logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego prostownik zepsuł się po podłączeniu do regulatora mocy?

Grzechu100 20 Paź 2024 10:54 585 5
REKLAMA
  • #1 21270168
    Grzechu100
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,

Popsuł mi się prostownik Prostel Car 12V 30A, przestała działać regulacja prądu ładowania i cały czas ładował 15-18 A. Podpiąłem akumulator do prostownika a ten do regulatora mocy nastawionego na minimum który akurat posiadam. Prostownik zaczął głośno buczeć więc po upływie ok. 5 s odłączyłem go po czym nastąpił huk - dwie diody eksplodowały.
    Prostownik samochodowy Prostel Car 12V 30A na stole warsztatowym z panelu sterującego. Wnętrze prostownika z widocznymi elementami elektrycznymi i przewodami. Regulator mocy RV-230/2300 z pokrętłem ustawionym na minimum. Zbliżenie elementów elektronicznych: triak BT138 i kondensator.

Pytanie 1.
    Dlaczego nie należy podłączać prostownika do regulatora mocy? Chciałbym uniknąć tego błędu na przyszłość.

Pytanie 2.
    Co złego stało się akumulatorowi kwasowemu jeśli ładowałem go przez 30 min tak duży prądem?

ps.
    Wszystkie diody wymieniłem i naprawiłem regulację prądu - winny był ten triak. Wcześniej niepotrzebnie wymieniłem potencjometr. Prostownik żyje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21270173
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    regulatory mocy mogą być zrobione na wiele sposobów, są przeznaczone do konkretnych odbiorników ( ogrzewanie, silnik jakiegoś typu, jakiś rodzaj oświetlenia) i 90% jest niekompatybilna czy z tradycyjnymi transformatorami, czy z użyciem innym niż zamysł projektanta

Więc już będziesz wiedział.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21270219
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3765
    Grzechu100 napisał:
    Co złego stało się akumulatorowi kwasowemu jeśli ładowałem go przez 30 min tak duży prądem?

Nic mu się nie stało, będzie działał nadal.
  • REKLAMA
  • #4 21271720
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1187
    Grzechu100 napisał:
    Pytanie 2.
    Nic się nie stanie akumulatorowi. Nieraz bywa że alternator w samochodzie ładuje go o wiele większym prądem niż jest w stanie dać twój prostownik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21272345
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 777
    Regulatory proste (tanie) np. z triakiem mogą nie zapewniać symetrycznego prądu.
    Istniejąca składowa stała nawet niezbyt duża może podmagnesować (nasycić) rdzeń trafa.
    Wtedy trafo stanowi właściwie zwarcie i prąd pierwotny może być np. 10-krotnie większy od nominalnego.
    Remedium na to byłby szeregowy kondensator, ale gdyby miał mieć małą impedancję dla 50Hz i dopuszczalny odpowiednio duży prąd, byłoby to nieopłacalne.
  • #6 21303796
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2606
    Diody uległyvprzegrzaniu. W tym bublu nie ma chłodzenia. Prąd 15 A musiał je wykończyć. Ciesz się, że nie padł transformator. Nie ma związku między uszkodzeniem diod a użyciem zewnętrznego regulatora mocy. Wewnętrzy działa tak samo źle na transformator.
REKLAMA