logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ładowarkę do baterii rowerowej 36V 14Ah z przetwornicą 12-60V?

andrzejstefaniuk092 12 Paź 2024 19:58 777 15
REKLAMA
  • #1 21260555
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    Witam forumowiczki i forumowiczów🤪. Mam taki pomysł aby zbudować ładowarkę do roweru elektrycznego. Bateria roweru to 14Ah 500Wh o napięciu 36V. Tak sobie pomyślałem, że fajnie by było ładować sobie rower z przyczepy kempingowej gdy będę gdzieś na wyjeździe. W przyczepie mam instalacje solarną z panelem 110W aku 100Ah i sterownik-regulator mppt. Panel w pogodny dzień potrafi dać 4A prądu więc całkiem nie źle. W sumie mógłbym dołożyć jeszcze jeden gdyby do ładowania baterii w rowerku brakło mi prądu, póki co jest mi zbędny bo do zasilania tego co mam wystarcza mi w zupełności. Do rzeczy. Mam przetwornice 12-60V 400W która mi została z innego nieudanego projektu, i tak sobie myślę ją wykorzystać do budowy tej ładowarki. Będę pewnie potrzebował jeszcze dodatkowego modułu zabezpieczającego, jakiegoś bms-a? Jak to wszystko podłączyć i jak ustawić odpowiednio przetwornice którą posiadam a wyżej wymieniłem? Dodam że dobrze by było gdyby ta ładowarka ładowała prądem przynajmniej 3A a najlepiej 4A. 2A będzie długo ją ładować. Ładowarka sieciowa którą mam do tego roweru-baterii ma na wyjściu 42V i 4A. Tyle wiem. Co o tym myślicie? Wyjdzie coś z tego. Jestem domorosłym elektronikiem. Jak by co lutować potrafię... :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21261053
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2524
    Bateria składa się z akumulatorów litowo jonowych czy kwasowo ołowiowych? Możesz to Autorze ustalić i podzielić się wynikami śledztwa?
    Po co to? Do ustalenia maksymalnego napięcia jakie osiągnie bateria akumulatorów. Do ustalenia jak to ma być ładowane, choć podobieństwa są bardzo duże (faza ładowania stałym prądem i ewentualnie utrzymanie stałego napięcia do czasu spadku prądu ładowania do określonej wartości), to jednak wypada wiedzieć z czym ma się do czynienia. w zasadzie na początek można powiedzieć, że przetwornica podwyższająca napięcie (step up, boost) z regulowanym prądem wyjściowym będzie wymagana.
  • #4 21261163
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    _jta_ napisał:
    Po pierwsze ustal, czy ta bateria w rowerze ma jakiś BMS, i jakiego ładowania potrzebuje. Powinna mieć - przy 10 ogniwach szeregowo trzeba dbać o równe ładowanie.

Nie wiem czy ma bms przy baterii czy w ładowarce. Wydaje mi się że jeżeli ladowarka ma wyjście dc 2piny to bms jest gdzieś przy baterii. Ale jak już wyżej wspomniałem jestem w elektronice mało poinformowany ze tak powiem.
    Bateria ze zdjęcia. Widok etykiety baterii litowo-jonowej z ostrzeżeniami.
  • #6 21261177
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    >>21261053
    Bateria jest litowo jonowa. Ładowarka z wyjściem dwu pinowa, wtyk dc 2.5-5.5mm tyle wiem. Dodaje zdjęcie baterii. Wiem że ładowarka sieciowa którą ładuje baterie ma na wyjściu 42v. Mierzyłem multimetrem. Zbliżenie na litowo-jonową baterię z naklejką informacyjną.
  • REKLAMA
  • #7 21261207
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Z tłumaczenia Google strony https://www.vyber.com/batterijen (ten akumulator, to chyba z tych):
    Cytat:
    Kiedy wszystkie lampki kontrolne na akumulatorze zaświecą się na zielono, należy odłączyć ładowarkę. Wydłuża to żywotność baterii. Ciągłe ładowanie akumulatora, gdy jest już pełny, może doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia lub utraty pojemności.
  • #8 21261242
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    >>21261207
    Zazwyczaj się odłącza ładowarkę. Nie ładuje roweru w ten sposób że zostawiam na noc i rano odłączam. No też nie siedzę przy nim jak się ładuje.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21261207
    Od jakiegoś czasu używam takiej ładowarki do tej baterii. Z opisu wnioskuje że ona nie ładuje jak bateria naładowana jest na full Czarna ładowarka do baterii litowo-jonowych 36V, z kablem zasilającym.
  • #9 21261267
    LEDówki
    Poziom 43  
    No i się zgadza. W środku 10 szeregowo połączonych ogniw po 4,2 V maksymalnie daje 42 V na całej baterii. Napięcie już znamy. Teraz trzeba ustalić prąd ładowania. Najprościej odczytać go z ładowarki. Ponieważ proteza nie będzie ładować do 100%, to można ustawić na niej 41,5 V i kończyć ładowanie gdy takie napięcie osiągnie bateria akumulatorów litowo jonowych.
  • REKLAMA
  • #10 21261280
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    >>21261267
    No dobra, ale to jak? Mam mierzyć co jakiś czas napięcie baterii multimetrem i gdy osiągnie 41.5v odłączyć ładowanie czy jak to rozumieć?
    Ogólnie ta sieciowa ładowarka którą posiadam ładuje prądem 4A, a bynajmniej tak deklaruje producent. Mam drugą ladowarkę 2A ale ta z kolei dlugo ładuje i jej nie używam. Więc zależało by mi na tym aby ładowarka którą chce zbudować na 12V do tej baterii ładowała nie mniejszym prądem jak 3A.
  • #11 21261310
    LEDówki
    Poziom 43  
    Czyli szukasz przetwornicę boost, 4 A, 3 A o napięciu regulowanym i ustawiasz 41,5V. Celowo obniżasz napięcie o 0,5 V żeby nie niszczyć akumulatorów. Im nie szkodzi niepełne ładowanie. Przeładowanie bardzo szkodzi. Fabryczna ładowarka dociąga do 42V i być może bada prąd ładowania. Twoja proteza tego nie zrobi, stąd uproszczenie z ograniczonym napięciem. Można jeszcze dodać układ odcinający protezę ładowarki od baterii. Nazywa się to "moduł ochrony akumulatora" i nie wiem czy będzie taki na 41,5 V. Może on być, ale nie musi.
    Trafiłem na taką przetwornicę Link, która osiąga do 50 V. Prąd wyjściowy nieco ponad 6 A przy 40 V, więc to by był szczyt możliwości przetwornicy przy napięciu wejściowym ze 24 V. Prz 3A prądu wyjściowego może by to zadziałało z 12V przez chwilę, później prąd trzeba ograniczyć. Może koledzy podadzą lepszy wariant z większym zapasem.
  • #12 21261324
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    >>21261310
    Rozumiem twój przekaz. Natomiast pytałem też o konkretną przetwornicę, którą posiadam, a którą chciałem wykorzystać do tego projektu. Jest to przetwornica step up 12-60V regulowana potencjometrem i regulowanym prądem do 400W.
    I teraz, o ile w tym module napięcie zalecane przez ciebie do tego projektu ustawić 41.5V, nie ma problemu, to nie wiem, jak ją ustawić, aby ładowała te 3-4A?

Dodano po 3 [minuty]:

>>21261310
    Przetwornica z linku.
    Ekran aukcji internetowej z opisem przetwornicy podwyższającej napięcie. Przetwornica DC-DC oparta na cewce i radiatorach
  • #13 21261372
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    andrzejstefaniuk092 napisał:
    >>21261310
    Rozumiem twój przekaz. Natomiast pytałem też o konkretną przetwornicę, którą posiadam, a którą chciałem wykorzystać do tego projektu. Jest to przetwornica step up 12-60V regulowana potencjometrem i regulowanym prądem do 400W.
    I teraz, o ile w tym module napięcie zalecane przez ciebie do tego projektu ustawić 41.5V, nie ma problemu, to nie wiem, jak ją ustawić, aby ładowała te 3-4A?

Dodano po 3 [minuty]:

>>21261310
    Przetwornica z linku.
    Ekran aukcji internetowej z opisem przetwornicy podwyższającej napięcie. Przetwornica DC-DC oparta na cewce i radiatorach

Czyli masz praktycznie ładowarkę ale żeby z niej wycisnąć 4A to musi być połączona z akumulatorem bo panel będzie zbyt słaby (ile V ma ten panel).
    Regulacja jest prosta. Ustawiasz napięcie skręcasz potencjometr natężenia na MIN następnie łączysz przetwornicę z rozładowanym akumulatorem i stopniowo ustawiasz natężenie przez wpięty multimetr ustawiony na pomiar natężenia.
    Nie wiem czy przetwornica ma bezpiecznik ale nie ryzykował bym więcej jak 3A.
  • #14 21261461
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    >>21261372
    Akumulator jest oczywiście w przyczepie. 100Ah. Ogólnie instalacja składa się z panela 110W aku 100Ah i sterownika mppt. Nie chciałem tej przetwornicy podłączać pod sam panel. Wspomniałem o nim tylko jako o źródle ładowania aku stacjonarnego w przyczepie. W przyczepie mam instalacje 12V która jest zasilana z wspomnianego panelu i akumulatora, i to z niej miałbym ładować tą baterie rowerową.
  • #15 21261514
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    >>21261461 Proponuję bezpośrednie połączenie z akumulatorem bo nie wiadomo jaka jest instalacja a przetwornica trochę A pociągnie i raczej grubsze przewody.
  • #16 21261586
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    >>21261514
    Instalacja to wiadomo jaka jest bo sam ją robiłem🤪. Mam jedno gniazdo zapalniczki "12v" wyprowadzone bezpośrednio z aku, oczywiście zabezpieczone bezpiecznikiem 10A. Mogę jego używać do ładowania baterii rowerowej. Zrobiłem se takie jedno omijając regulator-sterowni mppt z tego względu że jak używam odkurzacza 12v taki samochodowy do posprzątania w przyczepie to bezpiecznik jakiś automatyczny w sterowniku mppt nie wytrzymywał obciążenia tym odkurzaczem i chwilowo rozłączał. Odkurzacz deklarowany przez producenta 100W. To mógłbym se ładować z tego gniazda np. Natomiast też fajnie by bo gdybym mógł se rower naładować nie wyciągając z niego baterii, na dworzu. Mam tam też gniazdo zapalniczki wyprowadzone z tym że ono jest już po regulatorze-sterowniku mppt. Kto wie czy nie będzie w nim znowu bezpiecznik wywalać. Chociaż myślę że nie powinno przy obciążeniu do 4A, chyba więcej nie będę ustawiał natężenia w tej ładowarce. W sumie jak trzeba będzie to i to gniazdo będzie omijać regulator, to nie problem. Przewody jakie dawałem do gniazd są o przekroju 2.5 miedziana plecionka w najgorszym wypadku więc myśle ze ok. Niektóre są chyba jeszcze grubsze acz napewno nie te które idą do gniazda na zewnątrz przyczepy tam dawałem 2.5.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować ładowarkę do baterii rowerowej 36V 14Ah, wykorzystując przetwornicę 12-60V 400W. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące rodzaju baterii (litowo-jonowa), konieczności posiadania modułu BMS oraz odpowiedniego ustawienia przetwornicy, aby ładować prądem 3-4A. Ustalono, że napięcie ładowania powinno wynosić 41,5V, aby uniknąć przeładowania. Użytkownik ma również instalację solarną w przyczepie kempingowej, co może być źródłem energii do ładowania. Wskazano na potrzebę bezpieczników oraz odpowiednich przewodów do podłączenia przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA