logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy sposób do czyszczenia wkładu kominowego od dołu?

browiec25 30 Wrz 2024 18:10 1455 5
REKLAMA
  • #1 21245036
    browiec25
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, mam wkład kominowy z kwasówki, ok. 7 m długi - średnica bodajże 150 mm, dostęp przez drzwiczki do wkładu jest pod kątem ok. 90 stopni, na internecie znalazłem kilka sposobów czyszczenia od dołu, czy może ktoś mi doradzić, czy to zda egzamin np:

1. https://allegro.pl/oferta/tajfun-zestaw-do-cz...ina-od-dolu-wiertarka-6m-dlugosci-14469782762

2. https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-czyszczen...lu-8m-jedna-szczotka-wycior-galka-12894756818

3. https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-czyszczenia-komina-od-dolu-drut-12m-13373040956

Co będzie najlepsze, a może coś innego?

Otwór rewizyjny do wkładu kominowego z widoczną smugą sadzy wewnątrz. Wnętrze wkładu kominowego z widocznym światłem na końcu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21245206
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 930
    Ło Panie.
    Tutaj gdzie żółta strzałka nie ma co czyścić.
    No chyba, że tam wyżej, tam gdzie pomarańczowa.
    Widok wnętrza komina z żółtą i pomarańczową strzałką wskazującą różne miejsca.

Ale jak coś to:

Najlepiej kupić taką szczotkę, delikatnie ponad wymiarową.
    Ponad wymiarową, bo dobrze aby po ścianach komina chodziła z oporem, będziemy mieli gwarancją, że wtedy przewód kominowy został wyczyszczony, ogarnięty dobrze.
    Do tego wystarczy kilka metrów (wszystko zależy jak wysoko, pisałeś siedem metrów) drutu, dajmy na to fi cztery milimetry, powinno oblecieć, wystarczyć.
    Do tegoż drutu zaczepiasz ową szczotkę.
    No i wymiatasz, czyścisz.
    Góra dół, góra dół :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21245210
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Szczotka druciana nie jest najlepszym wyborem do takiego takiego komina. Najlepiej użyć zestawu ze szczotką z włosia nylonowego sztywnego o średnicy dobranej do posiadanego wkładu. Pierwszy z zestawów wymaga podłączenia do mocnej wiertarki i odrobiny wprawy. Zestaw z drugiego linku jest łatwiejszy w użyciu, czyści się nim ręcznie. Poszczególne segmenty przedłużek można łatwo dokupić, szczotki są typowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21245344
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Zestaw 2, oczywiście jeśli kije dadzą włożyć się przez wyczystkę i zmontować.

Mocno wątpię w szczotkę napędzaną wiertarką, podążającą w górę w zasyfinym kominie. (jak na zdjęciu, lub bardziej)
  • REKLAMA
  • #5 21246475
    browiec25
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dziękuje za Wasze posty, a jeszcze pytanko, bo wkład kominowy mam bez "strażaka" czy jak to tam się nazywa, warto to zamontować w końcu? Kocioł jest z nadmuchem.
  • #6 21246488
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Zdecydowanie warto. Poza poprawą ciągu, "strażak" ogranicza także ilość deszczu czy śniegu nawiewanego do komina.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA