logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek z silnikiem Fiat 126p - Jak połączyć silnik z skrzynia biegów

Popoczek 05 Paź 2024 18:01 498 4
REKLAMA
  • #1 21251653
    Popoczek
    Poziom 2  
    Witam dostałem taki traktorek z silnikiem od fiata 126p, nic nie wiem o traktorku, poprzedni właściciel dostał go w prezecie 15 lat temu i nic w nim nie ruszył jest takim samym wstanie jak on go dostał, więc mam kilka pytań

- jeżeli bym skompletował silnik to jak mógłbym połaczyć silnik z skrzynią ( Czy kompletna obudowa sprzegla z walkiem by starczyła ?)
    - Silnik jest po zalaniu, woda go zakryła jeżeli nie udało by się wstanie agonalnym jest możliwość zmiany na inny silnik ale disla czy będzie koniecznosc zmiany skrzyni bądź mostu.

Silnika ani skrzyni nie ruszałem, ponieważ nie wiem czy jest sens czy lepiej go zezlomować.

Zbliżenie na silnik z uszkodzonym osprzętem. Widok części silnika traktorka z osłoną i kołami zębatymi. Zardzewiała konstrukcja mechaniczna z widoczną częścią wału Widok z góry na część traktorka z dźwigniami i elementami mechanicznymi. Zdjęcie zużytego metalowego wałka zębatki. Silnik traktorka zdemontowany i zabrudzony.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21251966
    metrino
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Jeśli nie wiesz czego brakuję to temat cię przerośnie. Podpowiem że nie chodzi o filtr powietrza. Kolega wyżej dobrze podpowiada
  • REKLAMA
  • #4 21251992
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1432
    Skrzynia biegów od Dzika, długo nią się nie nacieszysz.
  • #5 21252727
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    Popoczek napisał:
    Witam dostałem taki traktorek z silnikiem od fiata 126p, nic nie wiem o traktorku, poprzedni właściciel dostał go w prezecie 15 lat temu i nic w nim nie ruszył jest takim samym wstanie jak on go dostał, więc mam kilka pytań

- jeżeli bym skompletował silnik to jak mógłbym połaczyć silnik z skrzynią ( Czy kompletna obudowa sprzegla z walkiem by starczyła ?)
    - Silnik jest po zalaniu, woda go zakryła jeżeli nie udało by się wstanie agonalnym jest możliwość zmiany na inny silnik ale disla czy będzie koniecznosc zmiany skrzyni bądź mostu.

Silnika ani skrzyni nie ruszałem, ponieważ nie wiem czy jest sens czy lepiej go zezlomować.

Wszystko jest do zrobienia. Tylko należy zrobić mały kosztorys czy jest sens pakować pieniążki.
    Skoro silnik był zalany lub nie znasz jego stanu technicznego, to należało by go rozebrać na czynniki pierwsze. Po analizie części dopiero poskładać. I tutaj już pojawiają się wydatki
    Samo połączenie skrzyni i silnika też nie jest proste jak by się wydawało. Musisz dopasować obroty z silnika na skrzynię. Ma być to ciągniczek a nie bolid na tor.
    Połączenia skrzynia - silnik realizowano w kilka sposobów - przekładnia pasowa, łańcuchowa czy bezpośrednio za pomocą redukcji czy przystawek.
REKLAMA