logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w HP NX6110 można zwiększyć odświeżanie ekranu powyżej 60Hz?

BRASS 10 Gru 2005 21:40 5910 7
REKLAMA
  • #1 2072277
    BRASS
    Poziom 15  
    Witam.
    Sprawiłem sobie HP NX6110.
    Grzebiąc w opcjach znalazłem że mam odświażanie 60Hz.
    Czy to nie za mało. Więcej nie idzie ustawić.
    W zwykłym CRT 60Hz to masakra.
    Na LCD jakoś tego nie widać.
    W teście Kompuer świata wszystkie laptopy miały 120 Hz hp podobny do mojego też!
  • REKLAMA
  • #2 2072358
    kila
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    sprobuj znalesc nowe sterowniki do karty albo matrycy. Ale jesli Ci oczy nie padaja to zostaw sprawe w spokoju...
  • REKLAMA
  • #3 2072364
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    Większość matryc ma odświeżanie 240Hz i każda podłączona przez DVI lub w laptopie pracuje z sygnałem VGA o odświeżaniu 60Hz.
  • REKLAMA
  • #4 2072450
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    zlokalizuj jaka ma matryca rozdzielczosc ustaw oczywiscie na ta max i ustaw monitor nie na domysly tylko na laptop np 1024/168 lub 1280/1024 i wtedy ci opcje z odswierzaniem wskocza to kwestia sterow od matrycy nie karty poprosty domyslna matryca ma 60 i dlatego wiecej nie pojdzie ale ustaw miedzy 75-85 nie wiecej ludzkie oko lapie okolo 70 a czym wiecej ustawiasz tym wolniej chodzi bo musi np 2 razy wiecej odswierzyc
  • REKLAMA
  • #5 2072496
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    jarysss napisał:
    60 i dlatego wiecej nie pojdzie ale ustaw miedzy 75-85 nie wiecej ludzkie oko lapie okolo 70
    Ludzkie oko "łapie" 25 obrazów/sek na cyfrowym połączeniu NIE DA się ustawić inaczej niż 60Hz i tak jest optymalnie.
    Dlaczego 60Hz jest optymalnie - bo matryca jest odświeżana z częstotliwością 120Hz lub 240Hz (czyli wielokrotnością 60Hz).
    Skoro mózg człowieka rejestruje 25 obrazów na sekundę jako płynny ruch to poco więcej nię 25Hz - bo obraz na monitorze CRT jest wyświetlany po linii i zanim "narysuje" się ostatnia linia to pierwsze już wygasają - dlatego obraz na monitorze CRT miga (albo smuży...). Obraz na matrycy też jest odświeżany po linii ale nie gaśnie, więc niezależnie od odświeżania nie miga (choć nie do końca to jest prawdą, sygnał sterujący musi zmieniać fazę z częstotliwością min 120Hz ale tak szybkiego migania oko ludzkie nie rejestruje).

Telewizor jest w stanie wyświetlić właśnie 25 (lub 30 w systemie NTFS) obrażow na sekundę i wszystkie gry na konsole mają dokładnie 25fps... jakoś nikomu to nie przeszkadza, tylko niektórych PeCetowców "podniecają" wyniki po 200fps w Quake :lol: a na prawdę ważniejsze jest aby liczba fps była stała a nie musi być wyższa od 30.
  • #6 2074114
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A może w tym teście to były dane dla monitora zewnętrznego? To byłoby całkiem sensowne. Poza tym nie spotkałem się z ustawieniami panela w laptopie który miałby wartość większą niż 60Hz co dopiero 120.
  • #7 2074639
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Większośc paneli LCD pracuje na częstotliwości 60 Hz, choć niektóre maja możliwośc zmiany w górę - ale niewielką ( do 70 - 75 Hz )
    O odświeżaniem 120 Hz na panelu LCD nigdy nie słyszałem, i nie ma absolutnie potrzeby tak częstego "migania"
    Rzecz ma sie całkiem inaczej w przypadku monitorów CRT ale to zupełnie inna bajka.
  • #8 2075461
    BRASS
    Poziom 15  
    Sprawdziłem dokladnie procudure testu i faktycznie to monitor zewnetrzny.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie HP NX6110 standardowa częstotliwość odświeżania ekranu wynosi 60 Hz i jest to typowa wartość dla większości paneli LCD stosowanych w laptopach. Próby zwiększenia odświeżania powyżej 60 Hz zwykle nie przynoszą efektu ze względu na ograniczenia matrycy oraz sterowników. W przeciwieństwie do monitorów CRT, gdzie wyższe odświeżanie jest istotne ze względu na migotanie obrazu, w panelach LCD 60 Hz jest optymalną i wystarczającą wartością, gdyż obraz nie miga. Niektóre panele LCD mogą mieć możliwość niewielkiego zwiększenia odświeżania do około 70-75 Hz, jednak wartości rzędu 120 Hz są typowe jedynie dla monitorów zewnętrznych, a nie wbudowanych matryc laptopów. W testach porównawczych laptopów, gdzie podawano 120 Hz, prawdopodobnie odnosiło się to do zewnętrznych monitorów podłączonych do laptopów, a nie do ich własnych ekranów. Zmiana odświeżania wymaga odpowiednich sterowników matrycy, a ustawienia rozdzielczości na maksymalną wartość mogą umożliwić dostęp do wyższych wartości odświeżania, jednak praktyczne korzyści są ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA