logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo S60 2.3T T5 2001 - świeci kontrolka trakcji, komunikat DSTC Wymagany Serwis

Fenisty 28 Paź 2024 13:30 1758 6
REKLAMA
  • #1 21279999
    Fenisty
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam

Posiadam auto Volvo S60 2.3T T5 z 2001 roku.
    Świeci mi się kontrolka trakcji, a na monitorku „DSTC Wymagany Serwis”.
    Czytałem trochę na forum jedni piszą, że moduł SAS inni czy czujka ABS przy kole a inni o czujniku w podłokietniku.

Miał może ktoś styczność z czymś takim?
    Zeskanuje dziś auto kompem po bluetoothie i dam znać co wyszło; lepsze kody błędów dam dopiero w Czwartek gdzie będę miał dostęp do Vidy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21280039
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3283
    No bez scanu kompem wróżenie z fusów. Będziesz miał kod błędu to się dowiesz co się sterownikowi nie podoba.
  • REKLAMA
  • #3 21280587
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3374
    Volvo to długa historia. Nie wiem czy tu kody błędów coś pomogą. Walczyłem z S60 i nie wspominam tego dobrze. Znając życie pada sterownik ABS firmy ATE. W niektórych były zimne luty do poprawienia ale w większości piny są wciskane w płytkę i nic nie zrobisz. Dzwoniłem do kilku firm i jeżeli jest błąd taki na jaki mają sposób naprawy to biorą ale jak jest błąd o którym nie słyszeli to nie naprawiają. Ceny też nie są małe od 1500zł w górę. Odczytaj błędy to zobaczymy.
  • #4 21288645
    Fenisty
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    >>21280039

Witam, po skanie mam takie błędy
    Lista kodów błędów i numerów części samochodu na raporcie diagnostycznym.

Dodano po 3 [minuty]:

Według AI:

Każdy z tych kodów zaczyna się od “BCM,” co wskazuje, że dotyczą one modułu sterującego układem hamulcowym (Brake Control Module).

Oto możliwe przyczyny dla tych błędów:

1. BCM-00B2 - Błąd komunikacji lub problem z zasilaniem.
    2. BCM-00A1 - Problem z czujnikiem lub sygnałem wejściowym do BCM.
    3. BCM-00C0 - Błąd wewnętrzny BCM lub problem z oprogramowaniem.
    4. BCM-00C1 - Problem z komunikacją BCM z innym modułem w systemie.
    5. BCM-00A0 - Ogólny błąd BCM, często związany z problemami zasilania.

Do którego modułu tyczą się te błędy i co w pierwszej kolejności powinienem zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 21288759
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3283
    5. BCM-00A0 - Ogólny błąd BCM, często związany z problemami zasilania.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Volvo S60 2.3T T5 z 2001 roku, w którym świeci kontrolka trakcji oraz wyświetla komunikat „DSTC Wymagany Serwis”. Po skanowaniu pojazdu zidentyfikowano błędy związane z modułem sterującym układem hamulcowym (BCM), w tym problemy z komunikacją i zasilaniem. Użytkownicy forum sugerują, że problem może dotyczyć sterownika ABS, a także wskazują na możliwość zimnych lutów w module. Koszt wymiany modułu z programowaniem wynosi około 800 PLN. Użytkownik zastanawia się nad wymianą modułu jako pierwszym krokiem w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA