logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja PV: Skrzynka DC przy panelach i konfiguracja 3x230V offgrid/ongrid?

Zorgon 07 Paź 2024 13:36 408 6
REKLAMA
  • #1 21253921
    Zorgon
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam
    przemycę 2 pytanka:)
    1 - robiąc gruntowa PV z odległością od inwertera 30m wystarczy skrzynka DC przy panelach? czy musze mieć 2 przy inwerterze w piwnicy?
    2 - mam plan zrobić 3x230V na dom (inwerter 1 fazowy) dom ma rozdzielona instalacje na pomieszczenia z 3 faz i chce żeby APS w trybie offgrid puszczał 3x230 a w trybie ongrid prawilne 3 fazy, oczywiście wiem ze nie uruchomię sprzętu 3 fazowego w trybie offgrid , mój pomysł wydaje się dobry ale wole zapytać bo może czegoś nie rozumiem
    i jakims cudem APS zrobi zwarcie sieci 3 fazowej z instalacją AC inwertera gdzie fazy będą z mostkowane razem.
    p.s
    z góry napisze ze nie będę z tego układu oddawał prądu do operatora

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21254848
    ekoservice
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Opłacalny w sezonie grzewczym jest offgrid, czyli grzanie domu folią w podczerwieni. Zobacz na YouTube jak to rozwiązał Edward Frydryczek że Złotowa. Genialne rozwiązanie. Problem tylko co robić latem.
  • REKLAMA
  • #3 21255258
    Zorgon
    Poziom 3  
    THX, pomyślę jak mi wszystko ruszy, na tę chwilę rozwiewam wątpliwości jak dobrze zrobić fotowoltaikę. Co z nie zasilę, to będę myślał jak zobaczę produkcję itp.
  • #4 21256083
    ekoservice
    Poziom 13  
    Mam w tym temacie ciekawe instrukcję, ale niestety po niemiecku.
  • REKLAMA
  • #5 21257398
    ekoservice
    Poziom 13  
    Wiesz, temat jest z gatunku, ,,co mi zrobisz, jak cię złapię".
    Ja zaczynam od wiatraka i też nie wiem, co z tego wyjdzie. Mam koncepcję zasilania z wiatraka ,,na sztywno"- grzałki zasobnika ciepłej wody.
    Zasobnik ma dwa płaszcze, z czego wykorzystywany jest jeden.
    Układ grzewczy jest mieszany, teoretycznie tylko zamknięty, grawitacyjno-pompowy, lecz bez naczynia wzbiorczego.
    Z zasobnika c.w. można ogrzewać całość budynku.
    Jeśli wiatrak tego nie pociągnie, to zamontuję panele pv, które będą to okresowo wspomagać.
  • #6 21313671
    Zorgon
    Poziom 3  
    Moja koncepcja 3x230 działa, zamykam temat, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 21313672
    Zorgon
    Poziom 3  
    przekonałem się eksperymentalnie, że pomysł był dobry

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji fotowoltaicznej (PV) z odległością 30 m między panelami a inwerterem oraz konfiguracji systemu 3x230 V w domu z inwerterem jednofazowym, działającym w trybach offgrid i ongrid. Poruszono kwestię konieczności stosowania skrzynek DC przy panelach i ewentualnie przy inwerterze w piwnicy. Autor planuje, aby system APS w trybie offgrid zasilał instalację 3x230 V, mimo że sprzęt trójfazowy nie będzie działał w tym trybie, a w trybie ongrid ma być dostępne prawidłowe zasilanie trójfazowe. Zwrócono uwagę na ryzyko zwarcia sieci trójfazowej z instalacją AC inwertera, gdzie fazy są mostkowane. W dyskusji pojawiły się również uwagi o opłacalności offgrid w sezonie grzewczym, wykorzystaniu folii podczerwieni do ogrzewania oraz eksperymentalnym potwierdzeniu poprawności koncepcji 3x230 V. Wspomniano o dodatkowych źródłach energii, takich jak wiatrak, oraz o mieszanym układzie grzewczym z zasobnikiem ciepłej wody. Autor potwierdził skuteczność swojego rozwiązania po testach praktycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA