logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odpowietrzyć układ paliwowy w URSUS 2812? Szczegóły procesu krok po kroku

elktrod 27 Paź 2024 06:35 1557 10
REKLAMA
  • #1 21278198
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Przeprowadzam proces odpowietrzania układu paliwowego według jedynej dostępnej mi z sieci instrukcji (w załączeniu) i ze strony 64 tej instrukcji (część II) udało mi się przeprowadzić wszystkie czynności krok po kroku uzyskując paliwo bez bąbelków powietrza - w zasadzie ono było od początku do końca bez bąbelków powietrza. Przystąpiłem więc do czynności opisanych na stronie 65 i tutaj od razu po popuszczeniu a nawet całkowitym odkręceniu przewodu paliwowego przy świecy płomieniowej i naciskaniu dźwigni pompy paliwa zasilającego nie uzyskałem w ogóle żadnego przepływu - paliwo nie leci pomimo pompowania.
    W związku z powyższym mam pytanie, gdzie szukać przyczyny tego stanu rzeczy, bo instrukcja nic na temat nie mówi?
    Postaram się za dwa dni uzupełnić ten problem zdjęciami...
    Bardzo proszę osoby będące obeznane w tym temacie o pomoc w tym problemie.
    Załączniki:
    • Instrukcja obsługi CIĄGNIKI URSUS 2812, 3512, 3514 (część I).pdf (23.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja obsługi CIĄGNIKI URSUS 2812, 3512, 3514 (część II).pdf (59.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21278215
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Paliwo Ci nie leci przy pompowaniu pompką ponieważ musisz ustawić wał w odpowiedniej pozycji. Chodzi o to że jak krzywka wałka rozrządu wciśnie sworzeń pompki to uniemożliwia to ręczne pompowanie paliwa. Jeśli masz taką sytuację to obróć delikatnie wałem i sprubój jeszcze raz, powinienes wyczuć delikatny opór na pompce. Jeśli chcesz go odpowietrzyć to poluzuj najpierw dolną śrubkę na pompie wtryskowej na kluczyk 8 i jak z głowicy pompy przestanie lecieć powietrze to ją zakręć a odkręć taką samą śrubkę tylko 2 centymetry wyżej która znajduje się w kopułce pompy. Ją również poluzuj i pompuj dotąd aż przestanie lecieć powietrze.
  • #3 21278290
    elktrod
    Poziom 41  
    bearq - zajrzyj do instrukcji strona 64 co załączyłem i do tego co napisałem jeszcze raz, przemyśl czy podtrzymujesz to co napisałeś wyżej bo nie chciałbym się powtarzać na forum albowiem etap ze śrubeczkami na klucz 8 to ja przeszedłem i paliwo leciało jak i leci czyste a pompka pompowała, więc co z tym wałem - po co mam go delikatnie kręcić i czym i w którą stronę i w jaki sposób, skoro alternator co chwila go przestawia skoro kręci nim a nie zapala? Opór na pompce ja czuję cały czas skoro pompuje... Czy alternator kręcąc wałem to za każdym razem po zaprzestaniu kręcenia ustawia tę krzywkę w pozycję niemożliwości pompowania ręcznego, bo u mnie tak się nie dzieje skoro za każdym razem mam opór pompki?
    Dodam tylko. to co chciałem zobrazować zdjęciem a nie mogę, że na lewo od górnej śrubki w pompie wtryskowej o jakiej piszesz u mnie znajdują się jeszcze dwa otworki chyba na podobne śrubki w których to otworkach nie ma żadnych śrubek i widać tylko gwint wewnętrzny ok. 4 mm średnicy i nie wiem, czy w czasie remontu nie odkręcił ktoś tych śrubek albo popuścił a one się gdzieś potem same w trawę odkręciły, szukałem magnesem ale nie znalazłem a przecież daleko nie jeździłem tyle co z garażu pod przyczepę...
  • REKLAMA
  • #4 21279091
    bearq
    Poziom 39  
    elktrod napisał:
    zajrzyj do instrukcji strona 64 co załączyłem i do tego co napisałem jeszcze raz

Nie potrzebuje zaglądać do instrukcji obsługi. Skoro podczas pompowania pompką reczną wydostaje się paliwo z głowicy oraz kopułki pompy wtryskowej pod ciśnieniem bez powietrza to odkręć jakikolwiek przewód wtryskowy przy pompie/wtryskiwaczu i zakreć rozrusznikiem. Powinno dojśc do podawania paliwa na wtrysk co bez problemu zaobserwujesz.
  • #5 21279146
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdyby paliwo dochodziło tam gdzie piszesz to ciągnik by zapalił już dawno i nie umieszczałbym tutaj tego tematu... Tam też nie dochodzi paliwo mimo kręcenia rozrusznikiem...
    Niemniej jednak dziękuję za zainteresowanie i mam pytanie dodatkowe, możesz mi udostępnić na priv swoją metodę postępowania krok po kroku w przypadku zapowietrzenia się układu paliwowego skoro nie musisz czytać instrukcji? A może masz inną, lepszą instrukcję w pdf to bardzo poproszę na priv... A może jest jakaś inna przyczyna braku dopływu paliwa także tam gdzie szczegółowo opisałem to w poście pierwszym, bo nie zaobserwowałem pęcherzyków powietrza w czasie dotychczasowych czynności co też opisałem w pierwszym poście. Był dzisiaj na 10 minut jeszcze jeden mechanik i stwierdził, abym kupił na jutro nowy filtr paliwa bo ten co niby jest wstawiony w lipcu ma rosyjskie napisy i według niego nie jest nowym filtrem paliwa, ja się nie znam, czy filtr paliwa to się wymienia cały z obudową czy tylko wnętrze? Szkoda, że tych zdjęć nie mogę jeszcze tutaj umieścić...Napiszę jeszcze raz w inny sposób: od góry od tego filtra idzie przewód paliwowy metalowy z lewej części ciągnika na prawą stronę do miejsca obok świecy płomieniowej według instrukcji (żarowej jak ktoś się dzisiaj wyraził) i właśnie tam także nie dopływa wcale paliwo. Dzisiaj w niedzielę dałem sobie dzień odpoczynku.. Tak samo mechanik dzisiaj tylko obejrzał i przeczytał co napisałem tutaj i także nic nie robił - jak niedziela to niedziela...
    PS Nie ustosunkowałeś się do innych moich informacji, wątpliwości i pytań z poprzedniego mojego postu. Więc nie wiem czy one są ważne czy nie?
  • Pomocny post
    #6 21279245
    bearq
    Poziom 39  
    Kolego myslę że twój pierwszy post można było skrócić do 3 zdań, nie widzę sensu opisywania stanu prawno-majątkowego ciągnika czy jego aktualnych/poprzednich właścicieli.
    Odpowietrzenie tego silnika jest banalne, wystarczy pompować pompką i popuścić najpierw śrubke na klucz 8 na głowicy a następnie na kopułce. Po odpowietrzeniu ciągnik odpala a jeśli nie może "załapać", należy mu również poluzować przynajmniej 2 przewody paliwowe przy wtryskach a zakręcić w momencie pojawienia się na końcach przewodów paliwa.

Wracamy do punktu wyjścia, zapomnij o tym co robiłeś. Wał korbowy silnika musi stanąć w odpowiednim miejscu aby pompką ręczną można było pompowac paliwo w układ. Pompka pompuje paliwo z zbiornika do filtra paliwa a z tamtąd paliwo "rozchodzi" się i idzie do pompy paliwa/świecy płomieniowej. Jeśli masz problem z rozeznaniem się w przewodach to podejdz do pompki paliwa, odkręć przewód który idzie do filtra paliwa (na końcu przewodu jest gumka więc jej nie zgub) i pompuj pompką. Paliwo ma się z pompki wydobywać pod "dużym" ciśnieniem, jeśli tego nie robi a tylko "leci", to obróc wał, i próbuj dalej pompować aż trafisz w odpowiednie miejsce. Jeśli uda Ci się znaleźć to miejsce to zakręć przewód spowrotem i przeprowadz procedure odpowietrzania pompy śrubkami na kluczyk 8.
    Według mnie błędnie rozpoznajesz pracę pompki, wydaje Ci się że pompujesz a tak naprawdę tego nie robisz dlatego piszesz że przeprowadziłeś procedure odpowietrzania pompy gdzie jednocześnie nie masz paliwa w przewodzie idącej do świecy płomieniowej.
  • REKLAMA
  • #7 21279530
    elktrod
    Poziom 41  
    elktrod napisał:
    Przeprowadzam więc proces odpowietrzania układu paliwowego według jedynej dostępnej mi z sieci instrukcji (w załączeniu) i ze strony 64 tej instrukcji (część II) udało mi się przeprowadzić wszystkie czynności krok po kroku uzyskując paliwo bez bąbelków powietrza - w zasadzie ono było od początku do końca bez bąbelków powietrza.
    I na tym kończy się strona 64 tej instrukcji.
    Objaśnię dokładniej, że doszedłem do tych śrubek na kluczyk "8" i pompka ręczna pompuje paliwo do tych miejsc tak do dolnej jak i górnej śrubki bo paliwo w czasie pompowania leci pod wyższym ciśnieniem a nie kapie jak z nosa, więc po co mam kręcić wałem skoro pompka ręczna pompuje paliwo, widocznie wał jest w odpowiednim miejscu? Na tych śrubkach na kluczyk "8" kończy się strona 64 w/w instrukcji..
    No i według w/w instrukcji kolejnym punktem już na stronie 65 jest sprawdzenie obecności paliwa w przewodzie przy świecy płomieniowej i tam go nie ma i na tym skończyłem walkę w sobotę..
    elktrod napisał:
    Napiszę jeszcze raz w inny sposób: od góry od tego filtra idzie przewód paliwowy metalowy z lewej części ciągnika na prawą stronę do miejsca obok świecy płomieniowej według instrukcji (żarowej jak ktoś się dzisiaj wyraził) i właśnie tam także nie dopływa wcale paliwo.

Przyjrzałem się wczoraj jak było jeszcze widno przed wieczorem, to ten przewód paliwowy w którym nie pojawia się paliwo mimo pompowania biegnie od góry filtra do miejsca obok świecy płomieniowej i nie może być tak, że faktycznie ten filtr lub przewód jest zatkany? No ale to dopiero rano sprawdzę...
    Co sądzisz o tym:
    elktrod napisał:
    na lewo od górnej śrubki w pompie wtryskowej o jakiej piszesz u mnie znajdują się jeszcze dwa otworki chyba na podobne śrubki w których to otworkach nie ma żadnych śrubek i widać tylko gwint wewnętrzny ok. 4 mm średnicy i nie wiem, czy w czasie remontu nie odkręcił ktoś tych śrubek albo popuścił a one się gdzieś potem same w trawę odkręciły, szukałem magnesem ale nie znalazłem a przecież daleko nie jeździłem tyle co z garażu pod przyczepę...

Co sądzisz o tym:
    elktrod napisał:
    Czy alternator kręcąc wałem to za każdym razem po zaprzestaniu kręcenia ustawia tę krzywkę w pozycję niemożliwości pompowania ręcznego

elktrod napisał:
    czy filtr paliwa to się wymienia cały z obudową czy tylko wnętrze?
  • REKLAMA
  • #8 21279662
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    Napisałeś kolego
    elktrod napisał:
    udało mi się przeprowadzić wszystkie czynności krok po kroku uzyskując paliwo bez bąbelków powietrza - w zasadzie ono było od początku do końca bez bąbelków
    i to jeszcze
    elktrod napisał:
    albowiem etap ze śrubeczkami na klucz 8 to ja przeszedłem i paliwo leciało jak i leci czyste a pompka pompowała
    jakoś nie zauważyłem wpisu o cięgnie i lince odcięcia paliwa tam [ jeżeli dobrze pamiętam ] jest taka dodatkowa wyciągana gałka służy ona do gaszenia / odcięcia / paliwa napisałeś że mechanik był na 10 minut a może to przeoczyliście może ta linka się zerwała wypięła poruszaj tą gałką a niech ktoś patrzy czy przy pompie coś się porusza być może tu jest trop bo jeżeli gaszenie masz w ten sposób rozwiązane . A i poluzuj jeszcze pierwszą i trzecią rurkę na wtryskach pokręć rozrusznikiem gdy zobaczysz tam paliwo to po dokręceniu powinien odpalić pomyślałem jeszcze że być może uszkodziła ci się membrana w pompce ale to odpada bo jak piszesz paliwo podaje.
  • #9 21280315
    elktrod
    Poziom 41  
    Temat zamykam, bo okazało się, że winien był kranik dopływu paliwa z baku, skorodowany wraz z siteczkiem, które uległo całkowitej degradacji tak, że trzeba było cały kranik z siteczkiem wymienić bo nie podawał on paliwa w wystarczającej ilości a cała procedura odpowietrzania była psu na budę i niepotrzebnie przeprowadzana bo nie było bąbelków powietrza o czym pisałem w pierwszym poście. Pompka ręczna robiła podciśnienie i pompowała... Wszędzie w instrukcji pisało, że ma się pojawiać paliwo i ono się pojawiało bez bąbelków, ale w instrukcji powinno być na samym początku napisane aby odkręcić przewód paliwowy gdziekolwiek prowadzący od kranika spod baku aby się przekonać, czy to paliwo co pompka pompuje pochodzi z baku czy z odstojnika? Na wtryskach w ogóle nie było potrzeby niczego odkręcać ani badać. Co do przewodu paliwowego prowadzącego od filtra paliwa do miejsca przy świecy płomieniowej to po odkręceniu tego przewodu od filtra okazało się, że tam jest kulka w postaci śrutu, który się skleił z podłożem i nie przepuszczał paliwa - wystarczyło go przedmuchać w obie strony i wszystko wróciło do normy. Gałki, cięgna i linki oraz membrana pompki były i są sprawne. Ciągnik odpala, popracował 3x15 minut z zapalaniem i gaszeniem oraz dokończeniem pompowania opon w przyczepie... Dziękuję bardzo osobom próbującym mi pomóc...
  • Pomocny post
    #10 21280845
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    elktrod napisał:
    okazało się, że winien był kranik dopływu paliwa z baku, skorodowany wraz z siteczkiem, które uległo całkowitej degradacji tak, że trzeba było cały kranik z siteczkiem wymienić bo nie podawał on paliwa w wystarczającej ilości a cała procedura odpowietrzania była psu na budę i niepotrzebnie
    Wiesz też pomyślałem o kraniku lecz nawet o tym nie wspomniałem no bo przecież piszesz że paliwo leci, trochę dziwne że wogóle nie odpalał a w zasadzie to powinien chociaż chcieć "zapyrkać" widzisz w naczepach Termo Kinga nie ma pompki elektrycznej wspomagającej i odległość od baku około 5 m w poziomie i ze dwa do góry i daje radę, no ale najważniejsze że działa bez ingerencji na pałę i bez zbędnych kosztów.
  • #11 21280849
    elktrod
    Poziom 41  
    Usterka samowolnego zatrzymania się pracy silnika ciągnika oraz niemożliwości jego ponownego zapalenia nie wynikała z zapowietrzenia się obwodu paliwowego jak wielu sądziło a z powodu braku dopływu wystarczającej ilości paliwa.
    Dziękuję bardzo osobom próbującym mi pomóc...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z odpowietrzaniem układu paliwowego w ciągniku URSUS 2812, gdzie mimo pompowania ręcznego paliwo nie przepływa do świecy płomieniowej. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak niewłaściwa pozycja wału korbowego, zablokowane przewody paliwowe, czy uszkodzenie kranika dopływu paliwa. Po dalszych próbach i konsultacjach, użytkownik odkrywa, że problemem był skorodowany kranik, który uniemożliwiał prawidłowy dopływ paliwa, co potwierdziło, że wcześniejsze procedury odpowietrzania były zbędne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA