logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Funkcja dziwnego mechanizmu pod skrzynią biegów w traktorku Steyr 80?

Megawe 07 Paź 2024 22:12 288 4
REKLAMA
  • #1 21254626
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    Witam,

Fragment traktora Steyr 80 z dziwnym mechanizmem pod skrzynią biegów.

Na zdjęciu widzimy traktorek Steyr 80, ten traktorek ma pod skrzynią biegów dziwne ustrojstwo. Od przodu są dwa solidne koła pasowe, w tym to po lewej stronie ma sporą przeciwagę, Jak tym kręciłem to tak jak bym kręcił wałem od silnika spalinowego. Czuć opór tak jakby kompresji a potem nie ma oporu. Do tego nie przychodzą żadne węże i nie jest to pompa olejowa od podnośnika. Pompa jest przy silniku a rury od niej idą na zewnątrz do rozdzielacza na tylnym moście. Pomiędzy kołami jest solidny pas klinowy. Od tego idzie wygięty pręt do góry, którym to się załącza.
    Do czego to służy ??
    Taki traktorek będzie odrestaurowywany. Właściciel szuka lamp przednich, stare lampy Bosch mają 65 lat i lustra czas zniszczył. Traktorek nie miał fabrycznie kierunkowskazów a teraz będą montowane jakieś metalowe.
  • REKLAMA
  • #2 21254644
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 366
    A to nie jest reduktor do biegów pełzających ?
  • REKLAMA
  • #3 21254677
    Megawe
    Poziom 34  
    Tył traktora Steyr 80 z widocznymi częściami mechanicznymi.

Na razie maszyna nie jeździ. Patrzyłem w internecie na zdjęcia to większość Steyr 80 nie ma tego ustrojstwa.
    Nie mam pojęcia co to jest.

Ilustracja przedstawiająca przekrój techniczny traktora Steyr 80.

Zdjęcie dwóch metalowych elementów maszyny, prawdopodobnie układu hamulcowego lub mechanicznego traktora.

Zdjęcia z "mojego" traktorka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21254957
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2537
    Napęd do kosiarki listwowej.
    W dawnych traktorach występowały także wyjścia WOM na przód do maszyn montowanych pod ciągnikiem. Coś na wzór nośników narzędzi takich jak Fortschritt RS09 który miał narzędzia montowane na przedniej ramie.
  • #5 21257456
    Megawe
    Poziom 34  
    Faktycznie jest to napęd do listwowej kosiarki.
    Do koła z przeciwagą przykręca się targaniec.
REKLAMA