logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki nie grzeją - instalacja z rozdzielaczem 6 obwodowym

PiotrNowak90pn 07 Lis 2024 01:30 564 10
REKLAMA
  • #1 21292639
    PiotrNowak90pn
    Poziom 2  
    Dobry wieczór,

piszę o późnej porze, bo mam problem, który nie daje mi spać.
    Otóż w tym roku zatrudniłem hydraulika do wymiany instalacji grzewczej i dał ciała, dwa grzejniki prawie nie grzeją. Proszę o pomoc w zlokalizowaniu problemu i o radę, jak to naprawić. Nie będę tego robić samodzielnie, natomiast nie chcę znowu zaufać fachowcowi z fixly, który być może nie naprawi problemu lub nawet go pogłębi.

Po kolei - miałem starą instalację na grubych rurach stalowych. Hydraulik założył rozdzielacz 6-obwodowy obok kotła, podłączył go do kotła (gazowy, kondensacyjny) rurami PP-R 32mm, natomiast od rozdzielacza odchodzą rury PP-R 20mm.
    O rozdzielaczu - ten ma podłączenie 32mm i innej możliwości podłączenia nie było. Tam, gdzie woda wychodzi, jest możliwość podłączenia rur 16 lub 20mm.
    Jest 6 obwodów, od rozdzielacza do grzejników idą rury 20mm, na dwóch największych obwodach, gdzie są po 4 grzejniki, nie grzeją ostatnie grzejniki - w pokoju na samej górze jest grzejnik 80x60 i on praktycznie w ogóle nie grzeje, a na obiegu, który kończy się niżej, jest 120x60 i tam grzeje tylko góra. Grzejniki są odpowietrzone. Załączam rysunek własnego autorstwa, proszę o rady, bo zwłaszcza ten grzejnik na samej górze musi grzać, bo tamten pokój jest najzimniejszy w całym domu.
    *czarne prostokąty to grzejniki
    Schemat instalacji grzewczej z rozdzielaczem 6-obwodowym, pokazujący rozmieszczenie grzejników w budynku.
    Kocioł Vailant, kondensacyjny 24kW, przy kotle jest sprzęgło. Rozdzielacz jest bardzo podobny do tego - Rozdzielacz 6-obwodowy do instalacji grzewczej z kolorowymi zaworami i montażem na metalowej podstawie.
    Pompa Grundfos. Wysokość od rozdzielacza do tego grzejnika, który praktycznie w ogóle nie grzeje, to około 11,5-12 metrów. Ciśnienie na kotle 1,5 atmosfery, próbowałem na 2.0 i nie było poprawy. Każdy grzejnik ma odpowietrznik automatyczny, są automaty na rozdzielaczu i na pionach. Pompa jest na drugim biegu, na pierwszym biegu jeden grzejnik na "niebieskim" umieszczony piętro grzeje za słabo, na trzecim biegu brak poprawy. Starałem się podać wszystkie istotne informacje. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

AI: Czy możesz podać dokładny model pompy Grundfos, która jest zainstalowana w systemie?
    Alpha 1

AI: Czy na rozdzielaczu są zainstalowane zawory równoważące lub czy były przeprowadzane jakiekolwiek regulacje przepływu?
    Nie, nie
  • REKLAMA
  • #2 21292662
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    Instalacja nie zrównoważona hydraulicznie. Zakręcaj stopniowo zawory w pomieszczeniach w których jest najcieplej, zaworami lub kryzamia (zależnie od typu zaworów zamontowanych na grzejnikach).

Sens i wykonanie (zwłaszcza przekroje rur) instalacji w taki (mieszany) sposób jest mocno dyskusyjny.
  • #3 21292663
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    PiotrNowak90pn napisał:
    zatrudniłem hydraulika do wymiany instalacji grzewczej i dał ciała

Czy po wykonaniu prac hydraulik sprawdził skuteczność ogrzewania?
    Czy po wykonaniu usługi było OK, a problem powstał później?
    Czy na pewno grzejniki nie są zapowietrzone? Automatyczny odpowietrznik też może się zablokować!
    Czy na powrocie niegrzejących grzejników sprawdzano, jak wygląda wydajność przepływu w stosunku do innych grzejników?
    Na rysunku proszę podać powierzchnię grzejników!
    Czy rury doprowadzające wodę do grzejników niegrzejących i grzejących są tak samo ciepłe?
  • REKLAMA
  • #4 21292665
    PiotrNowak90pn
    Poziom 2  
    >>21292662
    Dzięki za odpowiedź. Teraz to już sam zdaję sobie sprawę, że to nie ma za bardzo sensu. Kręcenie zaworami nic nie daje. Co trzeba zrobić, chodzi mi o przeróbkę, żeby to miało sens?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21292663
    Sprawdził, ale to było latem, więc tylko dotknąłem grzejniki i to by było na tyle. Nawet te najsłabiej grzejące są ciepłe na górze, ale to tyle. Ja się na tym nie znam, dlatego zatrudniłem hydraulika.
    "Czy po wykonaniu usługi było OK, a problem powstał później?" - już po pierwszym uruchomieniu w sezonie okazało się, że nie jest ok.
    "Czy na pewno grzejniki nie są zapowietrzone? Automatyczny odpowietrznik też może się zablokować!" - na pewno nie są zapowietrzone, odkręcałem nakrętkę na dole grzejników, leci woda.
    "Czy na powrocie niegrzejących grzejników sprawdzano, jak wygląda wydajność przepływu w stosunku do innych grzejników?" - Nie wiem.
    "Na rysunku proszę podać powierzchnię grzejników!" - chodzi o wymiary poszczególnych grzejników?
    "Czy rury doprowadzające wodę do grzejników niegrzejących i grzejących są tak samo ciepłe?" - Nie, te, które prawie nie grzeją, są chłodniejsze.

Da się cokolwiek zrobić, żeby te dwa grzejniki, które prawie nie grzeją, ruszyły? Może da się dołożyć dwa obiegi i te dwie sekcje, w których są po 4 grzejniki, rozbić na 4 po 2 grzejniki? Nie widzi mi się robienie nowej instalacji zimą.
  • REKLAMA
  • #5 21292672
    jorgpa229
    Poziom 7  
    ktoś się przeliczył podłączyć 4 grzejniki na 1/2" a grzejniki też mają wyjścia 1/2" więc słaby przepływ wody i leci jak na rzece tam gdzie łatwiej z powrotem do pieca : jeśli już takie rozdzielacze to na każdym piętrze zasilane osobno z przepływomierzami wtedy można odpowiednio kryzować wszystkie odczepy Nie znam układu zasilania z pieca ale piszesz że jest sprzęgło mieszające jeśli jest tylko pompa w piecu przez sprzęgło woda może powracać wezwij kogoś kto ma dobrze pod kadłubem może to rozwiąże A tak nawiasem 15 CU, 16 PEX, 20 PP to 1/2" ale ten ostatni można przegrzać i nie ma średnicy
  • #6 21292687
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    Wołaj tego artyste niech poprawia to swoje dzieło. Sam nic nie zdziałasz.

Nie podałeś jak duże są grzejniki, jaka powierzchnia do ogrzania i jaką izolacje ma budynek czy jest zbiornik c.w.u. Ale zgadujac zamysł wykonawcy (małe przekroje rur), zapotrzebowanie raczej nie zbliża się do 24kW, więc instalacja powinna pracować na pompie kotła i to na niespecjalnie wysokich obrotach. Sprzęgło wstawi chyba tylko dlatego, że miał je na zbyciu.
  • #7 21292867
    PiotrNowak90pn
    Poziom 2  
    >>21292687
    Zaktualizowałem mój rysunek o grzejniki i wymiary powierzchni do ogrzania.
    Dom jest całkiem solidnie docieplony - 20 cm styropianu, 20 cm styropapy. CWU brak.
    Chętnie odezwę się do tego mistrza, natomiast chciałbym wiedzieć, co trzeba zrobić, bo boję się, że on może pogorszyć sytuację zamiast ją naprawić.
  • Pomocny post
    #8 21292980
    Adam Walko
    Poziom 35  
    PiotrNowak90pn napisał:
    co trzeba zrobić, bo boję się, że on może pogorszyć sytuację zamiast ją naprawić.

On nic nie popsuje! Trochę zbagatelizował temat.
    Trzeba policzyć przepływy i odpowiednio pokryzować.
    Jeżeli ma doświadczenie w temacie, można to ustawić na tzw." czuja i " też będzie dobrze.
    Wykonywaliście modernizację instalacji, bez projektu?
  • Pomocny post
    #9 21293007
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    @ PiotrNowak90pn Odkręć korpusy-regulatory przy grzejnikach i psiknij W 7 w iglicę - cach, być może zawory są zaśniedziałe
  • REKLAMA
  • #10 21293174
    PiotrNowak90pn
    Poziom 2  
    >>21292980 Bez projektu. Nie wiedziałem, że do tego musi być projekt. Ja się nie znam, biorę hydraulika z fixly, jeśli mówi, że wie jak to zrobić, to robimy. Na przyszłość już będę wiedział, że to nie jest takie proste, ale stało się.
    Dzwoniłem do gościa, dołoży jedną nitkę do rozdzielacza tam, gdzie jest najzimniej i będzie kryzować. Chyba nic więcej nie da się zrobić. Na tę chwilę bardzo dziękuję za pomoc.
  • #11 21293760
    Adam Walko
    Poziom 35  
    PiotrNowak90pn napisał:
    że do tego musi być projekt.

Nie musi! Ale lepiej jak jest.
    PiotrNowak90pn napisał:
    jeśli mówi, że wie jak to zrobić

Najwidoczniej tylko się chwali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją grzewczą, w której dwa grzejniki nie grzeją prawidłowo po wymianie instalacji przez hydraulika. Instalacja została zbudowana z rozdzielaczem 6-obwodowym, gdzie rury doprowadzające mają różne średnice (PP-R 32mm i 20mm). Użytkownik podejrzewa, że instalacja jest hydraulicznie niezrównoważona, co może prowadzić do słabego przepływu wody. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, takie jak sprawdzenie zapowietrzenia grzejników, wydajności przepływu oraz ewentualne kryzowanie obwodów. Użytkownik planuje skontaktować się z hydraulikiem w celu poprawy instalacji, jednak obawia się, że może to pogorszyć sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA