logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć LAN z routerami Asus w trybie AiMesh?

camel177 04 Lut 2025 22:07 426 0
REKLAMA
  • #1 21425151
    camel177
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

chciałbym się poradzić was w kwestii konfiguracji sieci LAN w moim budynku. Do postu załączyłem zdjęcie aktualnej topologii mojej sieci i rozprowadzenia Internetu oraz telewizji po poszczególnych piętrach i urządzeniach.

Aktualnie wszystko działa tak, jak powinno - Internet jest dostępny na obu piętrach, czy to poprzez WiFi, czy LAN ze sprzętu Asusa. Problem mam w tym, że chciałem te routery połączyć w jedną sieć za pośrednictwem LAN, np. AiMesh, żeby mogły się widzieć nawzajem, żeby można było nimi zarządzać i przesyłać pliki w tej sieci. Sytuacja w tej konfiguracji wygląda teraz tak, że jeden Asus jest ustawiony w trybie routera i mogę do niego wejść, jednak drugiego routera już nie widzę w sieci, nie mogę ustanowić połączenia mesh, jak i wejść do ustawień drugiego routera (AP). Podejrzewam, że modem dostarczony od ISP jest ustawiony w tryb routera i to on nadaje IP poprzez DHCP do tego Asusa (AP).

Moje pytanie jest takie - jak skonfigurować te routery, aby działały w jednej sieci LAN. Najprościej by było, jakbym miał jeszcze jeden kabel LAN od main_routera na piętrze, który idzie do AP na parterze i wtedy to by działało, jednak nie mam już więcej kabli w ścianie - chyba że wykorzystam skrętkę od IPTV, jednak wtedy nie będę miał telewizji, a z przełącznika TP-Linka chyba to nie pójdzie. Zastanawiałem się jeszcze, czy może da się przestawić modem ISP w tryb bridge, ale jak podłączyłem się do niego bezpośrednio laptopem i wybierałem IP: 192.168.100.1, to żadna strona konfiguracji mi się nie pojawiała.

Oczywiście mógłbym ustawić oba Asusy w trybie AP i wtedy IP będzie przypisywany przez modem ISP, jednak chciałbym tego uniknąć, ponieważ po przełączeniu w tryb AP tych Asusów tracę firewall oraz inne dodatkowe ustawienia. A chciałbym mieć dodatkowe zabezpieczenie i nie otwierać się tak do Internetu.

Schemat topologii sieci LAN z modemu Huawei, dwóch routerów Asus RT-AC86U i przełącznika TP-Link TL-SG105E.
    AI: Jakie są dokładne modele routerów Asus, które próbujesz skonfigurować w trybie AiMesh?
    ASUS RT-AC86U
  • REKLAMA
REKLAMA