logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Histereza na sterowniku Viessman Vitotrol 100-E i współpraca z Vitodens 050-W BOKA

panterka 27 Paź 2024 19:18 2058 6
REKLAMA
  • #1 21279114
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Powiedzcie mi proszę jaką histerezę można ustawić na sterowniku Viessman Vitotrol 100-E w wersji modulowanej. Czy zmiana temperatury w pomieszczeniu jest na nim tylko o 0,5°C czy może mniej np. 0,25°C.
    Czy powyższy sterownik będzie współpracował z piecem Viessman Vitodens 050-W (jak dobrze pamiętam BOKA) i czy będzie działać prawidłowo modulacja.

Czy aby sparować powyższy piec z termostatem Vitotrol 100-E jest konieczny internet.
  • REKLAMA
  • #2 21281066
    13kristal
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Sam jestem ciekaw, jak jest z tą histerezą w Viessmann Vitotrol 100-E, instrukcja milczy.
  • REKLAMA
  • #3 21281271
    panterka
    Poziom 21  
    Cały internet milczy, a to przecież ważne informacje.
  • REKLAMA
  • #4 21282339
    13kristal
    Poziom 4  
    odpowiedź z Viessman

"dla Vitotrola 100-E w wersji on/off histereza wynosi 1K. Nie ma możliwości jej zmiany."

"jako że wersja modulowana płynnie zmienia swoje nastawy, aby symulować pracę dla kotła Vitodens oraz wydłużyć jego cykle pracy. Jej histereza jest zmienna, ale wynosi poniżej 1K."

Jakaś nędza jak dla mnie
  • #5 21282695
    panterka
    Poziom 21  
    Czyli histereza w wersji modulowanej na Vitotrol 100-e działa tak, że piec włączy się przy temperaturze powiedzmy 20 stopni Celsjusza i wyłączysie przed 21 stopni Celsjusza. Dobrze to rozumiem.

Czy ogólnie warto pakować się w termostat modulowany ViCare, jakoś wolałbym mieć możliwość zmiany z panela a nie z telefonu i zastanawiam się co wybrać. Mam obawy gdy zabraknie neta czy stanie się coś z routerem i wtedy nie mam możliwości zmian na piecu. Błąd aplikacji i też nic nie zrobisz.
  • Pomocny post
    #6 21283548
    13kristal
    Poziom 4  
    sterowanie z panela sterownika jest możliwe cały czas, piec ma swój net dl łączności z routerem jak i tego sterownika
  • REKLAMA
  • #7 21283582
    panterka
    Poziom 21  
    13kristal napisał:
    sterowanie z panela sterownika jest możliwe cały czas, piec ma swój net dl łączności z routerem jak i tego sterownika

Chodzi o Vitotrol-a

Czy on ma dodatkowe menu z kalibracją czujnika temperatury, zmianę języka itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat histerezy w sterowniku Viessmann Vitotrol 100-E, szczególnie w wersji modulowanej. Zgodnie z informacjami, histereza dla wersji on/off wynosi 1K i nie można jej zmienić, natomiast w wersji modulowanej jest zmienna, ale poniżej 1K. Pojawiły się pytania dotyczące współpracy Vitotrol 100-E z piecem Viessmann Vitodens 050-W oraz obaw o konieczność dostępu do internetu do sparowania urządzeń. Użytkownicy podkreślają, że sterowanie z panela jest zawsze możliwe, niezależnie od połączenia internetowego. Pojawiły się również pytania o dodatkowe funkcje, takie jak kalibracja czujnika temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA