witajcie.
    Potrzebuję porady w doborze sprawdzonego, ale nie drogiego sprzętu do rozbudowy instalacji elektrycznej (chcę dołożyć off-grid).

Rozbudowa instalacji. Jaki tani i sprawdzony sprzęt do rozbudowy instalacji o off-grid?

Legenda:
    Zielony – elementy istniejącej instalacji on-grid.
    Pomarańczowy – elementy niezbędne do instalacji off-grid.
    Niebieski – stycznik DC (czy potrzebny?).

Założenia:
    1. Istniejąca instalacja on-grid to jest MAX co mogę podłączyć legalnie na moim przyłączu elektrycznym. Brak możliwości zmian (np. wymiany inwertera czy magazynu) - dofinansowanie.
    2. Przy zużyciu w moim domu magazyn 6,9kWh jest wystarczający.
    3. Nie dokładam modułów fotowoltaicznych.
    4. Instalacja off-grid będzie służyła wyłącznie do zasilania kilku krytycznych urządzeń (piec CO, serwer, routery) oraz stanowiska pracy (laptop) w przypadku zaniku napięcia w sieci energetycznej. Pojemność 5kWh wystarczy.
    5. Instalacja off-grid cenowo powinna się zamknąć w granicach 5-6k zł.

Wnioski:
    1. Magazyn off-grid można ładować z sieci AC (lub z energii PV - po przejściu przez inwerter on-grid).
    2. Jeśli nie zastosuję stycznika DC, to w przypadku braku napięcia z sieci energetycznej, instalacja off-grid (wydzielony obwód AC) będzie działać tylko do momentu rozładowania magazynu 5kWh.

Pytania:
    1. Czy dobrze kminie, że stycznik DC (sterowany z Home Assistant) rozwiąże problem ładowania magazynu off-grid przy braku napięcia w sieci energetycznej?
    2. Hardkorowe rozwiązanie zakłada zastosowanie mocniejszego inwertera off-grid np. AENJI 11kW) i przepięcie całej instalacji domowej jako wydzielony obwód AC. Czy to dobry pomysł?
    3. Proszę o pomoc w doborze sprawdzonego sprzętu. Na początku nastawiałem się na zestaw firmy VOLT, ale czytałem że mają słabe ogniwa i BMS a inwertery sieją zakłóceniami jak złe.....
  • #2 21729328
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Kup falownik deye hybrydę i baterię 15KWh i będziesz miał tanio.
  • #3 21730012
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Panele powinieneś dołożyć dodatkowe przynajmniej 4-6 kWp do zasilania nowego inwertera off-grid inaczej istnienie dodatkowej instalacji nie wydaje się ekonomiczne w żaden sposób.
    Zawsze działała by tylko jedna z instalacji stosując przełączanie PV.
    Ładowanie nawet z sieci przez inwerter off-grid to tylko straty.
  • #4 21730347
    woszu
    Poziom 15  
    Tech132 napisał:
    Kup falownik deye hybrydę i baterię 15KWh i będziesz miał tanio.

Nie w tym budżecie :)

tomaszlonski napisał:
    Panele powinieneś dołożyć dodatkowe przynajmniej 4-6 kWp do zasilania nowego inwertera off-grid inaczej istnienie dodatkowej instalacji nie wydaje się ekonomiczne w żaden sposób.

Nie mam gdzie. Poza tym jak wspomniałem, istniejąca instalacja mi wystarcza. Często ładuje mój magazyn do pełna w pół dnia i reszta idzie w sieć za bezcen. Chodzi mi raczej o zrobienie bufora na wypadek awarii sieci.
  • #5 21730458
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To dokup tylko większy magazyn, po co kombinować z dodatkową instalacją. Nadmiar będziesz oddawał kiedy to opłacalne.

Ewentualnie zastosować systemy domowego magazynowania energii. Ładują się z sieci np. z nadwyżki którą masz. Np. Systemy typu EcoFlow jak Power Ocean.
  • #6 21730764
    woszu
    Poziom 15  
    Jak większy magazyn uratuje mnie przed wyłączeniami napięcia, skoro system on-grid się wyłącza? W moim przypadku większy magazyn odpada również z tego powodu o którym napisałem - mam już max mocy, którą mogę mieć na moim przyłączu. Dlatego tylko i wyłącznie oddzielna instalacja off-grid.
    Poza tym nawet jak bym chciał po cichu dołożyć kolejną Lunę 6,9kWh (kompatybilność), to koszt byłby ponad 2-krotnie wyższy niż tej instalacji, którą planuję.....

Zastanawiam się tylko czy robić tak jak na rysunku (z przekaźnikiem DC), bo falownik off-grid będzie wpięty po stronie AC falownika Huawei, ale w przypadku zaniku napięcia w sieci, nie doładuję go nawet z PV.
  • #7 21730861
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Jestem przed takim montażem. Do falownika Deye podłączysz się w złącze GEN. Też mam falownik Huawei tylko u mnie 8 kW 3F. Nie zrobiłem tego błędu i nie kupiłem Luny za krocie ale kupiłem Deye 20kW + bateria 15 kW. Daje mi to bez zmian z energetyką możliwą rozbudowę o kolejne panele i ograniczenie mocy oddawanej do tej z umowy. Mam nadzieje że zadziała. W Deye jak podłączysz się pod Gen to Twoja instalacja będzie pracowała nawet przy zaniku zasilania ale z Łuny w takim wypadku skorzystasz tylko przy braku odpowiedniej produkcji. Oczywiście żeby to działało musisz mieć magazyn też na Deye. Co gdzie i jak ustawić jaka konfiguracja to jeszcze dla mnie zagadka. Ale można.
  • #8 21730952
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To kup system baterii domowych.
    Takie systemy ładują się z nadwyżki energi które teraz wysyłasz do sieć. Potem oddają do sieci domowej przez moduł inwertera od 3 do 12 kW. Nie wymagają do pracy podpinania paneli. Opcjonalnie można zmienić czy dołożyć inwerter zasilany tez z PV jeśli je kiedyś dołożysz.

Takich systemów jest wiele tylko poszukać dostawcy w Polsce, w UK są dość popularne w domach z instalacją PV. Ładują się z nadwyżki z paneli albo normanie z sieci w czasie darmowych czy tanich godzin odbioru energii.
    Mogą też oddawać energię do sieci w nocy czy w czasie najwyższych cen sprzedaży, mogą też służyć jako typowy backup albo działać ciągle zamiast ciągnąć zasilanie z sieci. :)
    Oszczędności na opłatach to średnio ok 400-700 funtów rocznie przy średniej płacy za prąd ok. 1200-1500 funtów rocznie. Zwrot wychodzi średnio po 5-7 latać użytkowania i zależy tylko od wiekości instalacji PV i zużycia prądu w gospodarstwie domowym. Przy niskim zużyciu do 5kWh dziennie można praktycznie nie pobierać prądu z sieci przez cały rok. Jak dołożyć opcjonalnie wersje z panelami dla baterii domowej w 100% obie instalacje będą nawet produkowały nadwyżki.

Schemat działania systemu fotowoltaicznego z magazynem energii i inwerterem solarnym

Schemat systemu solarnego AC z panelami, inwerterami, domem, siecią i magazynem energii

Instalacja z dodatkowym inwerterem i magazynem bez paneli nie sprawdzi się wcale i nie ma sensu ekonomicznego. Nie zwróci się nigdy i generuje głównie koszty.
  • #9 21730955
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21730959
    woszu
    Poziom 15  
    Ale czy w UPS (a to co planuję zrobić to jest właśnie trochę większy UPS), chodzi o zwrot? Ja chcę się zabezpieczyć przed awariami sieci, bo żona pracuje zdalnie i prąd musi być zawsze....
  • #11 21730962
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ups to to samo praktycznie co baterią domowa. UPS tylko ładujesz i zasila przy braku prądu dom czy wydzielone urządzenia. Bateria domowa robi to samo tylko może działać cały czas ładując się i oddając.
  • #12 21731130
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Inaczej nazwane ale wpisz sobie i wyszukaj schemat Deye rozbudowa instalacji - grafika. Nie wiem czy tylko ta firma może inne też ale ja natrafiłem na nich z polecenia instalatorów. Rozwiązanie jak opisałem to wydaje się że to to czego potrzebujesz. No i ta przewaga że mimo że nie ma zasilania zewnętrznego z sieci to Twoje panele będą produkowały energię a teraz się rozłączają. Dla mnie to ważne bo jeżeli będzie słońce to baterie się ładują a w razie zimy i długiego czasu zaniku prądu to mam czas na odpalenie agregatu, doładowania baterii i znowu na jakiś czas mam zasilanie.
  • #13 21731148
    woszu
    Poziom 15  
    Schemat instalacji PV z inwerterem sieciowym, hybrydowym i bateriami dla zasilania krytycznego

No ja od początku o takim czymś mówię, ale chciałbym dodatkowo na ten dodatkowy falownik przełączać PV, bo przy takim układzie jak na tym rysunku, przy braku prądu w sieci, falownik sieciowy śpi i nie pozwoli ładować baterii deye, bo jak by mial?
    Chyba że cała magia dzieje się w tej skrzynce rozdzielczej. Tam może być stycznik odłączający wszystko od sieci gdy braknie w niej prądu....

Tomasz nie bardzo kojarzę ten temat baterii domowych. Znalazłem coś takiego jak PowerOcean firmy Ecoflow:
    Schemat z baterią EcoFlow PowerOcean DC Fit połączoną z panelami PV, falownikiem i urządzeniami domowymi

To taka bateria wysokonapięciowa, którą wspinasz przed falownik. Ale tu jest dokładnie ten sam problem - brak zasilania urządzeń domowych przy braku prądu w sieci AC
  • #14 21731208
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Takie systemy są różne i znalazłeś tylko system zasilany przez PV a współpracujący z istniejącym systemem.
    Pisałem o systemach magazynów domowych wpiętych do istniejącej instalacji ładowanych z nadwyżek paneli.

Poza tym błędnie przedstawiłeś koncepcję instalacji PowerOcean.
    Masz instalację taką :
    Schemat systemu PV z inwerterem i połączeniem do sieci oraz urządzeń domowych

Po instalacja systemu masz taką :
    Schemat systemu magazynowania energii EcoFlow PowerOcean podłączonego przed inwerterem

Systemy z magazynem domowym są za inwerterem podłączone do instalacji domowej dodatkowo.
  • #15 21731437
    woszu
    Poziom 15  
    Przecież to ten sam rysunek Power ocean, to gdzie ten błąd?:)
  • #16 21731538
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Magazyn domowy to całkiem ciekawe rozwiązanie, tylko trzeba sobie trochę inaczej poukładać swoje podejście do fotowoltaika i magazynu za inwerterem. To nic innego jak magazyn prądu z paneli przed inwerterem tak w skrócie. i przy braku słońca ciągniesz prąd tak jakby słońce nadal świeciło. Ciekawe. Magazyn wysokonapięciowy. Być może w przyszłości będzie to bardziej popularny system np. przy wykorzystaniu magazynu z auta.

Co do Deye to praca pod GEN można zaprogramować jako zasilanie z obcego falownika. W takim przypadku masz możliwość przyłączenia instalacji domowej po stronie zasilania sieciowego GRID a obwód nazwijmy go komp żony pod LOAD. zasilanie na LOAD będzie tak długo póki będzie słońce lub do wyczerpania magazynu. Plusy dodatnie przy Deye to możliwość doinstalowania w przyszłości dodatkowych paneli, bardzo duże obciążenie falownika na fazę, możliwość przyłączenia magazynów różnych producentów lub np. Deye po 5 kW i tak klocek na klocek i spory magazyn. No i się powtórzę, przy braku zasilania Twój Huawei obecnie się odcina a Deye umożliwi pracę Huawei tak jakby zasilanie stale było. I jeszcze jedno jak zwiększysz ilość paneli to w Deye zaznaczysz maksymalną moc oddawania do sieci. Czyli w okresach przejściowych będziesz oddawał tyle ile masz na umówie.
  • #17 21732012
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    @DARIUS67 definicja tak ale nie tylko zasilania z paneli PV, ale magazyn można podpiąć od strony paneli jak i sieci.

Zwykle modułowa konstrukcja takich magazynów domowych ułatwia składnie i dostosowanie się do sytuacji. Potrzebujesz odpowiedniej pojemności dokupujesz tylko moduł, potrzebujesz używać paneli kupujesz odpowiedni moduł a jak potrębujesz posiadać magazyn tylko w domu kupujesz moduł zasilany z sieci z wbudowanym inwerterem z potrzebną mocą.

@woszu błąd w tym że to jedna z opcji a nie jedyne rozwiązanie, nowsze systemu magazynów podłączasz do sieci tam gdzie na obrazku czerwone linie.

Zwykle podłączenie jest przez ATS automatyczny sterowany przez AI zbierające dane z zamontowanych dodatkowych liczników. W Polsce raczej taka instalacja wymagała by zezwolenia przy oddawaniu energii czyli zwykle taki zestaw będzie działał jako pasywny w sieci domowej i ładował magazyn z nadwyżek w trybie bypass, przy pewnym poziomie naładowania odłącza sie od głównej sieci i sam zasila odbiorniki w domu działając jak normalny inwerter zasilający dom. Przy okazji odłączenia może nadal ładować się z sieci z nadwyżki paneli, w tym przypadku jest praktycznie 100% auto konsumpcja .

Wszystko jest sterowna przez dodatkową rozdzielnię na zbiegu połączeń wejścia zasilania z sieci, inwertera on-grid i sieci domowej. .

Zaletą takich systemów jest
    - działanie jako backup
    - działa z panelami lub bez
    - działa z istniejącą instalacją on-grid czy off- grid

Jak dla niej jedną z zalet jest też możliwość montażu w niektórych przypadkach magazynu w dowolnym miejscu domu gdzie znajduje się faza jaka chcemy zasilać.
  • #18 21732716
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Niestety cena Eco Flow Ocean dobija bo za magazyn 5 kW około 12 tysięcy złotych. Ale w przyszłości pewnie będzie tańszy i będzie dostępny. Klocki super. I jak pisałeś to takie rozwiązanie by Ci wystarczyło. Inny pomysł o ile nadal tylko podtrzymania Ci brakuje to oddzielne akumulatory i przetwornica Volton lub Kemot. Zapoznaj się z gotowymi zestawami dla lodówek. Plus to stabilizacja napięcia i pełny sinus. Ja takie rozwiązania stosuję dla podtrzymania napięcia na dużych układach solarnych i czasami na kotłowniach. W domkach jednorodzinnych też ale potrzeba tu wydzielenia obwodów na bramy ruter żaluzje lodówka zamrażarka i jakieś oświetlenie. System elastyczny bo możesz zastosować przetwornicę 12,24,lub 48 V i jaką sobie chcesz pojemność akumulatorów liFePo4 podłączyć. Masz gotowe zestawy lub aku łączysz szeregowo i równolegle. jak większy zestaw to też tani nie jest tym bardziej jak będziesz chciał aku podłączyć szeregowo i równolegle zwiększając pojemność to lepiej aku z BMS. Są takie i polecam. Wszystko zależy na jak długo potrzebujesz to podtrzymanie zasilania i co tam podłączysz. Ale 4 aku po 100 w szeregu to 48V i do tego przetwornica to koszt około 6 tysięcy. Oczywiście może być droższa jeżeli kupisz aku nie 100 a np 200Ah to już obłędna moc 800 Ah dla takiego rozwiązania jedno fazowego. Albo tańsza jeżeli tylko małej mocy albo bardzo tania np około 1 tysiąca na jednym aku ale tylko dla małej mocy ruter i komp i coś tam jeszcze. To kolejna propozycja która może Ci wystarczy. W ofercie tych firm są też przetwornice do których można podpiąć panele ale nie podłączałem to nie wiem jak działają. Tylko co dla Ciebie było ważne nic nie zmieniasz na Swojej fotowoltaice bo to taki ogromny nie ups ale coś podobnego.
  • #19 21733266
    woszu
    Poziom 15  
    Najbardziej podoba mi się pomysł z Deye 6kW i magazynem 15kWh. Wyjdzie więcej niż zakładałem, w granicach 10-11k. Temat przełączania DC odpuszczam, głównie z powodu braku odpowiednich styczników na prąd stały.
    A skoro już budżet zwiększam, to i oczekiwania również. Chcę przepiąć za Deye cały dom, a Huawei będzie tylko pełnił funkcję bufora z PV.
    Nadal jednak nie do końca rozumiem to co mówiłeś o działaniu Huawei przy braku sieci, bo Deye zrobi mu mikrosieć. No to tak nie zadziała, bo Huawei mam podłączony do sieci AC a tam nie mogę puścić nic z Deye, bo jeszcze porazi chłopa remontującego sieć.
    Chcę zachować Huawei jako interfejs do sieci zewnętrznej. Chyba żeby zastosować przełącznik AC, który przy braku sieci przełączy wyjście DEYE na wejście Huawei.
    Chyba że ja źle rozumiem Twoj pomysł.
    Czy mógłbyś skrobnąć prosty schemat? Rysunek powie więcej niż 1000 słów:)
  • #20 21734726
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Schemat instalacji fotowoltaicznej z falownikiem, baterią i generatorem

Dodano po 15 [minuty]:

Generator i inteligentne obciążenie omiń na rysunku. Czyli możesz podłączyć się ze wszystkim z domu pod LOAD - na rysunku to backup obciążenie. Tylko że o ile wiem ale nie mam pewności to falownik bez napięcia w sieci można obciążyć jego połową mocy. To ważne przy doborze falownika. Albo przy pozostawieniu na GRID obwodów bez zasilania podczas zaniku napięcia a na LOAD to co musi być.

Podsumowanie. Swój falownik podpinasz do Deye w przyłącze GEN
    Możesz w przyszłości podpiąć dodatkowe panele. Bank energii podpięty podpięty do Deye spowoduje że nawet przy zaniku zasilania twój Huawei będzie pracował. To Deye odłączy przesyłanie zasilania w sieć tak jak teraz robi to Huawei. Na Deye ograniczysz ilość oddawanej energii do sieci co jeżeli zwiększysz ilość paneli to latem oddasz tyle co w umówię ale nadwyżką szybciej naładujesz aku. A w okresie przejściowym podniesiesz moc produkcji z paneli.

Ja jeszcze tego nie mam podłączonego ale jestem w trakcie tylko mnie chorobowe wstrzymało.
  • #21 21735374
    woszu
    Poziom 15  
    DARIUS67 napisał:
    Tylko że o ile wiem ale nie mam pewności to falownik bez napięcia w sieci można obciążyć jego połową mocy.

No to by było słabe w ch.... i może położyć mój pomysł.
    Ja mam sieć 1-fazową, a maksymalna moc Deye które widziałem dla 1-fazy to 8kW. Więc 4kW na całe obciążenie domowe to trochę mało, tym bardziej, że pewnie nie zauważę nawet momentu wyłączenia sieci :/

Pomijając powyższe, mam pytania do rysunku:
    1. HUAWEI odłączam od sieci czy zostawiam podłączony do sieci (jak mam obecnie) i dodatkowo podłączam do DEYE? Na rysunku jest opis "falownik podłączony do sieci", ale fizycznego połączenia ze słupem nie ma) :) Chyba tam powinien być opis "Falownik, który był podłączony do sieci" :)
    2. W przypadku awarii sieci, DEYE robi mikrosieć dla HUAWEI na wejściu GEN i HUAWEI sobie normalnie pracuje i może ładować magazyn z PV, albo zasilać dom przez DEYE, tak?
    3. HUAWEI podczas normalnej pracy (gdy jest sieć) będzie oddawał do sieci przez DEYE, czyli interfejsem do sieci będzie wyłącznie DEYE?
    4. ....a jeśli interfejsem do sieci będzie wyłącznie DEYE (programowo ograniczam oddawanie do sieci), ale czy nikt się do tego nie przypieprzy przy ewentualnej kontroli?
  • #22 21735587
    DARIUS67
    Poziom 25  
    1 Huawei tylko do Deye pod złącze GEN
    2 Tak
    3 Tak Deye
    4 Nikt. Bo do czego? Niczego nie zmieniasz tylko dokładasz falownik. A co dotacji też nadal wszystko pozostaje bez zmian.

Co do obciążenia to możesz pozostawić część urządzeń na normalnym obciążeniu. A ogólnie to możliwość poboru energii podczas zasilania z zewnątrz zwiększa się. To znaczy pobierasz z sieci to ile masz w limicie i plus to co dadzą panele i magazyn.

Ale ja cały czas opisuję i podałem schemat z urządzenia trójfazowego. Nie mam pojęcia jak to jest i czy jest to możliwe z falownikiem jednofazowym. Czy jest falownik hybrydowy jednofazowy z takimi przyłączami i możliwościami sprawdź sam. Ja pisałem o trójfazowym. Może jest a jak nie to poszukaj coś pod nazwą falownik retrofit.
  • #23 21736073
    woszu
    Poziom 15  
    Chyba jednak nie jest tak jak pisałeś - że w przypadku braku sieci ogranicza moc o połowę. Wszędzie piszą o mocy nominalnej.
    A jeśli tak, to wystarczył by mi falownik 6kW
  • #24 21736455
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ok. To dotyczy w takim razie falownika trójfazowego i tam można obciążyć jedną fazę połową mocy falownika. Ale może też coś mylę. Póki nie zamontuje i sam nie sprawdzę to pewien nie jestem.

Dodano po 3 [minuty]:

Proponuję Ci jednak zakupić maksymalny jaki możesz. Coraz szybciej wzrasta nasze zapotrzebowanie na energię więc za chwile pojawi się jakiś pomysł na coś i może zabraknąć tej mocy.
  • #25 21741564
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21742102
    woszu
    Poziom 15  
    Mój prąd. PV było z 5.0. Magazyn z 6.0
  • #27 21742450
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21742486
    woszu
    Poziom 15  
    No tak. Tylko nie ma sensu zamieniać Huawei, bo jest do niego magazyn podłączony. A przecież nie odłącz| tego żeby leżało. Dlatego zależy mi żeby pożenić offgridowy Deye z osobnym magazynem z tym co jest obecnie, przecinając odbiór na Deye, żeby był prąd w razie awarii sieci.
  • #29 21742559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21742668
    woszu
    Poziom 15  
    Wiem, wiem....
    Ale po jaką cholerę ruszać to co już jest. Kupione, zamontowane, to niech sobie pracuje, bo kasa i tak się nie zwróci. To jest i tak max co mogę zamontować na moim 1-fazowym przyłączu (max 3,8kWp, a ja mam 3,64kWp).
    Wyciąg z FAQ do Mój prąd:
    Cytat:
    ......jeżeli na mikroinstalację PV, uzyskano wcześniej dofinansowanie, to w przypadku konieczności wymiany falownika, ten dotychczasowy należy przechowywać przez cały okres trwałości projektu t,j,3 lata (MP 3) lub 5 lat (MP4, MP5) od dnia wypłaty dotacji. Nie wolno tego urządzenia ani wyrzucić, ani sprzedać.

Więc to totalnie bez sensu, żebym demontował i żeby toto leżało.

Ja chcę do tego co jest dołożyć po prostu off-grid z większym magazynem (może kiedyś podepnę do niego PV jak znajdę miejsce) i pożenić wszystko, żeby ze sobą współpracowało. Generalnie założenia teraz są takie:

1. Cały dom chcę przepiąć na wyjście Deye, a Huawei niech sobie pracuje, ładuje swój magazyn z PV i jak naładuje ro resztę wysyła za siebie, czyli de facto do magazynu Deye albo w sieć.
    2. Deye zasila dom ze swojego magazynu albo z energii wysyłanej przez Huawei, ostatecznie z sieci.
    3. Dzięki Deye, Huawei nadal będzie pracował jak będzie awaria sieci i nie stracę energii ze słońca.

Całość będzie sterowana z Home Assistant. Pomysł jest, tylko chodzi mi o to, czy są jakieś poważne ograniczenia techniczne, o których nie pomyślałem

P.S. Huawei ma opcję podłączenia tzw. Backup Box (oczywiście kolejne dedykowane urządzenie w systemie zamkniętym), który uruchomi w nim pracę wyspową w przypadku awarii sieci, ale na wyjściu max 3kW i co najgorsze - czas reakcji około 3s, co dyskwalifikuje to rozwiązanie dla mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy istniejącej instalacji fotowoltaicznej on-grid o niezależny system off-grid do zasilania krytycznych odbiorników podczas zaniku napięcia sieciowego. Autor posiada instalację z falownikiem Huawei i magazynem 6,9 kWh, która jest maksymalnie wykorzystana zgodnie z dofinansowaniem „Mój prąd” i ograniczeniami przyłącza jednofazowego (ok. 3,8 kWp). Celem jest dodanie osobnego systemu off-grid z magazynem około 5-15 kWh i falownikiem, który zapewni zasilanie awaryjne bez konieczności rozbudowy paneli PV. W dyskusji rekomendowane są falowniki hybrydowe Deye (np. 6 kW, 8 kW, 12 kW) z magazynem 15 kWh, które mogą pracować w trybie mikrosieci (podłączenie do złącza GEN falownika Huawei) i umożliwiają zasilanie domu podczas braku sieci, a także ładowanie baterii z PV. Poruszono kwestie techniczne dotyczące przełączania między siecią a off-grid, konieczności stosowania styczników DC (wątpliwe ze względu na dostępność i bezpieczeństwo), oraz problemów z ograniczeniami mocy przyłącza i zgłoszeniami do operatora. Alternatywnie wspomniano systemy magazynów domowych typu EcoFlow PowerOcean, Easun, Anenji, które mogą ładować się z sieci lub PV i działać jako UPS, jednak ich koszt i straty energii są wyższe. Autor planuje sterowanie całym systemem przez Home Assistant i rozważa zastosowanie przełącznika AC do integracji falowników. Podkreślono, że falowniki Deye pobierają około 2 kWh dziennie na własne potrzeby, ale mają mniejsze straty niż niektóre inne modele. Wskazano, że falowniki hybrydowe Deye są bardziej uniwersalne i pozwalają na przyszłą rozbudowę o dodatkowe panele PV. Wskazano również, że falowniki off-gridowe (np. Deye SUN-6K-OG01LP1) nie wymagają zgłoszeń, jeśli nie są podłączone do sieci. Ostatecznie autor akceptuje wyższy budżet (ok. 10-11 tys. zł) na system Deye z dużym magazynem i planuje pozostawić istniejący system Huawei do pracy on-grid i ładowania własnego magazynu PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA