logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RSH5ZLBG - Wentylator skraplacza działa non-stop po wymianie tranzystora

problempat 27 Paź 2024 23:55 339 4
REKLAMA
  • #1 21279481
    problempat
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam!
    Panowie, lodówka Samsung rsh5zlbg.
    Problem z wentylatorem skraplacza.
    Po podłączeniu do prądu wentylator działał jakieś 5 min, później wcale się nie włączał.
    Założyłem nowy wentylator, ale nie pomogło.
    Doszedłem do wniosku, że tranzystor tip42c sterujący wiatrakiem ma ze sobą problem.
    Wymieniłem na BD244C, i wiatrak ruszył, problem w tym, że teraz pracuje cały czas.

Stąd pytanie. Czy zamiennik tranzystora może być powodem nieodpowiedniej pracy wentylatora?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21279902
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    problempat napisał:
    Stąd pytanie. Czy zamiennik tranzystora może być powodem nieodpowiedniej pracy wentylatora?

Nie, o ile dobry.
    problempat napisał:
    Doszedłem do wniosku, że tranzystor tip42c sterujący wiatrakiem ma ze sobą problem.

Tzn. jaki, zwarcie, przerwa, między czym a czym?
  • REKLAMA
  • #3 21280646
    problempat
    Poziom 5  
    Mierząc napięcie, jak dotknąłem jedną sondą od multimetru, tworzyła się iskra między sondą a nóżką tranzystora, stwierdziłem, że element ma przebicie.

Czy w tej lodówce wiatrak pracuje razem ze sprężarką, czy cały czas może?

Dodano po 2 [minuty]:

Na płytce są jeszcze 2 tranzystory TIP42C, sterują wentylatorami chłodziarki i zamrażarki. Może nie współpracują z BD244C, stąd to dziwne zachowanie wentylatora skraplacza?
  • REKLAMA
  • #4 21280899
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    problempat napisał:
    Mierząc napięcie, jak dotknąłem jedną sondą od multimetru, tworzyła się iskra

Nie mierzyłeś napięcia, tylko robiłeś zwarcie.
    problempat napisał:
    Czy w tej lodówce wiatrak pracuje razem ze sprężarką, czy cały czas może?

Nie ma tego w dokumentacji, ale może pracować na najniższych obrotach, a mi tego nie chciało się nigdy sprawdzać.
    problempat napisał:
    stąd to dziwne zachowanie wentylatora skraplacza?

Prędkość ustala sterownik, ma być od 8-12V DC, jeśli cały czas jest 12V, znaczy, że miałeś szczęście i uszkodziłeś sterownik "w lepszy sposób" i masz went na max.
    problempat napisał:
    Po podłączeniu do prądu wentylator działał jakieś 5 min

Jest to typowe zabezpieczenie went. samsung, w przypadku gdy sterownik nie otrzymuje sygnału prędkości wentylatora.
  • #5 21657442
    problempat
    Poziom 5  
    Nie rozwiązałem
REKLAMA