logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak optymalnie rozdzielić sieć Toya w domu z AiMesh na routerach ASUS?

kokiz 05 Lis 2024 18:02 1080 22
REKLAMA
  • #1 21290654
    kokiz
    Poziom 2  
    Mam Toya z routerem z oferty "Wifi 6" ... jak ze zdjęcia.

Zdjęcie skrzynki telekomunikacyjnej z routerem i kablami Ethernet.

Ten router ma 1 dostępne wyjście LAN z Internetem, a 3 pozostałe to IPTV, z czego 1 z nich (IPTV) podłączam do TV, bo wziąłem też Internet+TV od Toya.
    W skrzynce mam 7 kabli Ethernet do różnych pokoi w domu.

Jestem posiadaczem 2 routerów RT-AX92U, na których będę chciał zbudować sieć Wifi AiMesh (być może dołożę trzeci GT-AX11000, ale to nie pytanie na ten wątek). Z tego co czytałem, główny węzeł AiMesh ustawię w trybie AP i z routera/switcha ze skrzynki w garażu z portu LAN wepnę do tego ASUSa też do portu LAN (nie WAN?). A drugi Asus, co ma tworzyć AiMesh, będzie podpięty z LAN routera/switcha do portu WAN Asusa. Dobrze to rozumiem?
    Link

Główne pytanie to jaki produkt wrzucić do skrzynki w garażu, żeby sprawnie i optymalnie rozdzielić sieć?
    Czytałem: [Rozwiązano] Jaki terminal współpracujący ze światłowodem Toya zastosować?
    ale nie rozumiem, czemu @oshii pisze, że muszę wykorzystać to, co dostałem od Toya i rekomenduje podpięcie swojego routera w skrzynce, natomiast @KOCUREK1970 pisze, że bez sensu router będzie stwarzał problemy i lepiej dać tam switcha? Teraz nie wiem sam, co wsadzić do skrzynki i rodzi się dodatkowe pytanie, czy da się ominąć to urządzenie od Toya "Wifi 6"? Czemu chcę ominąć: bo nie chcę tego wifi (i tak będę miał wifi z Asus AiMesh), bo zajmuje miejsce w skrzynce?
    Czy nie dałoby się podpiąć bezpośrednio światłowodu od Toya do: MikroTik RB5009UG+S+IN? Oszczędność miejsca i prądu... Jeśli to nie wchodzi w grę, to od 'modemu' Toya z LAN1 podpiąłbym neta i teraz pytanie...: czy do switcha (8-portowego jakiegoś) czy do tego routera np. MikroTik RB5009UG+S+IN lub innego - chodzi o wpięcie wszystkich 7 kabli.

Będę wdzięczny za wytłumaczenie, dyskusje itp... :)
  • REKLAMA
  • #2 21291101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21291105
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21291101 z oferty 940/60 Mb/s. Realnie jeszcze nie sprawdzałem. To, co proponujesz do tej skrzynki, co się zmieści, a nie będzie się grzało, a ma 8 portów?
  • Pomocny post
    #4 21291112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 21291126
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5380
    kokiz napisał:
    To co proponujesz do tej skrzynki co się zmieści a nie będzie się grzało a ma 8 portów?

Netgear GS108GE - cena około 150 zł, metalowy, wieczysta gwarancja.
  • Pomocny post
    #6 21292079
    oshii
    Poziom 26  
    Ocena: 258
    kokiz napisał:
    (…) muszę wykorzystać to, co dostałem od Toya i rekomenduje podpięcie swojego routera w skrzynce,

Co do pierwszej częsci, to już odpowiedzi udzielili Erbit.
    Natomiast sugestia o podpinaniu kolejnego routera wynika z osobistego dyskomfortu, że mam w domowej sieci urządzenie, którego zasadniczo nie kontroluję. Dla ciebie może to nie mieć dużego znaczenia. Natomiast @KOCUREK1970 odradza taką konfigurację z dodatkowym routerm z przyczyn, które dla 99% ludzi nie mają praktycznego znaczenia. Gdybyś był w tym 1% dla których znaczenie ma, to byś nie zadawał pytań na elektrodzie, bo znałbyś na nie odpowiedzi.
  • #7 21292098
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21292079 w punkt odpowiedź. Dobrze wytłumaczone, 10/10 elektrodow.
  • #8 21293216
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21291126 @KOCUREK1970 a ile będę mógł mieć urządzeń wpiętych w WiFi na moim AiMesh z dwóch Asusów? Bo toua pozwala na max 32 w sowjej sieci. One będą tworzyć swojego NAT, którego modem Toya nie będzie widział? Pytanie odnosi się do sytuacji gdzie w garażu dam
    Toya-switch-Asus do LAN jako AP
    Toya-switch-drugi Asus do WAN
    I tak zbudowany AiMesh z dwóch asusow które nie są podpięte bezpośrednio do siebie tylko spięte przez switcha.
  • #9 21293247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21297623
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21293247 tylko problem w tym, że w skrzynce nie zmieści się gruby router Asusa. Po rozmowach z kolegą myślę, że pójdę w to rozwiązanie:
    w garażu Modem Toya Switch 1 tp link sg108E
    w salonie switch 2 tp link sg108E główny router
    tutaj topologia:
    Schemat sieci domowej z modemem Toya oraz routerami AiMesh i switchami TP-Link.

Z perspektywy modemu Toya, widoczny będzie jedynie router główny AiMesh (RT-AX92U #1) jako pojedyncze urządzenie

Główny router AiMesh (RT-AX92U #1) będzie miał pełny dostęp do internetu przez port WAN (który w tej topologii jest w VLAN 10).
    Wszystkie węzły AiMesh (RT-AX92U #2 i RT-AX92U #3) będą w tej samej podsieci (w VLAN 20) i będą mogły komunikować się z głównym routerem po kablu, a główny router powinien zapewniać adresy IP w tej podsieci. Modem Toya nie będzie widział urządzeń w sieci AiMesh (czyli w VLAN 20), bo wszystkie urządzenia w sieci AiMesh (VLAN 20) są w innej podsieci 192.168.2.x, zarządzanej przez router AiMesh (RT-AX92U #1), a nie przez modem Toya.
  • #11 21297653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21297657
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21297653 do salonu idą dwa kable ze skrzynki garażowej (salon 1 i salon 2) z LAN2 z modemu TOYA (IPTV) pójdzie kablem salon 2 do dekodera Toya z LAN1 z modemu TOYA (WEB) pójdzie kablem salon 1 do switcha 1 (w skrzynce garażowej)

Dodatkowo TV w salonie będzie podpięty kablem do internetu do switcha 2 (w salonie) PC w pokoju na 1 piętrze będzie podpięty do SWITCHa 1 w garażu po kablu. Ogólnie co będzie można podpiąć po kablu będę podpinał do VLAN10, a całą sieć na wifi (dużo więcej urządzeń) będę obsługiwał AiMeshem z VLAN20.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21297653 co do adresacji statycznej to jeszcze nie wiem jak to będzie działało, założyłem sobie jakieś adresy dla uproszczenia zrozumienia schematu :) i wyróżnienia tych dwóch podsieci.
  • REKLAMA
  • #13 21297664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21297680
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21297664 o to właśnie chodzi, żeby VLAN10 nie widział VLAN20. Główny router Asusa w salonie zrobi swoją sieć i będzie mógł podpiąć więcej niż 32 urządzenia (Toya ogranicza do 32: https://toya.net.pl/faq/27). Po kablu będę miał parę urządzeń bezpośrednio obsługiwanych przez Toya, a po wifi więcej urządzeń. Tak jak piszesz, router TOYA sam przydzieli wg DHCP adresy, ale obsłuży max 32.

Co do trunka, to nie wiem, aż tak spowolni ruch, że nie wyciągnie tego pewnego 940/60 Mb/s?
    Myślisz, że topologia z jednym routerem RB4011iGS w skrzynce (zamiast switch 1) i brak switch 2 w salonie byłaby lepsza/szybsza?
    Wtedy to byłoby rozwiązane tak jak tu: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=192070

czyli RB4011iGS by robił już swoją sieć jako drugi serwer DHCP (po routerze Toya), a główny Asus w salonie by musiał być ustawiony w tryb AP mode jak w scenariuszu 3: https://www.asus.com/pl/support/faq/1044151/

(BTW: wolałbym pewnie dać Asusa router do skrzynki, ale po prostu się nie zmieści, a ten MikroTik wygląda na to, że wejdzie).
  • #15 21297821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 21297852
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5380
    @kokiz
    Router Asus EBG15 - zmieści się do tej skrzynki.
  • #17 21297874
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21297852 EGBG15 wygląda dobrze ale ja mam więcej kabli niż 4 w tej skrzynce:

Salon 1 IPTV
    Domofon
    Alarm

Salon 2gi kabel
    1p przedpokój
    1p pokój 1
    1p pokój 2
    2p pokój 1
    2p pokój 2

Edit: do tego ten router nie będzie i tak robił za main AiMesh stąd ten Asus nie zmienia nic i może być inny router innej firmy a kompaktowy.

Dodano po 4 [minuty]:

Erbit napisał:
    Podział sieci buduje się inaczej.
    inaczej to znaczy jak? Dlaczego rozwiązanie z dwoma routerami w skrzynce (Toya + mój) jest prawidłowe i lepsze? Czy za switchem nie przemawia redukcja hopkow a drugi router w skrzynce wprowadza dodatkowa bramę..
  • #18 21297907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21298163
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21297907 nie rozumiem po co vlan30? Przecież separacja jest poza Toya. Punktu widzenia użytkownika chodzi o to by można było podpiąć więcej niż 32 uprzedzenia w tej sieci.
  • #20 21298309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21299249
    kokiz
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    ? ? ?
    Oj... coś czuję, że Kolega chyba nie rozumie pojęcia "separacji sieci" albo coś źle zrozumiał ewentualnie coś mało precyzyjnie opisał. Co do czego chcesz odseparować i po co?

"Separacja połowiczna", o której sam pisałeś wyżej. Mi wystarczy, żeby Router Toya nie widział, ile mam urządzeń w sieci. Część może być na VLAN10 - bo może - (do 32) - po kablu, a większość będzie VLAN20 (urządzenia podpięte przez wifi do AiMeshowej sieci).

Dalej jednak nie jestem przekonany, czy rozwiązanie z dwoma switchami (jeden w skrzynce, jeden w salonie przed routerem AiMesh) jest lepsze/gorsze niż dodatkowy router (ale jeden) w skrzynce zaraz obok routera Toya...
    W salonie tak czy tak chcę mieć router AiMeshowy. Niby mam dwa kable do salonu ze skrzynki garażowej, ale jeden muszę wykorzystać na ten IPTV....

Dodano po 30 [minuty]:

dodano:
    >>21297852
    a może jednak da się ustawić ten Asus EBG15 jako główny router AiMesh? Takie coś znalazłem, niby wynika, że może być...
    Zrzut ekranu interfejsu Asus ExpertWiFi EBG15 z ustawieniami trybu pracy AiMesh.

ale gdzie indziej można znaleźć sprzeczne informacje...
    "*Urządzenia z serii ASUS ExpertWiFi są kompatybilne z produktami ASUS AiMesh; jednakże dostępność funkcji oprogramowania zależy od możliwości zapewnianych przez router główny. Dostępność niektórych funkcji ExpertWiFi może również zależeć od tego, czy są one obsługiwane przez router AiMesh."
    https://www.asus.com/pl/networking-iot-server...utions/asus-expertwifi/asus-expertwifi-ebg15/

troszkę masło maślane, nie wiadomo, o co chodzi...
  • #22 21299384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21299741
    kokiz
    Poziom 2  
    >>21299384 "Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie chcesz wszystkiego podłączyć tylko do VLAN20"

Tworząc taka sieć gdzie ze switcha 1 na portach 5-8 łączyłbym się na VLAN10 bezpośrednio z PC w pokojach co myślę umożliwiłoby rozdzielenie ruchu sieci AiMesh (VLAN 20) i ruchu internetowego z komputerów (VLAN 10), co odciążyłoby router AiMesh / trunka i switcha 2 i zapewniłoby może wydajniejsze działanie całej sieci? Taki był mój zamysł. Czy słuszny? Nie wiem. Intuicyjny. Bo ruch szedłby z PC do tylko switch 1 i dalej do toya router i internetu, z pominięciem vlan20 (switch2 i router Asusa...). Wydaje się że nie jest mi potrzebna kontrola przez dodatkowa bramę dla kilku urządzeń które mogą być widoczne w routerze Toya, a nie będę dzięki temu obciążał dodatkowo sieci AiMesh i głównego routera AiMesh.

Cały czas się jednak zastanawiam czy iść w te dwa proste switche za ok 100zl z trunkiem i vlanem20 czy może iść w router Asusa do skrzynki EBG19p 8port lub EBG15 4port który robiłby za główny router i miał pod sobą nody AiMesh. Trochę mnie niepokoi, że to różna apka tzn jakiś ExpertWifi, a nie Asusowy AiMesh (bo te routery skrzynkowe nie mają wifi... W sumie nie potrzebuje, ale ciekawe jak i czy optymalnie będą zarządzały całym tym "aimeshem")...
    tu przykład konfigu EBG15: http://dsldummyui1234.asuscomm.com:8015/index.html

Dodatkowo powstaje pytanie, po co mi AiMesh itp. No bo mam dwa routery teraz RT-AX92u i po prostu próbuję rozbudować sieć tak, żeby ich użyć...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące optymalnego rozdzielenia sieci Toya w domu z wykorzystaniem routerów ASUS w konfiguracji AiMesh. Posiada router Toya z ograniczeniem do 32 urządzeń oraz dwa routery ASUS RT-AX92U, które planuje użyć do stworzenia sieci WiFi. Dyskutowano o różnych rozwiązaniach, w tym o zastosowaniu switchy TP-Link SG108E oraz routerów Mikrotik, takich jak RB4011iGS, w celu uniknięcia przegrzewania się urządzeń w małej skrzynce. Ustalono, że główny router AiMesh powinien być podłączony do portu WAN, a drugi router do portu LAN, co pozwoli na stworzenie dwóch VLAN-ów (VLAN10 dla urządzeń podłączonych do Toya i VLAN20 dla sieci AiMesh). Wskazano również na problemy z NAT oraz ograniczenia prędkości w przypadku zastosowania trunkingu. Użytkownik rozważał różne topologie sieci oraz ich wpływ na wydajność i zarządzanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA