logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto podzielić Crucial-a SSD MX500 500GB na 2 partycje dla systemu i kopii?

MM2X 06 Lis 2024 09:26 738 23
REKLAMA
  • #1 21291412
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Padł nieodwracalnie twardy dysk z systemem Gigabyte SSD 256GB ( Satafirm S11 ) w stacjonarnym komputerze, w zamian zamierzam włożyć 2.5 " Crucial-a SSD MX 500 500GB. Ten dysk ma służyć tylko do obsługi systemu W10/64. Wychodzę z założenia, że lepiej trzymać pozostałość na innych dyskach/partycjach, w przypadku awarii/padnięcia dysku poleci tylko system.

Czy przy takim założeniu będzie praktyczne jak na tym Crucial-u zrobię 2 partycje po 250GB, pierwsza oczywiście na system, druga natomiast na kopię zapasową/klon itd. tego systemu. Na pierwszy rzut oka niepraktyczne, jak padnie dysk poleci wszystko, do tej pory w przypadku awarii dysku/systemu tylko 1 raz dysk mi się uszkodził nieodwracalnie, w pozostałych 99% problem z rozruchem, boot sektorem itd. Wtedy komunikat podaj ścieżkę kopii, systemu itd. Po za tym będę miał drugą kopię na dysku zewnętrznym, także podwójne zabezpieczenie.

Zapewne dla profesjonalistów to nie będzie rozwiązanie optymalne, natomiast wychodzę z założenia skoro i tak nie będę trzymał nic więcej na dysku 500GB poza systemem w ten sposób wykorzystam te pozostałe 250GB.
    Czy to bardzo zły pomysł? ;)
  • REKLAMA
  • #3 21291427
    MM2X
    Poziom 26  
    speedy9 napisał:
    A po co? Postawienie świeżego systemu zajmuje 20min.

No wiesz, jak jest problem tylko ze startem po co stawiać nowy system, zawsze jakieś instalacje dochodzą , sterowniki itd.
  • Pomocny post
    #4 21291430
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Jak jest problem tylko ze startem, to nie potrzebujesz kopii systemu. Sterowników praktycznie żadnych nie musisz instalować, by system sam sobie instaluje. Jedynie do GPU może wypada. Moim zdaniem szkoda czasu na kombinowanie. Ale jak uważasz. Jeśli trzymasz kopię systemu na zewnętrznym dysku, to po co Ci jeszcze wydzielona partycja?
  • #5 21291453
    MM2X
    Poziom 26  
    speedy9 napisał:
    Jeśli trzymasz kopię systemu na zewnętrznym dysku, to po co Ci jeszcze wydzielona partycja?

Po prostu zostanie 250GB wolnej przestrzeni i się wykorzysta :) . Ogólnie to wystarczyłby Crucial 250GB na system ale na miejscu mają 500GB i tylko 40zł droższy.
    Jeszcze jedno, na dysku systemowym w katalogu Users mamy "App Data" i nie tylko, gdzie instalują się różne komponenty innych programów z pozostałych dysków/partycji. Także to nie jest tak, że w 20 minut zainstalujesz nowy system i komputer hula pełną parą. Gdyby tak było to klonowanie nie miało by sensu a jednak wielu robi klon systemu w formie przyrostowej.
  • Pomocny post
    #6 21291502
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Tak, ja robię backup, od 10 lat. Nigdy się nie przydał. A robię tylko dlatego, że moja żona dane trzyma wszędzie i nie chce mi się tego szukać by backupować, bo łatwiej zrobić kopię całości.
    Ogólnie oduczyłem się odtwarzania systemów, bo obecnie szybciej się jednak instaluje od nowa. Nawet jak te kilka aplikacji trzeba doinstalować. Co innego jak ktoś ma nawalone pełno aplikacji i gier w systemie.
    Jednak wydzielanie partycji na ten cel nie ma sensu według mnie. Możesz równie dobrze zapisywać plik obrazu do folderu.
  • REKLAMA
  • #7 21291512
    MM2X
    Poziom 26  
    speedy9 napisał:
    moja żona dane trzyma wszędzie i nie chce mi się tego szukać

Ach te żony :)
    speedy9 napisał:
    Co innego jak ktoś ma nawalone pełno aplikacji i gier w systemie.

Zero gier.
    speedy9 napisał:
    Jednak wydzielanie partycji na ten cel nie ma sensu według mnie.

Chyba jednak tak. Więc te drugie 250GB będzie leżało odłogiem, hehehe
    speedy9 napisał:
    Możesz równie dobrze zapisywać plik obrazu do folderu.

I uzupełniać przyrostowo np. Acronis-em?, aby mieć zawsze aktualny stan.
  • #8 21291541
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    MM2X napisał:
    I uzupełniać przyrostowo np. Acronis-em?, aby mieć zawsze aktualny stan.

A po co przyrostowo? Rób pełny obraz za każdym razem, to w końcu niewiele danych. Jak często to potrzebujesz robić? Raz w miesiącu? Częściej raczej nie. Ma partycji systemowej niewiele się raczej zmienia. Nawet jak cofniesz się o te kilka tygodni, to co stracisz? Trochę ciastek, tempów i ewentualnie jakieś patche (może na przykład te, które Ci uwaliły system ;) ), może jakąś nową apkę, którą w międzyczasie zainstalowałeś.
  • Pomocny post
    #9 21291555
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Uważam, że tworzenie kopii na tym samym dysku jest eksperymentem niewartym przeprowadzania.
    I to nie tylko z uwagi na prawa Murphy'ego - proszę wziąć również pod uwagę choćby kwestię obciążenia zapisem drugiej partycji, jeśli miałaby być ona "uzupełniana" kopiami przyrostowym, różnicowymi czy pełnymi.
    Oczywiście jednak to Pański wybór. Choć, po prawdzie, argument(?) typu, "żeby się nie marnowało miejsce"
    kompletnie do mnie, w tym wypadku, nie trafia.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #10 21291558
    MM2X
    Poziom 26  
    Matuzalem napisał:
    Choć, po prawdzie, argument(?) typu, "żeby się nie marnowało miejsce"
    kompletnie do mnie, w tym wypadku, nie trafia.

Czy dobrze rozumiem?, czyli zostawić to miejsce i nie będzie przyrastał choćby TBW?

Dodano po 1 [minuty]:

speedy9 napisał:
    ób pełny obraz za każdym razem, to w końcu niewiele danych

Ok.
  • #11 21291561
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Matuzalem napisał:
    proszę wziąć również pod uwagę choćby kwestię obciążenia zapisem drugiej partycji,

To nie ma znaczenia. Dla kontrolera SSD partycja to Twór "wirtualny". Zapisem do konkretnych komórek pamięci steruje kontroler i "nie patrzy" na partycje
    MM2X napisał:
    czyli zostawić to miejsce i nie będzie przyrastał choćby TBW?

Jak na pisałem, to czy zrobisz partycję, czy nie, nie ma żadnego znaczenia. Kontrole decyduje w których komórkach zapisać dane i nie obchodzą go partycje. Kontroler dba o równomierne zużycie komórek pamięci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21291745
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    Bierzesz się za instalację systemu, a czy wcześniej dokładnie przetestowałeś Kości RAM-u (każdą z osobna, a później razem już po włożeniu w odpowiednie sloty)?
  • #13 21291782
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Bierzesz się za instalację systemu

O 15-tej. mają przywieźć dysk.
    pidar napisał:
    a czy wcześniej dokładnie przetestowałeś Kości RAM-u

Nie :(
    pidar napisał:
    (każdą z osobna, a później razem już po włożeniu w odpowiednie sloty)?

Ale jak każdą z osobna?, bez wkładania w slot.
  • Pomocny post
    #14 21291892
    pidar
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    Ale jak każdą z osobna?, bez wkładania w slot.

Chodzi o końcowe już prawidłowe obsadzenie tych dwóch kości RAM-u dla trybu "dual".

A co z aktualizacją BIOS-u?
    Tabela z informacjami o aktualizacjach BIOS-u dla płyty głównej GA-B75M-D3V (rev. 1.1).
  • #15 21291948
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Chodzi o końcowe już prawidłowe obsadzenie tych dwóch kości RAM-u dla trybu "dual".

A to jest jakaś procedura, bo ja wkładam jak wypadnie, hehehe
    Bios f14 mam już od kilku dni, znalazłem go jak padł mi komputer/Bios pierwszego dnia z pomocą Kolobosa uruchomiłem drugą kość. Teraz testuję RAM, może się dzisiaj skończy ;)
    Zrzut ekranu programu PassMark MemTest86, wyświetlający test pamięci RAM z wynikami i statystykami.
  • Pomocny post
    #16 21292109
    pidar
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    A to jest jakaś procedura, bo ja wkładam jak wypadnie, hehehe

Czytaj:
    Spoiler:
    Installing the Memory
    Dual Channel Memory Configuration
    This motherboard provides two DDR3 memory sockets and supports Dual Channel Technology. After the memory
    is installed, the BIOS will automatically detect the specifications and capacity of the memory. Enabling Dual
    Channel memory mode will double the original memory bandwidth.
    The two DDR3 memory sockets are divided into two channels and each channel has one memory socket as
    following:
    Channel A: DDR3_1
    Channel B: DDR3_2
    Read the following guidelines before you begin to install the memory:
    • Make sure that the motherboard supports the memory. It is recommended that memory of the
    same capacity, brand, speed, and chips be used.
    (Go to GIGABYTE's website for the latest supported memory speeds and memory modules.)
    • Always turn off the computer and unplug the power cord from the power outlet before installing the
    memory to prevent hardware damage.
    • Memory modules have a foolproof design. A memory module can be installed in only one direction.
    If you are unable to insert the memory, switch the direction.
    Due to CPU limitations, read the following guidelines before installing the memory in Dual Channel mode.
    1. Dual Channel mode cannot be enabled if only one DDR3 memory module is installed.
    2. When enabling Dual Channel mode with two memory modules, it is recommended that memory of
    the same capacity, brand, speed, and chips be used for optimum performance.

Płyta główna z gniazdem Socket 1155 oraz komponentami elektronicznymi w kolorze niebieskim.
  • #17 21292214
    MM2X
    Poziom 26  
    Memtest mieli już ponad 3 godziny, errors pass #1,2,3 ="0"
    Teraz nie mogę wyciągnąć Ram-ów, czy w ogóle ten test dzisiaj się skończy...a na tej fotce chyba niewiele zobaczysz.
    Płyta główna komputera z zainstalowanymi modułami RAM i przewodami.
  • REKLAMA
  • #18 21292283
    pidar
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    Teraz nie mogę wyciągnąć Ram-ów ...

i już nie wyciągaj!
    A po zakończonym teście bez errorów, przystąp do instalacji systemu, bo nowy SSD już chyba założony?
    I jeśli po instalacji systemu stwierdzisz, że coś brakuje, to rozpoczynasz od:
    Zrzut ekranu strony z driverami płyty głównej GA-B75M-D3V.
  • Pomocny post
    #19 21292632
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    speedy9 napisał:
    Ogólnie oduczyłem się odtwarzania systemów, bo obecnie szybciej się jednak instaluje od nowa. Nawet jak te kilka aplikacji trzeba doinstalować. Co innego jak ktoś ma nawalone pełno aplikacji i gier w systemie.

W sumie ciekawe jest to co piszesz. Ja poświęciłem sporo czasu na instalację i dopieszczenie Win10. Plus kilka aplikacji. Plus kilka skrótów do dokumentów na pulpit. Plus konfiguracje przeglądarek. Plus sterowniki.
    I na pewno nie zajeło mi to 10,20,30 minut. Tylko o wiele, wiele dłużej.

Restore z bekapu to jakieś 5 minut.

*Więc* wniosek nasuwa się sam.
  • #20 21292751
    MM2X
    Poziom 26  
    zdolnyadam napisał:
    Ja poświęciłem sporo czasu na instalację i dopieszczenie Win10.

No właśnie ja też i niestety dla kogoś kto na co dzień nie zajmuje się techniką komputerową ( nawet hobbystycznie ) stanowi to pewien problem i nie chodzi tutaj o czas. Wiadomo samo postawienie W10 jest krótkie a co z plikami np.w ukrytym App Data?.
    Na pozostałych dyskach niesystemowych są programy, które odnoszą się do zawartości App Data i od czasu do czasu komunikat, że coś jest nie halo, Thunderbird ma tam swoje katalogi i wiele innych programów. Co z tego, że Imap i praktycznie wszystko wisi na serwerze, ja do dzisiaj po ponownej instalacji W10 mam problem z pocztą i fachowcy z Interii przez 3 m-ce nie dali rady go rozwiązać. Kolejna sprawa sterowniki, ..."podczas instalacji sam sobie pobierze".. - no nie wszystkie, jak to sprawdzić, w jakim katalogu one są?, to trąca czasami o rejestr ..., menadżer urządzeń i aktualizacje to można pominąć.
    Ja np. nie wiem, które sterowniki z całego zestawu na stronie producenta płyty trzeba doinstalować?, a może podczas stawiania W10 już zostały zainstalowane, gdzie to sprawdzić, w który m katalogu, info z menedżera urządzeń, że jest aktualny można w buty włożyć.
    To jest praktycznie odpowiedź na pytanie zawarte w temacie, dlaczego kombinuję jak koń pod górę ( dzielenie dysku ) aby nie robić wszystkiego od początku.
    zdolnyadam napisał:
    Restore z bekapu to jakieś 5 minut.

Kolejna prawda :) .
    Bios mi strzeli 30 października i praktycznie razem z tym ssd, dzisiaj mija 7 dzień i dalej z tym jestem. Ktoś powie, że p^^^^^^^^lisz się z tym na własne życzenie. Częściowo tak ale nie z braku czasu, tylko życie podpowiada taki scenariusz, aby uniknąć błędów w przyszłości, czy jakos tak ;)

Dodano po 7 [godziny] 24 [minuty]:

System stoi :) , nie obyło się bez małych problemów ( MBR/GPT ).
    pidar napisał:
    I jeśli po instalacji systemu stwierdzisz, że coś brakuje, to rozpoczynasz od:

A jak to stwierdzić?, gdzie sprawdzić? - to właśnie zawsze mój największy problem przy nowych instalacjach.
    W menedżerze urządzeń nie mam żadnych wykrzykników.

Dodano po 5 [godziny] 14 [minuty]:

I teraz zagwozdka, instalować aktualizacje Intela pobrane przez Update, czy też nie, bo Intel wskazuje, że na ten komputer nie ma żadnych aktualizacji. I bądź tu chłopie mądry.
    Zrzut ekranu z opcjonalnymi aktualizacjami sterowników w Windows 10
    Zrzut ekranu z Intel Driver & Support Assistant, który informuje o braku dostępnych aktualizacji sterowników dla systemu.
  • Pomocny post
    #21 21296760
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    MM2X napisał:
    zamierzam włożyć 2.5 " Crucial-a SSD MX 500 500GB. Ten dysk ma służyć tylko do obsługi systemu W10/64. Wychodzę z założenia, że lepiej trzymać pozostałość na innych dyskach/partycjach, w przypadku awarii/padnięcia dysku poleci tylko system.
    Wg mnie to bardzo prawidłowe rozumowanie. Pad systemu niestety czasami się zdarza.

MM2X napisał:
    Czy przy takim założeniu będzie praktyczne jak na tym Crucial-u zrobię 2 partycje po 250GB

Proponuję rozmiar partycji systemowej zrobić system + 10 GB na swapa i to wszystko. Reszta na dane.
  • #22 21297041
    MM2X
    Poziom 26  
    Remeknapr napisał:
    MM2X napisał:
    Czy przy takim założeniu będzie praktyczne jak na tym Crucial-u zrobię 2 partycje po 250GB

Proponuję rozmiar partycji systemowej zrobić system + 10 GB na swapa i to wszystko. Reszta na dane.

Nie wszyscy sie zgadzają z takim rozwiązaniem.

Matuzalem napisał:
    Uważam, że tworzenie kopii na tym samym dysku jest eksperymentem niewartym przeprowadzania.
    I to nie tylko z uwagi na prawa Murphy'ego - proszę wziąć również pod uwagę choćby kwestię obciążenia zapisem drugiej partycji, jeśli miałaby być ona "uzupełniana" kopiami przyrostowym, różnicowymi czy pełnymi.

Moment, źle to odczytałem, system+dane, nie kopia systemu na tym samym dysku ;) , sorry.
  • Pomocny post
    #23 21298451
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Remeknapr napisał:
    MM2X napisał:
    Nie wszyscy sie zgadzają z takim rozwiązaniem.
    I co z tego? Argumenty?
  • #24 21303712
    MM2X
    Poziom 26  
    Remeknapr napisał:
    I co z tego? Argumenty?

MM2X napisał:
    Moment, źle to odczytałem, system+dane, nie kopia systemu na tym samym dysku , sorry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy warto podzielić dysk Crucial SSD MX500 500GB na dwie partycje: jedną na system Windows 10, a drugą na kopię zapasową systemu. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat sensowności takiego rozwiązania. Niektórzy sugerują, że lepiej jest robić pełne kopie zapasowe na zewnętrznych dyskach, zamiast tworzyć partycje na tym samym dysku, co może być ryzykowne w przypadku awarii. Inni podkreślają, że instalacja systemu zajmuje niewiele czasu, a klonowanie systemu może być zbędne, zwłaszcza gdy użytkownik ma zewnętrzne kopie. Wskazano również na kwestie związane z obciążeniem zapisem na SSD oraz na to, że kontroler dysku nie rozróżnia partycji. Użytkownik planuje używać Acronis do przyrostowego backupu, ale niektórzy radzą, aby robić pełne obrazy systemu rzadziej, co może być bardziej efektywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA