logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić temperaturę pieca gazowego i sterownika RC300 w domu 150m2?

piotrsz1988 05 Lis 2024 17:49 588 4
  • #1 21290639
    piotrsz1988
    Poziom 4  
    Witam, na wstępie parę danych technicznych odnośnie domu, bo czytając inne tematy dotyczące ogrzewania niejednokrotnie były o to zapytania:

- dom piętrowy z poddaszem nieużytkowym, około 150m2
    - ściany z pustaka, ocieplony styropianem 15cm, poddasze odcięte wełną na stropie
    - ogrzewanie na dole po całości podłogowe, na górze łazienka podłogówka + grzejnik, w reszcie pokoi grzejniki.
    - moduł RC300 usytuowany jest na dole, na górze czujników nie ma.

Temat, który chciałbym poruszyć dotyczy należytego ustawienia temperatury na piecu oraz skorygowanie jej na sterowniku RC300. Jest to moja pierwsza zima z piecem gazowym.

Na obecną chwilę parametry na piecu mam następujące:
    - temperatura maksymalna zasilania ustawiona jest na 70°C C.O.
    - temperatura c.w.u 50°C ( grzanie C.W.U. dwa razy dziennie rano i wieczorem po 45 minut. – w trakcie grzania, zawsze osiągam zamierzone 50°C, a ilość wody w zbiorniku przewyższa zapotrzebowanie)

Tutaj moje pierwsze pytanie związane z temperaturą do C.O..

Czy temperatura maksymalna 70°C do C.O. w przypadku zastosowanej metody ogrzewania w moim domu nie jest za duża? Chodzi mi tu o podłogówkę? Przy rozdzielaczu ogrzewania podłogowego założony jest zawór termostatyczny na pokrętle jest z maksymalna wartość 50°C. Czy dobrze rozumiem, że ma on za zadanie zredukować temperaturę na podłogówkę i w tym momencie nie powinienem się martwić zbyt wysoką temperaturą na piecu?

Parametry ustawiono na sterowniku RC300 przez instalatora:
    - temperatura ogrzewania jest ustawiona na 22°C, na noc obniżenia 20°C
    - przełączenie lato/zima przy 14°C
    - synchronizacja czujnika temperatury pomieszczenia – zgodnie z instrukcją ustawiłem termometr przy czujniki w trakcie ogrzewania dobiło do 24°C, natomiast na termometrze widniało ~24,5 °C. Zgodnie z instrukcją powinienem zwiększyć tutaj wartość o 0,5K i tutaj kolejne pytanie:

* Czy zwiększenie w tym miejscu wartości jest wystarczające do wyregulowania zadanej temperatury względem faktycznie zmierzonej i nie ma potrzeby już korygowania tej wartości w „Korekcie temperatury pomieszczenia”? Czy skoro tutaj skorygowałem temperaturę również w „korekcie „ mam dokonać modyfikacji?

Ustawienia instalatora RC300:
    - system grzewczy – grzejniki
    - minimalna temperatura zewnętrzna „ -23°C”

* Czy taką temperaturę zostawić, czy ustawić taką jak podaje instrukcją dla Polski tj „-20oC”?

- Tłumienie – TAK
    - Typ budynku - Ciężki
    - czas wybiegu pompy – 3 min.

Krzywa grzewcza:
    - Temperatura projektowa 57°C
    - Maksymalna temp zasilania 60°C
    - wpływ temperatury pomieszczenia 3K
    - korekta temperatury pomieszczenia 0K

* No i tutaj ponowie pytanie czy w przypadku różnicy wyświetlanej temperatury na czujniki względem faktycznej zmierzonej muszę tu nanosić korektę czy wystarczy że wprowadziłem ją w „synchronizacja czujnika temperatury pomieszczenia”?

Post, który napisałem związany jest z optymalizacją zużycia względem temperatury. Jest masa postów omawiających błędne ustawienie kotła/ sterownika i w konsekwencji zwiększonym zużyciem gazu względem osiąganych temperatur w domu.

Uprzejmie proszę osoby zaznajomione z tą tematyką o weryfikację zastosowanych ustawień i wskazanie czy są tam jakieś rażące błędy. Trudno jest mi ocenić ile metrów gazu powinienem zużywać w przypadku takiego domu tak by komfort cieplny był osiągnięty. Ogrzewanie odpaliłem w poprzednim miesiącu ( dokładnie 1.10.2024), a zużycie do grzania za poprzedni miesiąc C.O oraz C.W.U. wyniosło 72m3 (w lato na podgrzanie C.W.U. zużywałem 14m3/ miesiąc). Czy jest to dużo czy normalnie ? Które parametry mam regulować, a które zostawić niezmienione w przypadku zmiany odczuwanego komfortu cieplnego w domu ?

Czy piec powinien włączać się od czasu do czasu i dogrzewać czy powinien pracować na niższej temperaturze przez dłuższy czas?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź oraz pomoc w wyjaśnieniu aspektów poszczególnych wskaźników w sterowniku RC300. Zastosowane niektórych pojęć w instrukcji dla laika w tym temacie (tj. mnie :-) ), dają niejasny obraz jak należałoby go poustawiać.
  • #2 21290700
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Na podogówkę 70 stopni to stanowczo za dużo. Tyle się przyjmuje przy ogrzewaniu grzejnikowym dla 20-stopniowego mrozu - przy zerze stopni na zewnątrz wtedy będzie nie więcej niż 50 stopni na zasilaniu (jeśli są małe kaloryfery, to czasem daje się 80 stopni przy 20-stopniowym mrozie, ale to gdy naprawdę grzejniki są za małe). Nie wiem, co to jest z zawór termostatyczny, ale on raczej zdławi przepływ na podłogówkę, a nie obniży temepratury zasilania (obniżyłby, gdyby był "trójdrogowy", czyli mieszający). Czy ta temepratura wnętrza +23 stopnie to jest na jakiej wysokości? Bywa, że np. pod sufitem jest sauna, a na wysokosci stóp - lodownia (podłogówka eliminuje te problemy). Może obniżyć ją o 1 stopień Celsjusza.
  • #3 21292193
    damian5602
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    piotrsz1988 napisał:
    Tutaj moje pierwsze pytanie związane z temperaturą do C.O..

Czy temperatura maksymalna 70°C do C.O. w przypadku zastosowanej metody ogrzewania w moim domu nie jest za duża? Chodzi mi tu o podłogówkę? Przy rozdzielaczu ogrzewania podłogowego założony jest zawór termostatyczny na pokrętle jest z maksymalna wartość 50°C. Czy dobrze rozumiem, że ma on za zadanie zredukować temperaturę na podłogówkę i w tym momencie nie powinienem się martwić zbyt wysoką temperaturą na piecu?

Temperatura maksymalna zasilania ustawiona na 70°C w Menu "Dane Kotła"?
    Tabela z ustawieniami temperatury zasilania dla kotła, zakres 30-90°C
    Temperatura ta określa maksymalną temperaturę wychodzącą z kotła.
    Parametry krzywej grzania należy skorygować według własnego odczucia - za zimno podnosimy, za ciepło - obniżamy.
    Jeżeli chodzi o mieszacz do podłogówki zalecam go obniżyć, 50°C to za dużo

piotrsz1988 napisał:
    Ustawienia instalatora RC300:
    - system grzewczy – grzejniki
    - minimalna temperatura zewnętrzna „ -23°C”

* Czy taką temperaturę zostawić, czy ustawić taką jak podaje instrukcją dla Polski tj „-20oC”?

Temperatura ta, mówi do krzywej grzewczej w której ma znajdować się punkt z maksymalną temperaturą zasilania - zmienia nam to nachylenie krzywej.

piotrsz1988 napisał:
    Czy piec powinien włączać się od czasu do czasu i dogrzewać czy powinien pracować na niższej temperaturze przez dłuższy czas?

Tutaj każdy odpowie co innego, według mnie najlepiej dążyć do tego, aby kocioł pracował jak najdłużej.
  • #4 21292201
    piotrsz1988
    Poziom 4  
    W takim razie jeżeli zmniejszę temperaturę na kotle z tych 70 na 50, to nie będzie to za niska temperatura dla grzejników na górze? Dlaczego zaleca się niższą temperaturę na podłogówkę? Czy chodzi tu o samą instalację, żeby się nie uszkodziła? Czy o panele podłogowe, które przy zbyt wysokiej temperaturze mogą się uszkodzić?
  • #5 21292268
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    >>21292201 Wiele zależy od tego, ile jest tych grzejników. Jak jest ich dużo (są przewymiarowane), to powinno wystarczyć. Zwykle robi się tak,że na podłogówkę jest zawór trójdrogowy (mieszający) i dzięki temu mogą na podłogówkę iść niższe parametry niż na grzejniki.
REKLAMA