logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips GC9630 - zwiększone zużycie wody i dłuższe nagrzewanie stacji pary

ViktorR67 27 Paź 2024 17:37 249 4
REKLAMA
  • #1 21278964
    ViktorR67
    Poziom 5  
    Stacja pary — Philips GC9630 zużywa dużo wody.
    Witam, mam prośbę o pomoc.
    Stacja pary — Philips GC9630 kupiona 6 czy nawet 7 lat temu, i wszystko ładnie działało aż do zeszłego tygodnia.
    Woda do stacji zawsze była z baniaków z Biedronki, ponieważ ze studni mam wodę nie nadającą się do picia, więc kupuję w Biedronce, no i tą samą żona wykorzystywała w stacji.
    Przez te lata zawsze korzystała z wewnętrznego AntiCalc i nigdy nie stosowała odkamieniaczy.
    W zeszłym tygodniu pojawiły się odrazy dwie dolegliwości.
    Po-pierwsze żelazko zaczęło wyraźnie dłużej nagrzewać się, nawet po włączeniu Turbo nagrzewania, to i tak nieco dłużej jak wcześnie na normalnym trybie.
    Po-drugie stacja zużywa o wiele-wiele więcej wody, przy czym woda nie leci z żelazka, normalnie para.
    Rada żonie rzadziej wciskać przycisk pary została odrzucona z uzasadnieniem, że "zawsze tak prasowała", a wody zużywało się 3 razy mniej.
    Z góry dziękuję za rady o kupieniu nowej stacji, żona twardo stoi na swoim, że do tej mocno przyzwyczaiła się i żadnej innej nie chce.
    Proszę o jakiś kierunek, od której części zacząć szukać zużyty element.
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21287251
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 426
    ViktorR67 napisał:
    Woda do stacji zawsze była z baniaków z Biedronki

W instrukcji użytkowania jest napisane: WODA DEMINERALIZOWANA, albo DESTYLOWANA.
    Rozmontować, odkamienić, powymieniać uszczelki - powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 21287438
    ViktorR67
    Poziom 5  
    >>21287251
    Dzięki za chęć pomocy, jak pisałem, wodę tę stosuję nie tydzień i nie dwa, funkcja AntiCalc dotychczas dawała sobie radę. Rozbierałem samo żelazko, nie wiem, może jakoś nie fachowo, ale żadnego kamienia, jak i żadnych uszczelek wewnątrz żelazka nie ma, czy warto rozebrać też i stację? Ze stacji nic nie cieknie, pompuje wodę, ja bym tak powiedział, kilka razy lepiej jak wcześniej, więc chyba lepiej jej nie rozkręcać bez powodu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21288747
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 426
    ViktorR67 napisał:
    , wodę tę stosuję nie tydzień i nie dwa,

Nie jest to żaden argument!
    Mechanizm powstawania usterki jest taki, że woda mineralna powoduje reakcję zawartych w niej minerałów z gumą uszczelki i dlatego niszczy uszczelkę i cieknie. Pod uszczelką gromadzi się kamień, nie dolega do korpusu i cieknie. Ż
    ViktorR67 napisał:
    żelazko zaczęło wyraźnie dłużej nagrzewać się, nawet po włączeniu Turbo nagrzewania

Przy okazji, wymienić grzałkę
  • #5 21289146
    ViktorR67
    Poziom 5  
    uświadomiłem sobie że sam nie dam rady, jak nie da się namówić żonę na kupno nowej stacji, odwiozę tą do serwisu
REKLAMA