logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DS7433RX Suszarka niskie zużycie energii, możliwa awaria grzałki, warto naprawiać?

monter32 13 Paź 2024 16:20 627 4
REKLAMA
  • #1 21261568
    monter32
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Suszarka do ubrań Beko DS 7433 RX przestała suszyć, przy okazji na Home Assistant zauważyłem, że wcześniej pobierała średnio ok. 600-800W Beko DS7433RX Suszarka niskie zużycie energii, możliwa awaria grzałki, warto naprawiać?Zrzut ekra....19.17.png (41.98 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Beko DS7433RX Suszarka niskie zużycie energii, możliwa awaria grzałki, warto naprawiać?Zrzut ekra....18.38.png (29.91 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    teraz pobiera 200W na stałe, bo chodzi silnik i dmuchawa, a co jakiś czas skacze do 1,5-2kW. Suszarka ma 7 lat.

Może popsuta grzałka, bo nie grzeje wcale, ale skoro tak, to skąd skok do 2kW? Tylko grzałka ma taki pobór. Pytanie, czy warto to otwierać i szukać przyczyny? Chodzi o jakąś statystykę, co się dzieje w takich suszarkach najczęściej? Mam złe doświadczenie z pralką, która po naprawie, 3 miesiącach znowu przestała działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21261622
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Z pobieżnego rozeznania wynika, że to suszarka z pompą ciepła. Wygląda jakby sprężarka nie mogła wystartować i wybija termik, gdy ostygnie sytuacja się powtarza. Albo uszkodzona jest sama sprężarka, albo układ odpowiedzialny za rozruch.
  • REKLAMA
  • #3 21261999
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    monter32 napisał:
    Chodzi o jakąś statystykę, co się dzieje w takich suszarkach najczęściej?

Statystycznie to mozesz iść wróżki zapytać, może wywróży ze szklanej kuli.
    Tu podstawą są pomiary.

monter32 napisał:
    Mam złe doświadczenie z pralką, która po naprawie, 3 mcach znowu przestała działać.

Z rzadka ale się zdarza. Normą to było, ale tak z 30-40 lat temu w dobie królestwa polarów :lol:
  • REKLAMA
  • #4 21262073
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1868
    faradek napisał:
    Albo uszkodzona jest sama sprężarka, albo układ odpowiedzialny za rozruch

Może być po prostu zabrudzony skraplacz, przez co nie ma właściwego odbioru ciepła ze skraplacza co w konsekwencji powoduje wzrost ciśnienia gazu po stronie tłocznej konpresora do wartości krytycznej. Czujnik ciśnienia wyłącza wówczas kompresor.

W pierwszej kolejności dobrze wyczyścić skraplacz w suszarce z kurzu i innego brudu. Podejrzewam że jest tam grubo.
  • #5 21332397
    monter32
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Oddałem do naprawy, czyszczenie pomogło, pompa ciepła sprawna.
    dzięki
REKLAMA