logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volkswagen Sharan 1996 - brak komunikacji z używaną pompą ABS 7M0907379A

Goli03 05 Lis 2024 18:25 435 7
REKLAMA
  • #1 21290683
    Goli03
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam grupę, pacjent Sharan 96 r. Problem jest taki, że na starej pompie ABS są błędy takie jak na zdj. nr. 1. Przewody do czujnika są dobre, bo sprawdzałem pod zwykłym przejściem i pod obciążeniem są sprawne, tak samo czujnik, bo niedawno wymieniony. Teraz przechodzę do sedna: dzwoniłem w sprawie regeneracji pompy NIE NAPRAWIAJĄ POMP o nr 7M0907379A, więc zamówiłem używkę o tych samych nr. Założyłem i nie mogę skomunikować się z sterownikiem ABS-U. Chciałem zwrócić, ale nie szło. Zamówiłem znów używkę, bo myślałem, że tamta to szrot. Dziś założyłem kolejną, znów brak komunikacji. Nadmienię, że mam pompę tą, co była fabrycznie założona i jak ją podepnę, znów się komunikuje. Nie rozumiem tego kompletnie, nawet jeśli trzeba ją kodować, to musi dać się chociaż z nią połączyć. Miał ktoś taki przypadek lub wie, co go boli?

Zdjęcie ekranu z programu diagnostycznego VCDS z kodami błędów ABS.
  • REKLAMA
  • #2 21290742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21290898
    Goli03
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź masz, może schemat wtyczki tej pompy albo wiesz na którym pinie jest linia K, i w skrócie jak zmierzyć bo tylko oscyloskopem ramki można by było zmierzyć jak wyglądają i porównać...
  • REKLAMA
  • #4 21290971
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21290986
    Goli03
    Poziom 3  
    Tak wg. mojej auto daty linia K jest na pinie 6... Ale wytłumacz mi, czemu z tymi pompami tak jest, jak ty powiedziałeś, że "strzelaj, póki trafisz".
  • #6 21291055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21291059
    Goli03
    Poziom 3  
    Powiem ci tak, to jest druga pompa ABS, co sprawdzam i dupa. Dzwoniłem w sprawie regeneracji fabrycznej pompy, nie robią takich... Znasz kogoś, co regeneruje pompy ???
  • #8 21414666
    Goli03
    Poziom 3  
    Problem jest i nie jest rozwiązany... Jest pod względem, że za trzecim razem zakupiłem używaną, droższą pompę ABS i gdy założyłem, błąd odnośnie ciśnienia w pompie zgasł, ale czujnik został. W skrócie, też go szlak trafił, wymieniłem i pojeździłem dwa dni i cyk, kontrolka ABS-u (i tu uznaję za temat nierozwiązany) znów błąd pompy. Po wgłębieniu się w temat, w tych pompach lubią się robić tzw. zimne luty, więc odpuściłem sobie to już... Podsumowując, nie opłaca się już tego robić, bo nie regenerują tych pomp i ciężko dostać dobrą, używaną część, czyli tą pompę... :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Volkswagen Sharan z 1996 roku i braku komunikacji ze sterownikiem ABS po wymianie używanej pompy ABS o numerze 7M0907379A. Oryginalna pompa fabryczna komunikuje się poprawnie, natomiast dwie używane pompy o tym samym numerze nie nawiązują połączenia z modułem ABS. Sprawdzone zostały przewody i czujnik, które są sprawne. Dyskusja wskazuje, że pompy ABS Bosch typu hybrydowego często mają problemy z komunikacją i trafienie na sprawną używaną pompę jest kwestią losową. Linia K do komunikacji znajduje się na pinie 6 wtyczki pompy. Regeneracja pomp o tym numerze nie jest dostępna, a w pompach często występują zimne luty, co powoduje awarie i brak komunikacji. Naprawa jest trudna i rzadko opłacalna, a znalezienie dobrej używanej pompy jest problematyczne. W efekcie temat pozostaje nierozwiązany, a użytkownik odradza dalsze próby wymiany pompy ABS bez regeneracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA