logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór pilota dwukanałowego do bram Wiśniowski Moto 500 RTS i Beninca

adrianoz 30 Paź 2024 10:38 441 8
REKLAMA
  • #1 21282452
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Dzień dobry

Szukam awaryjnego pilota dwukanałowego albo 4 kanałowego.
    Poprzedni pilot mi się zepsuł, ale działał tak, że otwierałem nim i bramę do garażu i bramę wjazdową na posesję.
    Brama do garażu Wiśniowski ze sterownikiem moto 500 rts.
    Brama wjazdowa z napędem Beninca.

Jak zadzwoniłem do jednego sklepu to się okazało, że pilot który znalazłem nie będzie pasował, bo tylko wygląda tak samo jak poprzedni, ale nie będzie pasował.
  • REKLAMA
  • #2 21282494
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    adrianoz napisał:
    Brama wjazdowa z napędem Beninca.

Potrzebny dokładny model. Jeśli jeden pilot ma obsługiwać oba sterowniki, to by oznaczało, że oba działają w tym samym standardzie. Wiśniowski korzysta z KeeLoq z dynamicznym kodem. A Beninca?
    Ten pilot będzie działał z Wiśniowskim: https://sklep.alfabram.pl/pilot-banan-somfy,3,19493,430
  • REKLAMA
  • #3 21282536
    adrianoz
    Poziom 21  
    Dotychczas miałem banan z zieloną diodą. Jak sprawdziłem system przez 10 krotne naciskanie przycisku wyszedł mi kod 59 czyli Somfy rts.

Zamieszczam zdjęcie pilota który dziś programowałem z garażem Wiśniowskiego, ale nie dający się zaprogramować z bramą wjazdową.
    Zbliżenie na etykietę pilota do bramy Wiśniowskiego. Czarny pilot z dwoma przyciskami na kluczykach.

Dodano po 11 [minuty]:

Naklejka napędu.
    Naklejka napędu Beninca BULL 8 z danymi technicznymi.
  • #4 21282602
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ok, po kolei. Czy masz jakikolwiek działający, ORYGINALNY pilot do Beninci? Problem w tym, że odbiornik przy programowaniu pierwszego pilota ustawia się na obsługę konkretnego kodowania. I nie da się do niego doprogramować pilotów z innym teoretycznie obsługiwanym kodowaniem.
    Jeśli miałeś pilot, który obsługiwał i Benincę i Wiśniowskiego, to musiał on być jakiś multisystemowy, skoro nie możesz do Beninci wprogramować pilotów Wiśniowskiego. Piloty Beninca TO.GO2VA mają też kodowanie KeeLoq (HCS), więc teoretycznie powinny się dać dodać do Wiśniowskiego. Z fabryki jednak wychodzą z kodowaniem ARC i trzeba je przełączyć. Można też zrobić tak, że połowa przycisków pracuje w kodowaniu ARC, a połowa w HCS.
  • REKLAMA
  • #6 21282669
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Somfy RTS to system działający z Wiśniowskim. Próbowałeś takiego doprogramować do Beninci i się nie powiodło. Więc nie wiem dlaczego podany powyżej miałby działać. Raczej sprawdziłbym tego pilota ale w wersji z systemem Beninca HCS.
  • #7 21282674
    adrianoz
    Poziom 21  
    No, ale podany wyżej działa. Górny otwiera mi bramę wjazdową a dolny przycisk ostatni garaż. Przecież go używam.

Dodano po 4 [minuty]:

To może żeby było prościej jaki pilot do samej bramy wjazdowej tej beninci?
  • #8 21282681
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Tak, tylko, że tego banana czy mini możesz kupić w zasadzie z dowolnym systemem. I o to chodzi. Nie o wygląd pilota.
    Zrzut ekranu z listy wyboru kompatybilnych systemów do pilota MINI
    Problem polega na tym by wybrać taki by działał z Benincą i Wiśniowskim. Dlatego polecam spróbować taki, który pracuje z systemem Beninca HCS, a nie Somfy RTS, bo ten drugi z Benincą najwyraźniej nie działa, co sprawdziłeś.
  • REKLAMA
  • #9 21282768
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ogarnięte. W napędzie jest dodatkowy moduł dzięki czemu brama hula na pilotach Wiśniowskiego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje awaryjnego pilota dwukanałowego lub czterokanałowego do bram Wiśniowski (napęd Moto 500 RTS) oraz Beninca. Wskazano, że piloty muszą być zgodne z systemem kodowania, ponieważ Wiśniowski korzysta z KeeLoq, a Beninca może mieć różne systemy kodowania (HCS lub ARC). Użytkownik miał wcześniej pilot, który działał z oboma systemami, ale nie udało mu się zaprogramować nowego pilota do bramy wjazdowej Beninca. Zasugerowano, aby wybrać piloty zgodne z systemem Beninca HCS, a nie Somfy RTS, ponieważ ten ostatni nie działa z Benincą. Ostatecznie użytkownik zainstalował dodatkowy moduł w napędzie, co umożliwiło działanie pilotów Wiśniowskiego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA