logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung NV75N5641RB - brak zasilania górnej grzałki i wentylatora

mastervirus 07 Paź 2024 21:31 918 3
REKLAMA
  • #1 21254568
    mastervirus
    Poziom 2  
    Witam Szanownych kolegów i koleżanki.
    Zepsuł mi się piekarnik Samsung Dual Cook NV75N5641RB. 6 miesięcy temu niestety skończyła się gwarancja i piekarnik zaczął palić ciasta i inne potrawy. Po wykręceniu tylnej maskownicy wentylatorów termoobiegu okazało się, że górny wentylator w ogóle się nie kręci, tak samo górna grzałka nie grzeje. Zamówiłem komplet nowych elementów. Wyciągnąłem piekarnik, wymieniłem grzałkę i wentylator na nowy i okazało się, że dalej nie działa. Przemierzyłem przewody doprowadzające zasilanie do górnej grzałki i wentylatora i okazało się, że napięcie równe 0. Wiem, miałem od tego zacząć, to z pośpiechu. Sprawdziłem, gdzie idą te przewody, idą do płytki drukowanej u góry. Podejrzewam, że to jakiś sterownik. Ktoś ma pomysł, co może być w niej uszkodzone, albo jak przeprowadzić diagnozę? Zauważyłem w serwisach handlujących częściami zamiennymi do tych piekarników, że można do tego piekarnika kupić kilka rodzajów mikroprzełącznika. Może to któryś z nich. Miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuję za udzielenie pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 21255094
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2339
    Jeżeli się pospieszyłeś, to trudno, trzeba było odłączyć przewody od tych podzespołów, co nie działały, podłączyć zasilanie lub zmierzyć i sprawdzić, czy są sprawne, bo zapewne były i teraz, jak nowe, to też są sprawne. Po przewodach i złączach oraz ścieżkach na sterowniku ustal, jakie elementy wykonawcze sterują, może one są uszkodzone albo ich sterowanie.
  • REKLAMA
  • #3 21311564
    _champion_
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    @master_virus, czy udało Ci się znaleźć przyczynę niedziałającej górnej grzałki i wentylatora? Wydaje mi się, że u mnie jest to samo. Brak prądu na grzałce i wentylatorze. Prośba o pomoc.
  • #4 21311814
    mastervirus
    Poziom 2  
    @_champion_ Tak. Oddałem piekarnik do sąsiada, który tym się zajmuje zawodowo. Okazało się że termostat był spalony i odłączał dopływ prądu. Naprawa w całości kosztowała mnie 250zł.
REKLAMA