Witam forumowiczki i forumowiczów🤪. Mam taki pomysł aby zbudować ładowarkę do roweru elektrycznego. Bateria roweru to 14Ah 500Wh o napięciu 36V. Tak sobie pomyślałem, że fajnie by było ładować sobie rower z przyczepy kempingowej gdy będę gdzieś na wyjeździe. W przyczepie mam instalacje solarną z panelem 110W aku 100Ah i sterownik-regulator mppt. Panel w pogodny dzień potrafi dać 4A prądu więc całkiem nie źle. W sumie mógłbym dołożyć jeszcze jeden gdyby do ładowania baterii w rowerku brakło mi prądu, póki co jest mi zbędny bo do zasilania tego co mam wystarcza mi w zupełności. Do rzeczy. Mam przetwornice 12-60V 400W która mi została z innego nieudanego projektu, i tak sobie myślę ją wykorzystać do budowy tej ładowarki. Będę pewnie potrzebował jeszcze dodatkowego modułu zabezpieczającego, jakiegoś bms-a? Jak to wszystko podłączyć i jak ustawić odpowiednio przetwornice którą posiadam a wyżej wymieniłem? Dodam że dobrze by było gdyby ta ładowarka ładowała prądem przynajmniej 3A a najlepiej 4A. 2A będzie długo ją ładować. Ładowarka sieciowa którą mam do tego roweru-baterii ma na wyjściu 42V i 4A. Tyle wiem. Co o tym myślicie? Wyjdzie coś z tego. Jestem domorosłym elektronikiem. Jak by co lutować potrafię...