logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrokontrolery ARM LPC2xxx i AT91 - wasze doświadczenia i projekty

megao 11 Gru 2005 01:53 4764 8
  • #1 2072958
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Od pewnego czasu na polskim rynku dostępne są mikrokontrolery ARM (głównie seria LPC2xxx oraz AT91), jak również gotowe kity z tymi układami.
    Ciekaw jestem jakie są wasze uwagi, spostrzeżenia, etc. dotyczące tych mikrokontrolerów.
    Być może komuś udało się zrealizować jakiś ciekawy projekt.
  • #2 2073075
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    a więc moja opinia jest od zawsze taka sama i zgodna z opinią całego chyba świata !!
    WSPANIAŁE PROCESORY !!! Wielki krok w przyszłość, tanie, świetnie wyposażone, szybkie, dużo pamięci, darmowe środowisko

ARM RZĄDZI !!!

:D:D:D
  • #3 2073344
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Jak kazde procesory maja swoje wady i zalety. Odnosnie ARM-ow bylo na forum kilka tematow. Poszperaj w przeszlosci.
    Pozdro
    Dexter
  • #4 2073780
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Dexter77 napisał:
    Odnosnie ARM-ow bylo na forum kilka tematow. Poszperaj w przeszlosci.

Oczywiście, to się zgadza. Jednak są to głównie dyskusje o sprawach teoretycznych, tzn. jaki mikrokontroler wybrać, gdzie kupić, ile kosztuje i dlaczego tak dużo - informacje tego typu są ogólnie dostępne.
    Mi chodzi bardziej uwagi praktyczne dotyczące uruchamiania programów na tych procach. Domyślam się, że sprawa może być trochę bardziej skomplikowana niż w przypadku AVR, PIC.
    Czy darmowy programator Philipsa ISP wystarczy, czy lepiej zainwestować w debugger?
    Interesują mnie również (praktyczne) uwagi o środowisku uruchomieniowym głównie KEIL uVision oraz IAR EWARM.
  • #5 2074433
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ja chcę niedługo kupić płytę ewaluacyjną do ARM-ów. Zastanawiam się nad jakąś z www.propox.com Jaką najbardziej polecacie? do LPC czy Atmeli?
  • #7 2074634
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ładnie ten zestaw bedzie kosztował skoro sam moduł 130 zł. Zestawy z propoxa bardziej mnie jednak interesuja z tego powodu że są robione też pod telekomunikację, np. serwery strony www. Tutaj tego nie zauważyłem ale być może też są. :)
  • #9 2287351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznych doświadczeń i projektów z mikrokontrolerami ARM, głównie serii LPC2xxx oraz AT91, dostępnych na polskim rynku. Użytkownicy podkreślają zalety tych procesorów, takie jak wysoka wydajność, duża pamięć, bogate wyposażenie peryferyjne oraz dostępność darmowych środowisk programistycznych (KEIL uVision, IAR EWARM). Poruszono kwestie wyboru programatora – czy wystarczy darmowy programator Philips ISP, czy lepiej zainwestować w debugger. Wspomniano o dostępności i cenach zestawów ewaluacyjnych, zwłaszcza z serii LPC214x, które oferują szybkie porty i USB 2.0. Zestawy z propox.com są polecane ze względu na wsparcie dla aplikacji telekomunikacyjnych i obsługę sieci, natomiast kamami.pl oferuje moduły LPC214x. Pojawiły się także problemy z oprogramowaniem do programowania LPC2142 (LPC2000 Flash Utility v2.2.3) oraz trudności z połączeniem modułu programującego (ZL9ARM) z komputerem, co wskazuje na potrzebę dokładnej konfiguracji sprzętowej i programowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA