Oświetlenie uliczne - lampy w 1 klasie izolacji.
W jaki sposób jest realizowana ochrona przeciwporażeniowa lamp ośw. ulicznego w 1 klasie izolacji.
W jaki sposób jest realizowana ochrona przeciwporażeniowa lamp ośw. ulicznego w 1 klasie izolacji.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamelektronikq napisał:W porządku ale jak patrzę na lampy to widzę coś takiego. Linia oświetlenia ulicznego na niej 2 zaciski a potem do lampy np 2x1,5 ydy. Najczęściej 1 zacisk to zacisk z bezpiecznikiem. Sama lampa jest podłączona przewodem o przekroju mniejszym niż powinna.
elektronikq napisał:Połączenie korpusu lampy z ziemią realizowane jest poprzez metalowy wysięgnik i uziemioną konstrukcję słupa. W tym przypadku nie ma potrzeby łączenia zacisku PE oprawy oddzielną żyłą z czymkolwiek. YDY 2x1,5 mm² to za mało. Zacisk z bezpiecznikiem, to tor L (fazowy) zasilania oprawy. Bezpośredni, to N (neutralny). Raczej YDY 2x2,5 mm², choć spotkałem się z dwoma przewodami pojedynczymi Ly 4 mm² przy dawnych oprawach OUS-400, OUR-700 i OUR-1000 montowanych na bardzo wysokich słupach rurowych.W porządku ale jak patrzę na lampy to widzę coś takiego. Linia oświetlenia ulicznego na niej 2 zaciski a potem do lampy np 2x1,5 ydy. Najczęściej 1 zacisk to zacisk z bezpiecznikiem. Sama lampa jest podłączona przewodem o przekroju mniejszym niż powinna.
750kV napisał:... Połączenie korpusu lampy z ziemią realizowane jest poprzez metalowy wysięgnik i uziemioną konstrukcję słupa. W tym przypadku nie ma potrzeby łączenia zacisku PE oprawy oddzielną żyłą z czymkolwiek. ...
tyqva napisał:Nie, tak się nie wykonuje. Zacisk jest po to, by go wykorzystać zgodnie ze sztuką.
napisał:Fakty nie zawsze są oparte na przepisach.tyqva napisał:Nie, tak się nie wykonuje. Zacisk jest po to, by go wykorzystać zgodnie ze sztuką.
Ale takie są fakty i większość opraw ulicznych jest tak właśnie podłączana, czyli YDY 2x1,5 lub 2x2,5 ( dlaczego nie YKY skoro na zewnątrz? ) ...
tyqva napisał:Nawet na tym forum nikt nie kwestionuje obowiązku prowadzenia nowej instalacji jako trzyżyłowej przy przekroju poniżej 10mm² i zasilanej z układu TN-C.
tyqva napisał:Fakty nie zawsze są oparte na przepisach.
To jak to się ma do prawnych wymogów?
napisał:...Ale Ty mnie nie pytaj, ja SON nie robię, ... Mówię tylko jak wygląda to w praktyce.
750kV napisał:elektronikq napisał:Połączenie korpusu lampy z ziemią realizowane jest poprzez metalowy wysięgnik i uziemioną konstrukcję słupa. W tym przypadku nie ma potrzeby łączenia zacisku PE oprawy oddzielną żyłą z czymkolwiek. YDY 2x1,5 mm² to za mało. Zacisk z bezpiecznikiem, to tor L (fazowy) zasilania oprawy. Bezpośredni, to N (neutralny). Raczej YDY 2x2,5 mm², choć spotkałem się z dwoma przewodami pojedynczymi Ly 4 mm² przy dawnych oprawach OUS-400, OUR-700 i OUR-1000 montowanych na bardzo wysokich słupach rurowych.W porządku ale jak patrzę na lampy to widzę coś takiego. Linia oświetlenia ulicznego na niej 2 zaciski a potem do lampy np 2x1,5 ydy. Najczęściej 1 zacisk to zacisk z bezpiecznikiem. Sama lampa jest podłączona przewodem o przekroju mniejszym niż powinna.