logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przewodów do oświetlenia LED na elewacji i ich ułożenie w warstwie izolacji

Pamir_kr 10 Paź 2024 20:44 1572 5
REKLAMA
  • #1 21258264
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Pytanie dotyczące doboru przewodów/kabli oraz i ich ułożenia w warstwie izolacji. Planuję dodatkowe docieplenie budynku już raz pokrytego warstwą styropianu z tynkiem. Dodatkowo potrzebuję rozprowadzić przewody pod oświetlenie na elewacji: listwy led oraz niewielkie lampy led max. 30W. Przewód 3x1,5mm2. Czy w takim przypadku mogę:

1) Użyć przewodu YDYp i przykleić/zamocować do starej elewacji bez osłony(peszla) a następnie przykryć go dodatkową warstwą styropianu? Czy może koniecznie powinien to być typowy kabel zewnętrzny YKY? Oprawy oświetleniowe są bardzo małe i im bardziej giętki przewód tym prościej później z montażem... Rozważałem też użycie kabla sterowniczego Bit 500 Black FR przy czym jego tańsza i cieńsza (wygodniejsza) wersja jest na napięcie 300/500V i się obawiam czy z czasem po latach nie będzie wybijać różnicówki...

2) Jak dobrać później wyłączniki nadprądowe ze względu na ułożenie przewodu w samym środku izolacji 14cm? Nie jest to chyba typowe ułożenie A2 dlatego czy "eska" 10A dla takiego przekroju nie będzie za duża?
  • REKLAMA
  • #2 21258535
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Pamir_kr napisał:
    Dodatkowo potrzebuję rozprowadzić przewody pod oświetlenie na elewacji: listwy led oraz niewielkie lampy led max. 30W. Przewód 3x1,5mm2.
    Nie wiadomo ile tych punktów, nie wiadomo jakie długości, w końcu nie wiadomo, na jakim napięciu na to pracować.
    Pamir_kr napisał:
    Użyć przewodu YDYp i przykleić/zamocować do starej elewacji bez osłony(peszla)
    To chyba nie jest rozsądny pomysł. Peszel w całej inwestycji stanowi niewielką część kosztów, a gwarantuje chociażby bezproblemowe serwisowanie tego odcinka instalacji w razie jakichkolwiek problemów. Przecież jeśli stanie się cokolwiek, to żeby usunąć usterkę trzeba będzie zniszczyć elewację budynku. Nie łatwiej wymienić uszkodzonych odcinek w peszlu? Poza tym za peszlem przemawia choćby dobra praktyka i kultura pracy. Nie rezygnuj z peszla ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21258653
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    2 lampy na 230V (odcinki przewodu 3-4m) oraz 2 listwy LED na 12 lub 24V (odcinki przewodu 7-8m).

Nie oszczędzam na peszlu, zrezygnować z niego chciałem raczej ze względów praktycznych. Nie są to jakieś obwody kluczowe, a odcinki dłuższe 7-8 metrowe będą miały 3-4 zakręty 90 st. Dlatego wymiana takiego przewodu, nawet z peszlem, będzie raczej niemożliwa. Bardziej zwracałem uwagę na chłodzenie przewodu i wilgotność. Czy taki YDTY przyklejony na płasko, przykryty klejem do styropianu, nie będzie miał lepszego chłodzenia niż ułożony w peszlu, w którym dodatkowo może wykraplać się woda..?
  • REKLAMA
  • #4 21259068
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Pamir_kr napisał:
    listwy led oraz niewielkie lampy led max. 30W.

Pamir_kr napisał:
    2 lampy na 230V (odcinki przewodu 3-4m) oraz 2 listwy LED na 12 lub 24V (odcinki przewodu 7-8m).

Przyjmując, że pobór 30W z zasilacza 12V, to natężenie prądu 2,5A, a przy wyższym napięciu jeszcze mniej, więc przewód 1,5 mm² nie będzie w żadnym stopniu obciążony długotrwale prądem kilkunastu Amperów, a tym samym nie będzie się nagrzewał.
    Pamir_kr napisał:
    Czy taki YDTY przyklejony na płasko, przykryty klejem do styropianu, nie będzie miał lepszego chłodzenia

To nie jest przewód do zasilania, a służy np. do instalacji alarmowych dla niskich napięć, a przy średnicy żyły 0,5 mm jej przekrój wynosi ok. 0,2 mm², więc może się nagrzewać.
  • REKLAMA
  • #5 21259177
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Pamir_kr napisał:
    2 listwy LED na 12 lub 24V (odcinki przewodu 7-8m).
    W tym wypadku prąd zaczyna być istotny i może się okazać, że przewód 1,5mm kwadrat nie będzie wystarczający. Nie wskazałeś mocy tych lamp, więc trudno odgadnąć jaki to będzie prąd w obwodzie.
    Pamir_kr napisał:
    Nie oszczędzam na peszlu, zrezygnować z niego chciałem raczej ze względów praktycznych.
    Właśnie ze względów czysto praktycznych, peszel lub inne tego typu rozwiązanie lepiej jednak zastosować.
    Pamir_kr napisał:
    odcinki dłuższe 7-8 metrowe będą miały 3-4 zakręty 90 st. Dlatego wymiana takiego przewodu, nawet z peszlem, będzie raczej niemożliwa.
    Mylisz się. Wystarczy do peszla założyć od razu "pilot" albo odcinek linki/żyłki i w razie takiej konieczności bez żadnych problemów przeciągniesz nowe okablowanie. Ponadto da się zastosować rurki instalacyjne z kolankami, co także ułatwia przeciąganie.
    Pamir_kr napisał:
    Bardziej zwracałem uwagę na chłodzenie przewodu i wilgotność.
    Prawidłowo dobrany przewód, czyli taki o odpowiedniej średnicy, nie powinien się przegrzewać, więc to nie jest dobry powód do rezygnacji z peszla. Szczególnie, że styropian (izolacja termiczna!) raczej i tak szybko nie odbierze tego ewentualnie wydzielającego się ciepła. Przewód, który wskazujesz wyżej zupełnie się do tego typu zadań nie nadaje.
    Tomek.K. napisał:
    Przyjmując, że pobór 30W z zasilacza 12V, to natężenie prądu 2,5A, a przy wyższym napięciu jeszcze mniej, więc przewód 1,5 mm² nie będzie w żadnym stopniu obciążony długotrwale prądem kilkunastu Amperów, a tym samym nie będzie się nagrzewał.
    Przy typowych lampach AC230V pełna zgoda. Ale póki co to nie znamy żadnych szczegółów, więc byłbym bardzo ostrożny z zapewnianiem że 1,5mm kwadrat przy kilkumetrowych odcinkach na pewno wystarczy. Jak na razie nie wiadomo, czy odcinkami 7-8 metrów będzie przesyłane niskie napięcie DC czy jednak AC230V. Nie wiadomo także jak i gdzie będzie mocowany zasilacz, ani jaki to będzie zasilacz. Skąd założenie, że będzie miał akurat 30W? Nie wiadomo też, jakie to lampy (DC12V lub DC24V) oraz jakie mają realne moce. Skąd wiadomo jaka to listwa LED i jaki ma pobór energii? Żeby to rozstrzygnąć przydałyby się jednak jakiekolwiek konkrety. Może także prosty schemat, chociażby odręczny szkic?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21259252
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Pamir_kr napisał:
    Czy taki YDTY przyklejony na płasko, przykryty klejem do styropianu, nie będzie miał lepszego chłodzenia

Cytat:
    To nie jest przewód do zasilania, a służy np. do instalacji alarmowych dla niskich napięć, a przy średnicy żyły 0,5 mm jej przekrój wynosi ok. 0,2 mm², więc może się nagrzewać.

Oczywiście chodziło mi o YDY(p). Mój błąd pisarski lub automatyczna korekta... Przewodów alarmowych nie biorę w ogóle pod uwagę...

Dodano po 45 [minuty]:

>>21259177 >>21259177 >>21259177 >>21259177

Przesyłam uproszczony schemat. W skrócie listwy led są na zasilanie 24V/DC. Zasilacz będzie umiejscowiony w piwnicy i sterowany przez czujnik ruchu. Planowałem przewody 3x1,5mm2 gdyby kiedyś zaszła potrzeba wymienić listwy na pracujące na 12V/DC. Wtedy spadek napięcia chyba nie powinien być większy niż 0,5V na tych 7-8metrach.

Bardziej natomiast interesuje mnie rodzaj użytych przewodów, czy typowe YDY(p), które w teorii są tylko do wew. budynku mogę użyć w warstwie izolacji. cienki peszel rozważam ale jest to ściana, na którą ma być doklejona cienka warstwa styropianu 7cm, dlatego upychanie tam rurek z uchwytami, kolanami trochę komplikuje docieplenie.

Uproszczony schemat instalacji LED sterowanej czujnikiem ruchu.
REKLAMA