logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BK7231N] Feit Electric Triple Outlet Outdoor Smart Plug Teardown

The_Beepinator 26 Paź 2024 02:32 2025 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21277101
    The_Beepinator
    Poziom 2  
    Cześć!

Pierwszy post tutaj, przepraszam, jeśli robię coś źle. To jest rozbiórka "Triple Outlet Outdoor Smart Plugs" od Feit Electric. Jest to zewnętrzna inteligentna wtyczka z jednym przekaźnikiem, który kontroluje trzy amerykańskie gniazdka. To inteligentne gniazdko było w dwupaku za około 10 USD i kupiłem te gniazdka w Costco.

Zdjęcia opakowania:
    Opakowanie Triple Outlet Outdoor Smart Plugs od Feit Electric. Opakowanie zewnętrznych inteligentnych wtyczek Feit Electric z trzema gniazdami.

Wygląd urządzenia (jest jeden przycisk i niebieska dioda LED, która świeci się, gdy gniazda otrzymują zasilanie. Diodę LED można wyłączyć w aplikacji Tuya/SmartLife):
    Czarna, zewnętrzna inteligentna wtyczka z trzema gniazdkami i jednym przewodem. Dolna część zewnętrznej inteligentnej wtyczki z trzema gniazdami Feit Electric z widocznymi śrubami montażowymi. .

Urządzenie można zdemontować, odkręcając 6 śrub na spodzie gniazda (gniazd). Są to małe śrubki z łbem krzyżakowym. W miejscu, w którym wtyczka styka się z głównym korpusem gniazda, znajduje się (jak przypuszczam) gorący klej.
    Oto zdjęcie jednej ze śrub trzymających gniazdo razem:
    Mała śrubka leży obok pomarańczowej linijki na jasnym tle.

To gniazdo wykorzystuje chip BEKEN BK7231N. Nie udało mi się sflashować tego urządzenia za pomocą tuya-cloudcutter. Wersja "Main Module" w aplikacji Tuya/SmartLife to V1.1.17, która może być załatana? Daj mi znać, jeśli istnieje sposób na flashowanie tego urządzenia bez lutowania. Oto kilka zdjęć wnętrza urządzenia:
    Zdjęcie otwartego wnętrza zewnętrznej inteligentnej wtyczki Feit Electric z widocznymi przewodami i płytką drukowaną. Wnętrze rozebranego urządzenia z widocznymi komponentami elektronicznymi i okablowaniem.
    Zdemontowana płytka drukowana inteligentnego gniazdka zewnętrznego Feit Electric.

Z góry przepraszam, jeśli niektóre zdjęcia są nieco rozmazane. Nie skończyłem na flashowaniu tego urządzenia, ponieważ nie mam adaptera USB do portu szeregowego, więc nie jestem pewien, co odpowiada każdemu pinowi GPIO.

Mam nadzieję, że to pomoże!
  • REKLAMA
  • #2 21277157
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 916
    interesujące. Wersja z 2 wtyczkami wygląda tak, jakby była dostarczana z modułem CB2S, podczas gdy ta ma BK7231N przylutowany do płytki drukowanej. Czy planujesz uwolnić go z chmury? Czy otrzymasz adapter USB-TTL? Te punkty testowe na spodzie PCB wyglądają na łatwe i przyjemne.

Zbliżenie płytki drukowanej z widocznymi punktami testowymi.

Dodano po 2 [minutach]: .

od góry do dołu na moim zdjęciu

UXTX?
    CEN
    CSN?
    1ATX?
    1ARX?
    GND
    3V3

potwierdź
  • REKLAMA
  • #3 21277759
    The_Beepinator
    Poziom 2  
    >>21277157
    Litery są dość rozmazane i trudne do odczytania. Oto moje najlepsze przypuszczenia dotyczące etykietowania:
    UXTX
    CEN
    CSN
    UITX
    U???
    GND
    3V3

Nie mam pojęcia, czy chcę spróbować flashowania tego. Planuję użyć tego do lampek choinkowych i nie jestem pewien, czy będę potrzebował obu działających gniazd. Nie jestem też zbyt pewny swoich umiejętności lutowniczych...
  • REKLAMA
  • #4 21277828
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 916
    Cóż. Na pewno będzie para TX/RX. W każdym razie będzie to miało znaczenie tylko wtedy, gdy zdecydujesz się go sflashować.
  • #5 21628973
    nobhdy
    Poziom 1  
    Udało mi się wykonać teardown i potwierdzić funkcjonalność następujących elementów:
    U2TX - domyślnie wysyła niektóre komunikaty debugowania z prędkością 115200 bodów
    CEN - reset przez uziemienie
    ???
    U1TX - ładowanie uart (odbiór stąd)
    U1RX - ładowanie uart (nadawanie do tego miejsca)
    GND
    3V3

Pomyślnie pobrano i sflashowano do OpenBeken przez uartprogram z hid_download_py. CRC przy pobieraniu zawsze kończy się niepowodzeniem.

Konfiguracja:
    P15 Rel
    P17 LED_n
    P26 Btn

Nie udało się zapisać przez BK7231 Easy UART Flasher, chociaż pobiera (i robi dobre crc dla BK7231N) i kasuje (odczyt z powrotem ma wiele 0xFF tam, gdzie były dane).

Ślady są dość kruche. Zerwałem ślad U1TX z przylutowanym przewodem, zanim udało mi się go uwolnić z chmury. Myślę, że powinienem był po prostu zbudować sobie zestaw styków o rozstawie 0,08 cala, aby zacisnąć się i zetknąć z padami.

P.S. Potwierdziłem również, że exploit cloudcutter zawodzi (Main Module v1.1.17; Other type v1.0.0).
REKLAMA