logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HEC GS9-TFE1, błąd dźwiękowy w zmywarce i co oznacza?

Keksiu 06 Paź 2024 10:16 477 11
REKLAMA
  • #1 21252304
    Keksiu
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    Witam, dziś zmywarka wyrzuciła mi błąd dźwiękowy podczas końcowego etapu suszenia. Cykliczny 6-krotny dźwięk. W trakcie wystąpienia błędu zmywarka wypompowała wodę.
    Zmywarka to HEC GS9-TFE1.

Zmywarka HEC GS9-TFE1 z widocznym panelem sterowania.

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o kodach błędów. Podpowie ktoś co on może oznaczać? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21252526
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3711
    Poszukaj na górze drzwi lub bokach drzwi nazwy modelu i dodaj najlepiej zdjęcie tabliczki znamionowej zmywarki.
  • #3 21252547
    Keksiu
    Poziom 8  
    Kenworth 18 napisał:
    Poszukaj na górze drzwi lub bokach drzwi nazwy modelu

Nazwa modelu jest na górze drzwi, widać ją na zdjęciu obok pokrętła programów. Tabliczkę znamionową postaram się sfotografować jak wrócę do domu.
    Dodaje jedyne co znalazłem z tyłu zmywarki:

Zdjęcie etykiet z numerami seryjnymi z tyłu zmywarki.

To jedyne co znalazłem. Typowej tabliczki takiej jak można znaleźć na maszynach, aluminiowej blaszki z parametrami niestety nie widzę.

Edit: Obecnie od razu gdy przyciskam przycisk włączenia zmywarki uruchamia się pompa i również od razu wybrzmiewa dźwięk błędu (6-cio krotne piknięcie w krótkich odstępach czasu).
    Zmywarka nie reaguje kompletnie na przestawianie pokrętła programów, również RESET nie wywołuje żadnej reakcji ze strony urządzenia.
  • REKLAMA
  • #5 21253171
    Keksiu
    Poziom 8  
    Kenworth 18 napisał:
    Prawdopodobnie będziesz miał wyciek wewnątrz urządzenia

Dobra, jutro wyciągam maszynę i rozbieram.
    Będę informował.

Dodano po 1 [minuty]:

Kenworth 18 napisał:
    Sprawdź czy nie podniósł się ten pływak na dnie zmywarki

A ta propozycja wynika z doświadczenia, czy masz może jakąś rozpiskę z kodami błędów tej zmywarki?
  • Pomocny post
    #6 21253181
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3711
    Nie posiadam kodów błędów, bo nie jestem zawodowym serwisantem, ba nawet Google nic nie mówi o tej marce, bo raczej będzie powiązana z większym producentem AGD. Z Twojego opisu tak po prostu wnioskuję.
  • Pomocny post
    #7 21253370
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Keksiu napisał:
    wyciągam maszynę i rozbieram.
    Wyciągnij ale nie rozbieraj. Odłącz zasilanie, przygotuj ścierkę z tyłu zmywarki i powoli przechylaj na tył. Jeśli wypłynie woda, to możesz położyć zmywarkę na "plecy" (uwaga na węże) i od spodu - po zdjęciu osłony - sprawdzić czy widać gdzieś miejsce wycieku.
  • REKLAMA
  • #8 21253806
    Keksiu
    Poziom 8  
    Znalazłem usterkę, mieliście rację, wyciek i to dość spory:
    Metalowa osłona zmywarki na podłodze, z widocznym zabrudzeniem i prostokątną gąbką.
    Wyciek z turbiny pompy myjącej:
    Wycieki z turbiny pompy myjącej z widoczną uszkodzoną uszczelką.
    Problem w tym że turbina nie jest rozbieralna. Jest zgrzewana a puściła uszczelka w środku.
    Zdjęcie wnętrza turbiny pompy myjącej z widocznym wyciekiem.

Dodano po 35 [minuty]:

Mam pewien patent który jest super skuteczny i prosty, zawsze przy przechylaniu sprzętów i odkręceniu węża zasilającego wodę leci trochę jej z wnętrza:
    Korek z uszczelką na tylnej części zmywarki
    Korek z uszczelką rozwiązuje sprawę.
    Koszt to jakieś grosze w hydraulicznym, w razie awarii kranu by go zdjąć i mieć nadal wodę włączoną w domu trzeba go jakoś zaślepić, warto mieć dwa takie z uszczelkami.
  • #10 21254224
    Keksiu
    Poziom 8  
    Możliwe że uda mi się kupić używaną w dobrym stanie za 1/4 tej ceny.
  • #11 21257274
    Keksiu
    Poziom 8  
    Kenworth 18 napisał:
    ba nawet Google nic nie mówi o tej marce, bo raczej będzie powiązana z większym producentem AGD

Na dolnej obudowie zmywarki, tej pod drzwiczkami od wewnętrznej strony w plastiku jest wytłoczony producent Haier.
  • REKLAMA
  • #12 21265203
    Keksiu
    Poziom 8  
    Zmywarka naprawiona, pompę kupiłem używana mocniejszą, trochę inaczej wygląda ale turbina ta sama.
    Generalnie miałem gigantyczny problem z przeciekaniem na tych zaciskanych fabrycznych zapinkach metalowych. Rozbierałem zmywarkę jakieś 8 razy. I to tylko sam montaż drugiej pompy. Nie mogłem dojść gdzie mi kapie, kropelki zbierały się bardzo powoli i ciężko było zlokalizować wyciek. Ilość frustracji po którymś razie sięgnęła zenitu, a epitetów nie było końca. Ogólnie szlak mnie trafiał ale sie udało. Chcę podziękować wszystkim którzy się przyczynili do rozwiązania problemu i udzielili mi rad, dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką HEC GS9-TFE1, która emitowała 6-krotny dźwięk błędu podczas końcowego etapu suszenia. Po wypompowaniu wody zmywarka nie reagowała na przyciski ani pokrętło programów. Użytkownik zidentyfikował wyciek wody z turbiny pompy myjącej, co potwierdziło podejrzenia innych uczestników dyskusji. Wskazano na możliwość podniesienia pływaka na dnie zmywarki jako przyczyny problemu. Użytkownik podjął działania naprawcze, wymieniając pompę na używaną, co ostatecznie rozwiązało problem. W trakcie dyskusji nie znaleziono oficjalnych kodów błędów dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA