logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Beko EDH8634RXS nie grzeje i nie suszy - co sprawdzić?

zakupymichalak 10 Paź 2024 21:03 5064 19
REKLAMA
  • #1 21258290
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    Witajcie. Szukam pomocy w kwestii suszarki Beko z pompą ciepła EDH8634RXS, która nie grzeje i nie suszy po 4 latach użytkowania.
    Pierwsze objawy były takie, że podobne wkłady do suszenia jak zazwyczaj, czas zaczął być wydłużany w stosunku do czasu przewidzianego przez program (przedtem najczęściej suszarka skracała ten czas, bo suszyła szybciej). Po wydłużonym czasie pranie było suche. Jednak szybko czas nadal się wydłużał, a pranie zaczęło być niedosuszone. Sądząc jedynie po dotyku szkła drzwi, miałem wrażenie, że jest znacznie mniej nagrzane niż przedtem. Pomyślałem o wyczyszczeniu pompy odpływowej - ściągnąłem suszarkę z pralki, wyczyściłem pompę odpływową, sprawdziłem na "krótko", czy działa (działała) i wstawiłem z powrotem. Pierwsze suszenie po tej operacji suszarka spisała się na medal - pranie suche znacznie przed czasem, szkło drzwi gorące jak kiedyś. Niestety kolejne suszenie znów było przedłużane w nieskończoność, szkło drzwi wyraźnie zimniejsze, a pranie mokre. Znów ściągnąłem, rozkręciłem boki, odkurzyłem wszystko z puchu. Suszenie po tej operacji - kompletne zero efektu - drzwi suszarki zimne, jakby nic nie grzało.
    Proszę o podpowiedzi, co może być przyczyną? Dlaczego nastąpiła nagła poprawa po ściągnięciu z pralki? Coś się "zwarło" przy zmianie kąta urządzenia i na chwilę zaczęło działać? Zakładam, że czyszczenie pompy odpływowej nie miało żadnego wpływu, chyba...
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, co z tym zrobić.
    Załączniki:
    • Suszarka Beko EDH8634RXS nie grzeje i nie suszy - co sprawdzić? IMG_20240924_211409924.jpg (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21258472
    Rafik241988
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Włącz programy, w których ustawiasz czas suszenia (programy czasowe) i sprawdź, czy wtedy zacznie suszyć. Daj znać.
  • REKLAMA
  • #3 21259730
    ddelektronika
    Poziom 1  
    Wymiennik ciepła i cała jego komora do przeczyszczenia.
  • #4 21260930
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    ddelektronika napisał:
    Wymiennik ciepła i cała jego komora do przeczyszczenia

Dzięki za odpowiedź, patrząc na budowę w środku suszarki to niełatwa sprawa, żeby się tam dostać - podejrzewam, że trzeba cały bęben zdemontować?

Dodano po 1 [minuty]:

Rafik241988 napisał:
    Włącz programy, w których ustawiasz czas suszenia (programy czasowe) i sprawdź, czy wtedy zacznie suszyć. Daj znać

Ustawiłem suszenie na 1,5h - po ok. 50 min dało się wyczuć delikatne ciepło na szkle drzwi, po ok. 1h i 10 min szkło było wyraźnie ciepłe. Po 1,5h pranie było nadal wilgotne, ale rzeczywiście podsuszone - w zbiorniku odpływowym znajdowała się woda. Może gdyby była ustawiona na 3h, to efekt byłby zadowalający, ale mam wrażenie, że przedtem sprawność była znacznie wyższa. Jak sądzisz - o czym świadczy to, że na czasowym programie jednak jakieś suszenie zachodzi?

Dodano po 3 [godziny] 38 [minutach 
  • #5 21261728
    Rafik241988
    Poziom 10  
    Przy programach czasowych omija czujniki wilgotności i suszy na maksymalnie swojej wydajności. Na pewno po tym czasie użytkowania trzeba wyczyścić skraplacz, czyli trzeba podnieść bęben do góry i wyciągnąć sprężarkę wraz z wymiennikami.
  • #6 21261992
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    zakupymichalak napisał:
    Dlaczego nastąpiła nagła poprawa po ściągnięciu z pralki?

Możliwe, ze i ostatni podryg życia w agonii.
    W pierwszej kolejnosci trzeba by sprawdzić co się dzieje po stronie ssącej i tloczącej spręzarki, czy sprężara w ogóle pracuje czy nie. Dopiero po ocenie owej sytuacji decyzja co dalej, czy jest w ogóle po co ja rozbierać. Beko potrafi po paru latach stracić gaz.
  • #7 21262023
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    mrice napisał:
    sprawdzić co się dzieje po stronie ssącej i tłoczącej sprężarki, czy sprężarka w ogóle pracuje czy nie

Rozumiem, że ktoś wykwalifikowany mógłby jedynie to sprawdzenie wykonać - jakiś sprzęt jak mniemam jest tu niezbędny.
    mrice napisał:
    Beko potrafi po paru latach stracić gaz.
    skoro traci to znaczy że jest układ nieszczelny a wtedy uzupełnianie czynnika jest bezsensowne bo i tak zniknie - czy tak?
  • #8 21262107
    mrice
    Moderator AGD
    zakupymichalak napisał:
    Rozumiem, że ktoś wykwalifikowany mógłby jedynie to sprawdzenie wykonać - jakiś sprzęt jak mniemam jest tu niezbędny.

W zasadzie wystarczy ludzka ręka.

zakupymichalak napisał:
    skoro traci to znaczy że jest układ nieszczelny a wtedy uzupełnianie czynnika jest bezsensowne bo i tak zniknie - czy tak?

Zgadza się. Właśnie mam na warsztacie takiego 3,5 latka bez gazu do utylizacji.

Nie mniej nie jest powiedziane, że u Ciebie bęzie tak samo. Trzeba każdy przyadek zweryikować. Może się okazać że skońćzy sie tylko wymianą kondensatora rozruchowego sprężarki, bo to też słaby punk tych suszarek.
  • #9 21262250
    Rafik241988
    Poziom 10  
    >>21262107
    Jakie suszarka dawała objawy przy nieszczelności układu?
  • REKLAMA
  • #10 21262764
    mrice
    Moderator AGD
    Brak suszenia, strona tłoczna jak i ssąca kompresora są ciepłe.W jajo może robić jak będą resztki gazu w układzie jeszcze, wóczas potrafi się jeszcze rurka wychłodzić nieco.
  • REKLAMA
  • #11 21262794
    Rafik241988
    Poziom 10  
    Strona tłoczna powinna mieć około 70 * C? A ssąca?
  • #12 21263849
    mrice
    Moderator AGD
    w dużym uproszczeniu, jedna musi być dośc ciepła, druga zdecydowanie chłodna.
  • #13 21264521
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    Po jakim czasie od uruchomienia suszenia ta wyczuwalna różnica między temp. rurek powinna być weryfikowana? Zakładam, że pompa powinna kumulować energię cieplną teoretycznie od momentu włączenia, ale jakiś czas pewnie potrzebny, żeby energii "nałapać" i wymieniać?
  • #14 21264614
    mrice
    Moderator AGD
    Daj jej 20 minut popracować.
  • #15 21270603
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    mrice napisał:
    w dużym uproszczeniu, jedna musi być dość ciepła, druga zdecydowanie chłodna.

Sprawdziłem w sposób najprostszy czyli ręką - patrz zdjęcie.
    po ok 20min pracy nie odczułem różnicy temp między rurkami; po 40min rurki oznaczone 1 i 2 są ciepłe (nie gorące - można dotykać, ale wyraźnie ciepłe), rurka nr 3 jest wyczuwalnie zimna blisko wejścia do komory gdzie znika (jak się domyślam, to jest tam ten radiator parownika za ścianką obudowy). Nie aż tak, żeby np. była oszroniona, jest myślę zimniejsza niż temperatura pokojowa - jak poświecić latarką, to wydaje się, że zbiera się na niej delikatnie rosa, więc musi być na tyle zimna, że para w mieszkaniu się wkrapla)
    Wnętrze urządzenia z widocznymi rurkami oznaczonymi numerami 1, 2, i 3.

Czy to wystarczająca różnica? Mam nadzieję, że skomentujecie. Niestety po 3h zero wody w zbiorniku, ubrania mokre.
    Nowy objaw, jaki zaobserwowałem, to po tych 20min załączył się już wentylator, który jak się domyślam, chłodzi parownik - przed awarią miałem wrażenie, że on załącza się najczęściej pod koniec cyklu - czy to daje jakąś dodatkową poszlakę? Z góry dzięki za podpowiedzi, czy to już kaplica z tą suszarką, czy też macie pomysł na potencjalną naprawialną przyczynę 
  • #16 21271924
    mrice
    Moderator AGD
    Jest na nią jakaś nadzieja :)
    Do weryfikacji pompa skroplin ewentualnie czyszczenie wymiennika i podstawy z kanałami dla skroplin.
  • #17 21272001
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    Czyli rozumiem, że ta wyczuwalna różnica temp. rurek to daje nadzieję?
    Pompę skroplin już sprawdzałem i wyczyściłem - na krótko działała więc zakładam, że jest ok (generalnie taka myśl - gdyby cały układ był sprawny i woda byłaby skraplania a tylko pompa skroplin uszkodzona, to czy teoretycznie woda nie powinna przelewać się na zewnątrz suszarki z tego zbiornika gdzie siedzi pompka?).
    No ewentualnie to czyszczenie parownika pozostaje ale widzę że to kupę roboty jest...
  • #18 21272039
    mrice
    Moderator AGD
    Nadzieja zawsze umiera ostatnia.
    zakupymichalak napisał:
    na krótko działała więc zakładam, że jest ok

Niekoniecznie. JEśli nie wejdzie na prawidłowe obroty nie przetłoczy wody, ale wóczas powinna pyszczyć o opróżnienie zbiornika na wodę.

zakupymichalak napisał:
    No ewentualnie to czyszczenie parownika pozostaje ale widzę że to kupę roboty jest...

Chcąc zrobić to porządnie to tak, dla tgo też w serwisie to odpowiednio kosztuje, bo leci na to ładne pare godzin.

Co prawda temat tyczył Samsunga, ale ogólna budowa suszarek z pompą jest dośc podobna, zdjecia załączone w tym temacie robiłem przy okazji czyszczenia wymiennika:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3864613.html
  • #19 21286614
    zakupymichalak
    Poziom 2  
    >>21262107 >>21263849 Wnętrze urządzenia z widocznymi rurkami oznaczonymi numerami 1, 2, 3, wyprowadzone z komory skraplacza. Wnętrze urządzenia z oznaczonymi rurkami 4 i 5Postanowiłem zrobić dokładniejsze pomiary przy użyciu pirometru - pomoerzylem temperatury na rurkach wychodzących z komory skraplacza oznaczone na zdjęciu powyżej jako 1,2,3 oraz rurki wychodzące z pompy oznaczone na drugim zdjęciu przez 4 i 5.
    Pomiar po 20minutach w stopniach C:
    1=> 23
    2=>22
    3=>26
    4=>30
    5=>43
    Pomiar po 40minutach w stopniach C:
    1=> 26
    2=>26
    3=>28
    4=>40
    5=>44
    Pomiar po 1h i20 minutach w stopniach C:
    1=> 28
    2=>36
    3=>47
    4=>25
    5=>45

Pomiar po 1h i50 minutach w stopniach C:
    1=> 26
    2=>27
    3=>29
    4=>44
    5=>44

Pomiar po 3h minutach w stopniach C:
    1=> 28
    2=>29
    3=>30
    4=>44
    5=>43

Czy dobrze wnioskuję, że najprawdopodobnie uciekł gaz? Z tego co się zdążyłem zorientować to między rurka 1 i3 powinna być różnica temp ok. 40-50 stopni a tu prócz epizodu po 1h i 20min, temperatury są praktycznie takie same. Również między rurką 4 i 5 brak znacznej różnicy.
    Dajcie znać co o tym myślicie.
  • Pomocny post
    #20 21288207
    mrice
    Moderator AGD
    Brak czynnika, dziurawy układ.
    zezłomuj to i kup Boscha jak nie chcesz powtórki z rozrywki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Beko EDH8634RXS, która po czterech latach użytkowania przestała efektywnie suszyć. Początkowo czas suszenia wydłużał się, a pranie było niedosuszone. Po czyszczeniu pompy odpływowej suszarka działała lepiej, ale problem szybko powrócił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wymiennika ciepła, czujników wilgotności oraz stanu sprężarki, która może tracić czynnik chłodniczy. Wskazano, że brak różnicy temperatur między rurkami może sugerować nieszczelność układu. Wskazówki obejmują również czyszczenie skraplacza oraz sprawdzenie pompy skroplin. Ostatecznie, jeśli problem nie zostanie rozwiązany, zaleca się rozważenie zakupu nowego urządzenia, np. marki Bosch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA