logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei 5 kW – czy można podłączyć dodatkowe panele do trzeciego złącza?

darkowe1 05 Maj 2025 16:54 300 6
REKLAMA
  • #1 21539953
    darkowe1
    Poziom 5  
    Ocena: 91
    Falownik huwawei 5 kw podpiecie dodatkowych paneli
    Do trugiego złącza czy jest taka możliwość??
    Załączniki:
    • Huawei 5 kW – czy można podłączyć dodatkowe panele do trzeciego złącza? 20250505_165229.jpg (2.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21539966
    darkowe1
    Poziom 5  
    Bo wpadły mi w posiadanie 4 panele o mocy 450 w takie same jak mam aktualnie . Czyli bez problemu mogę jed podłączyć pod port pv2 ? Moc będzie 7 kwh
  • REKLAMA
  • #5 21540202
    darkowe1
    Poziom 5  
    Uuu . A jak teraz mam 11 paneli w jednym stringu o mocy 450 w drugi string musi być o podobnej mocy ? Czy to osobny układ i mogą być słabsze?
  • REKLAMA
  • #6 21540338
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Musi być taka ilość paneli aby zapewnić napięcie min 200V aby ruszył. W praktyce to 5-6 paneli w zależności od tego jakie mają napięcia.

To są osobne MPPT więc łańcuchy nie muszą być identyczne.
  • #7 21540571
    darkowe1
    Poziom 5  
    Znalazłem używki
    36 V sztuka
    6 sztuk będzie miało łącznie 8 kwh nie za dużo na ten falownik ?

Dodano po 2 [minuty]:

HIT! Panel PV JETION 380W SILVER Mono HALFCUT
    Ewentualnie takich sześć sztuk

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Falownik Huawei 5 kW posiada dwa wejścia na stringi paneli fotowoltaicznych (PV1 i PV2), co oznacza, że nie ma możliwości podłączenia dodatkowych paneli do trzeciego złącza. Minimalna liczba paneli w jednym stringu powinna wynosić 6-8 sztuk, ponieważ 4 panele to zbyt mało, aby zapewnić odpowiednie napięcie i uruchomienie falownika. Każdy string jest obsługiwany przez osobny MPPT, więc łańcuchy paneli nie muszą mieć identycznej mocy, jednak drugi string musi zapewnić minimalne napięcie około 200 V, co zwykle odpowiada 5-6 panelom w zależności od ich parametrów. Przy planowaniu instalacji należy zwrócić uwagę na moc całkowitą paneli, która nie powinna znacznie przekraczać mocy falownika. Przykładowo, 6 paneli o mocy 380 W (np. JETION 380W SILVER Mono HALFCUT) może być rozważane jako drugi string, jednak łączna moc powinna być dostosowana do możliwości falownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA