logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Off-grid: schemat automatyki PV, turbina wiatrowa, agregat z autostartem, priorytet PV

PietrekP 03 Sty 2026 18:24 537 6
REKLAMA
  • #1 21797692
    PietrekP
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, zaciekawił mnie temat off-gridowej instalacji fotowoltaicznej, więc zacząłem temat rozkminiać...
    Inwerter off-grid gromadzi w podłączonym akumulatorze energię z paneli PV lub z sieci energetycznej, dzięki czemu można z niej korzystać w sytuacji, gdy nie ma prądu w sieci lub gdy nie świeci słońce, lub po prostu, aby zmniejszyć pobór prądu z sieci.
    No, dobrze, ja bym to chciał... ale jak już mam w to wchodzić, to chcę mieć takie możliwości:
    - podłączona turbina wiatrowa
    - podłączone panele PV
    - podłączony agregat prądotwórczy, który sam się uruchomi, gdy brak źródeł energii (sieci, słońca i wiatru)
    - musi się automatycznie przełączać z paneli PV na turbinę wiatrową (priorytetem mają być panele)

Na AliExpress jest spory wybór inwerterów hybrydowych, ale jakoś nie mogłem znaleźć takiego, który spełniałby powyższe kryteria - jeśli słabo szukałem, to proszę mi to wytknąć (bo być może "wymyślam na nowo koło do wozu").
    Aby więc rozwiązać ten problem, postanowiłem zaprojektować układ, który się zajmie automatyką, a inwerterowi zostanie tylko ładowanie akumulatora i wybór między siecią a wejściem MPPT.
    Aby można było łatwiej zrozumieć, o co mi chodzi, rozrysowałem to blokowo:

Schemat blokowy instalacji off-grid z turbiną wiatrową, PV i agregatem

a efektem moich wypocin jest poniższy schemat:

Off-grid: schemat automatyki PV, turbina wiatrowa, agregat z autostartem, priorytet PV

Myślę, że temat jest na czasie, więc zachęcam do analizy schematu i samych założeń oraz do wnoszenia uwag i usuwania błędów lub zamieszczania własnych pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 21798529
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 686
    Nie ma potrzeby przełączania między turbiną a panelami. Te źródła uzupełniają się szczególnie zimą.

Automatyczne odpalenie agregatu kiedy zanika sieć może być niewskazane a nawet niebezpieczne. Wszystko zależy jaki będzie inwerter off_grid.
  • REKLAMA
  • #3 21799460
    PietrekP
    Poziom 12  
    >>21798529
    OK, z podłączeniem turbiny do wejścia MPPT to raczej nie jest dobry pomysł, chyba najlepiej byłoby ją podłączyć do baterii poprzez odpowiedni regulator. Nie rozumiem jednak, dlaczego automatyczne odpalanie agregatu może być niebezpieczne?
  • REKLAMA
  • #4 21799490
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    kolego PietrekP, Proponuję nie ściągać schematów z chińskich urządzeń.
    Myśleć i analizować......
    Na schemacie masa błędów , fizycznych i logicznych.
    To samo z chińskimi sterownikami do turbin wiatrowych .
    Są takie, że z napięcia generatora AC 144V robią aż DC aż 1749 V .
    !!
    A zakres pracy w temperaturach czy to radiatora, elektroniki czy nawet generatora wiatrowego do 1000C stopni.
    WOW, radiator zakres pracy do 1000C jak aluminium się topi przy 660C .
    WOW, ale chińczyk potrafi , 995C i dalej pracuje , bo radiator jest stalowy.

Ale jak tanio, chińczyk sprzedaje i się śmieje ... A nasi , sprawdzą,. nie działa i wyrzucają na złom. A potem , nawet po szkodzie jak mówi przysłowie ..... Kupują następny chiński badziew ... bo tanio....
    Załączniki:
    • Off-grid: schemat automatyki PV, turbina wiatrowa, agregat z autostartem, priorytet PV Rewelacyjny zakres DC chińskiego sterownika....jpg (9.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Off-grid: schemat automatyki PV, turbina wiatrowa, agregat z autostartem, priorytet PV Chińskie sterowniki do turbin wiatrowych - zakres T. .jpg (42.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21799743
    PietrekP
    Poziom 12  
    >>21799490
    Kolego witekem, to nie jest schemat chińczyka, tylko, jak wcześniej napisałem, efekt moich wypocin, który również, jak wcześniej napisałem, zawiera błędy - nie jestem inżynierem. Nie potrzebuję "zrypki" od znawców tematu, lecz ich pomocy w usunięciu błędów w schemacie, a być może również w samym podejściu do tematu. Kolega MichałS zwrócił mi uwagę na dwa konkretne zagadnienia, a twój komentarz, kolego, to w skrócie: "nie myślisz, nie analizujesz, zrobiłeś masę błędów fizycznych i logicznych...".
    Gdzie są te błędy i jakie konkretnie? Tego już nie napisałeś.
  • #6 21799755
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 686
    W tym schemacie odpalenie generatora zawsze kiedy padnie sieć może spowodować dodanie się kilku prądów i przekroczenie max. aku.

Agregat raczej nie powinien zasilać falownika a być po ATS. Jeśli chodziło o "poprawienie" parametrów agregatu to lepiej od razu kupić inwerterowy.
  • REKLAMA
  • #7 21829055
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 402
    PietrekP napisał:
    zaciekawił mnie temat off-gridowej instalacji fotowoltaicznej
    ......
    Inwerter off-grid gromadzi w podłączonym akumulatorze energię z paneli PV lub z sieci energetycznej,

Ludzie, zacznijcie w końcu używać prawidłowej nomenklatury. Instalacja off-grid NIE JEST w ogóle podłączona do sieci energetycznej, więc akumulator nie będzie gromadził energii z sieci, a tylko z modułów PV.
    Prawie w każdym wątku PV czytam o offgridzie zamiast "zero export".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu off-gridowej instalacji fotowoltaicznej z integracją turbiny wiatrowej oraz agregatu prądotwórczego z automatycznym uruchamianiem i priorytetem dla paneli PV. Podkreślono, że nie ma potrzeby przełączania między turbiną a panelami, gdyż źródła te się uzupełniają, zwłaszcza zimą. Zwrócono uwagę, że automatyczne uruchamianie agregatu przy zaniku sieci może być niebezpieczne i prowadzić do przeciążenia akumulatora, dlatego agregat powinien być podłączony przez ATS, a nie bezpośrednio do falownika. Dyskusja wskazuje na ryzyko stosowania tanich chińskich inwerterów i sterowników, które mogą mieć błędy konstrukcyjne i nieodpowiednie parametry pracy, np. zbyt wysokie napięcia czy nierealistyczne zakresy temperaturowe. Podkreślono również błędne użycie terminologii – instalacja off-grid nie jest podłączona do sieci energetycznej i nie magazynuje energii z sieci, a jedynie z modułów PV. Autor poszukuje pomocy w poprawie własnego schematu automatyki, który zawiera błędy fizyczne i logiczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA