logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd not in sync przy wgrywaniu firmware na USBasp z ATmega8

IgusCraft 02 Lis 2024 14:51 558 16
REKLAMA
  • #1 21286510
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Ocena: 33
    Siedzę już nad tym kilka dni. Mam nowy programator usb asp z atmega 8 na pokladzie i chce grac nowy firmware. Używam arduino uno r3 jako programatora i avrdudess jako programu. Wszystko podłączone poprawnie, plik .hex wybrany dobry. I nic... Pokazuje taki błąd:

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
    >>>: avrdude.exe -c avrisp -p m8 -P COM5 -b 9600 -U flash:w:"D:\Downloads\usbasp.2011-05-28\usbasp.2011-05-28\bin\firmware\usbasp.atmega8.2011-05-28.hex":a
    Warning: attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xff
    Warning: attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xff
    Error: unable to open port COM5 for programmer avrisp

Avrdude done. Thank you.

Sam już nie wiem co robić dlatego zwracam się z prośbą o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21287331
    namok
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    IgusCraft napisał:
    Error: unable to open port COM5 for programmer avrisp

Czy aby napewno masz wybrany dobry COM?
  • #3 21287578
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Jakby był zły port to byłoby inny błąd. Tu chodzi o komunikację arduino jako programatora z programatorem usb asp
  • REKLAMA
  • #4 21288882
    namok
    Poziom 25  
    Program wyraźnie sygnalizuje że nie może otworzyć portu COM5. Sprawdź w menadżerze urządzeń czy USBasp ma przydzielony taki numer portu.
  • REKLAMA
  • #5 21291172
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Jak opisujesz tego typu problem to warto pokazać użyty schemat i fotkę tego poprawnego podłączenia. Parę razy widziałem, jak ktoś podłączył RST z RST i się dziwił, że programator nie wprowadza pacjenta w tryb programowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21292205
    namok
    Poziom 25  
    kaczakat napisał:
    Jak opisujesz tego typu problem to warto pokazać użyty schemat i fotkę tego poprawnego podłączenia. Parę razy widziałem, jak ktoś podłączył RST z RST i się dziwił, że programator nie wprowadza pacjenta w tryb programowania.

Od kiedy to źle podpięte kable maja wpływ na otwarcie portu?
  • Pomocny post
    #7 21292580
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    IgusCraft napisał:
    Siedzę już nad tym kilka dni. Mam nowy programator usb asp z atmega 8 na pokładzie i chcę grać nowy firmware. Używam arduino uno r3 jako programatora i avrdudess jako programu. Wszystko podłączone poprawnie, plik .hex wybrany dobry. I nic... Pokazuje taki błąd:

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
    >>>: avrdude.exe -c avrisp -p m8 -P COM5 -b 9600 -U flash:w:"D:Downloadsusbasp.2011-05-28usbasp.2011-05-28binfirmwareusbasp.atmega8.2011-05-28.hex":a

Sam już nie wiem co robić, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc

Nie rób nic, do czasu dostatecznego zaznajomienia się z obsługą Avrdudess.
    Być może wystarczy przeczytać co jest poniżej:

Skoro masz nowy programator, to tam jest już wgrany NOWY(!), (albo najnowszy) firmware!
    To co usiłujesz wgrać, to jest bardzo stare! (data jego edycji w nazwie pliku).
    Oryginalny autor tego urządzenia (Thomas Fischl) zaprzestał rozwijać ten projekt, nad którym dalsze prace podjęli Chińczycy, dopracowując nowszy firmware i produkują klony tego urządzenia, które jednak wymaga ’dopasowanego’ drivera, który jest powszechnie dostępny pod nazwą: ”Zadig” (ostatnio spotkana wersja 2.9).
    Z pakietu instalacyjnego należy wybrać driver jak niżej:

Zrzut ekranu programu Zadig pokazujący wybór sterownika libusbK dla urządzenia USBasp.

Czy próbowałeś tej drogi uruchomienia tego programatora?

Co właściwie naprowadziło cię do desperackiej zmiany firmware w tym, na ogół dobrze funkcjonującym programatorze?
    Jeżeli zachodzi ostateczna konieczność powrotu do „RETRO”, to najpierw należałoby zapoznać się z programem, którego używasz AVRDUDE; nie ‘AVRDUDESS’.
    Avrdudess jest tylko graficzną nakładką (tabelką), ułatwiającą pominięcie trudno do zapamiętania poprawnego syntaxu linii poleceń.
    Wystarczy wskazać w tabelce ‘co się ma i co się chce’, a program sformułuje poprawną linię poleceń do wykonania.
    W zasadzie to pierwsza linia twojego przytoczonego błędu mówi, gdzie on wystąpił!!!!

>>>: avrdude.exe -c avrisp -p m8 -P COM5 -b 9600 -U flash:w:"D:Downloadsusbasp.2011-05-28usbasp.2011-05-28binfirmwareusbasp.atmega8.2011-05-28.hex":a
    W tym układzie programatorem nie jest avrisp, lecz ‘arduino_as_isp’ i taki należało wybrać w górnej części tabelki i dla niego dotyczy wskazanie portu komunikacyjnego COMx. Natomiast urządzeniem programowanym (docelowym) nie jest jeszcze jeden programator, lecz zwyczajny atmega8 (m8) w dobrze i estetycznie zaprojektowanej i wykonanej podstawce, to co nazywasz „Programator avrisp”.
    ; Programatorem będzie, gdy zacznie funkcjonować!
    Może poniższy przykład naprowadzi:

Zrzut ekranu programu AVRDUDESS 2.18 z ustawieniami do programowania ATmega8 przez Arduino jako ISP.

Diagram podłączenia jest opisany w początkowej /zaremowanej części szkicu, który wpisałeś do arduino tworząc 'Arduino as isp.

e marcus
  • #8 21292780
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Nie ma żadnego bootloadera, bo wymieniałem atmegę. Podobno gdzieś muszę dołożyć jakiś kondensator aby się coś nie resetowało, ale nie wiem o co chodzi.
  • #9 21294579
    emarcus
    Poziom 21  
    IgusCraft napisał:
    Nie ma żadnego bootloadera, bo wymieniałem atmegę.

Nie ma, bo i po co miałyby tam być?
    Aby podmienić/nadpisać/uaktualnić firmware (software) w kontrolerze Atmega, nie ma potrzeby jego wymiany....
    IgusCraft napisał:

Podobno gdzieś muszę dołożyć jakiś kondensator, aby się coś nie resetowało, ale nie wiem, o co chodzi.

Ja też nie mam pojęcia "o co tu chodzi"!
    Osoba, która wysunęła taką sugestię, winna to dokładniej sprecyzować.

Wygląda, że twoje myśli są w innym temacie........

e marcus
  • #10 21294587
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Wiem, ze nie potrzeba wymiany... Po prostu poprzedni sie uszkodzil.
  • REKLAMA
  • #11 21295720
    emarcus
    Poziom 21  
    IgusCraft napisał:
    Wiem, że nie potrzeba wymiany... Po prostu poprzedni się uszkodził.

A co to? Nadepnąłeś na niego?
    Niemniej jednak, skoro uszkodzony, to nie sądzę, aby jego wymiana byłaby rozsądnym i jedynym rozwiązaniem problemu.
    W obecnym czasie każdy kolejny dzień przynosi coś nowego w dziedzinie tej dramatycznie rozwijającej się technologii.
    Załóżmy, że jesteś mistrzem w lutowaniu i dojdziesz do momentu/miejsca, w którym byłeś przed uszkodzeniem procesora, czyli gdy ‘programator’ był nowy.
    W pierwszej kolejności musiałbyś zmienić fuse bity, tak aby procesor mógł korzystać z zewnętrznego rezonatora kwarcowego powyżej 8 MHz. Nowy, ‘surowy’ mega8 ma je ustawione na wewnętrzny oscylator 1 MHz, a na płytce masz rezonator 12 MHz. Załóżmy znów, że ta operacja pójdzie gładko i bez przeszkód, co doprowadzi cię do punktu wyjściowego, w którym już byłeś!
    Powiedzmy, że i etap wgrania firmware datowanego z 2011 roku też wpiszesz bezbłędnie i bez oporów do procesora.
    Naturalnie, zajdzie potrzeba zainstalowania w systemie Windows (prawdopodobnie wersja 10 -64) drivera również datowanego ok. 15 lat temu. Kto zagwarantuje kompatybilność tego ‘starocia’ w nowym systemie?

Ponieważ wiele ludzi na świecie nie spędza swojego czasu wyłącznie na spaniu i ciągle wiele rzeczy zostaje usprawnione, bądź podmienione nowymi rozwiązaniami.
    Tak jak już nie spotkasz lokomotywy parowej, która w pewnym okresie była rewelacją, i która mimo wielu usprawnień została z czasem wyparta/wyeliminowana z użytku przez inne napędy.
    Podobnie i w tej dziedzinie możesz nabyć relatywnie tanio nowy programator z firmware nie wymagającym specjalnego drivera USB, a korzystający z wbudowanego aktualnie w Windows.
    Patrz informacja techniczna oferty handlowej:

https://www.aliexpress.com/item/32786733915.h...dqcqLUfR&utparam-url=scene:search|query_from:

e marcus
  • #12 21295727
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Nie zmieniamy tematu, to bez znaczenia. Jedyny cel to zaprogramowanie atmegi, która wywala błąd. Nie ważne gdzie.
  • #13 21295772
    emarcus
    Poziom 21  
    IgusCraft napisał:
    Nie zmieniamy tematu, to bez znaczenia. Jedyny cel to zaprogramowanie atmegi, która wywala błąd. Nie ważne gdzie.

A może pokazałbyś ten "wywalony błąd" a także sposób (schemat) podłączenia tego programatora do układu programującego.

Schemat połączenia Arduino z programatorem AVR-USBasp

Prawdopodobnie powielasz gdzieś ten sam błąd, którego nie potrafisz zauważyć!

Pokaż także jak masz skonfigurowany Avrdudess.

Czy potrafisz alternatywnie wpisać do tego procesora (m8 na płytce programatora) jakikolwiek inny program, na przykład testowy mrugania diodą? Nie wymaga to żadnych modyfikacji układu.

e marcus
  • #14 21295778
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Nie mogę wgrać żadnego programu, podłączam dokładnie tak samo.
  • #15 21295940
    emarcus
    Poziom 21  
    IgusCraft napisał:
    Nie mogę wgrać żadnego programu, podłączam dokładnie tak samo.

Skoro nie odpowiadasz na wszystkie pytania, to zapytam jeszcze o jedno:
    Czy masz zainstalowaną zworkę na jumper J2 ?
    Ta zielona na obrazku poniżej:
    Zworka na jumperze J2 do programowania na płytce PCB

bez tego nie zaprogramujesz nic!

e marcus
  • #16 21301659
    IgusCraft
    Poziom 4  
    >>21292580 Aż mi głupio, ale dzieki... Udało się... I co było przyczyną błędu... Baud rate miałem na 9600 ustawione... Zmiana na 19200 przyniosłe efekty! Dzięki!
  • #17 21301660
    IgusCraft
    Poziom 4  
    Udało się :) Baud rate miałem na 9600 ustawione... Zmiana na 19200 przyniosłe efekty! Dziękuje użytkownikowi emarcus :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z programowaniem nowego firmware na programatorze USBasp z ATmega8, otrzymując błąd "not in sync" podczas próby wgrania pliku .hex za pomocą Arduino Uno R3 i programu Avrdudess. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie poprawności portu COM, podłączenia oraz zainstalowanie odpowiednich sterowników. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez zmianę ustawienia baud rate z 9600 na 19200, co umożliwiło pomyślne wgranie firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA