logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GL65 95D - Czerwone pasy na ekranie po 15 min gry, co może być przyczyną?

sakoprzemek 11 Lis 2024 19:06 327 9
REKLAMA
  • #1 21298811
    sakoprzemek
    Poziom 2  
    Laptop MSI GL65 9SD
    Mam laptopa od paru lat. Ostatnio po przegraniu około 15 min laptop zacina się, a na ekranie pojawiają się czerwone pasy. Chciałbym wiedzieć, czy winą może być uszkodzona karta graficzna, taśma matrycy czy sama matryca. Wydaje mi się, że wszystko przez to, że laptop za bardzo się przegrzewał, nie zmieniałem wcześniej pasty na procesorze i karcie, ale po tym zmieniłem, niestety nic to nie dało, zbiłem jedynie temperaturę, na programie jest mniejsza, ale problem z paskami na ekranie nadal występuje.
    Po zacięciu laptopa buczy z głośników, a gdy ruszam laptopem, pasy na ekranie zmieniają się.

Cytat:
    AI: Czy problem z czerwonymi pasami na ekranie występuje tylko podczas grania w konkretne gry, czy też przy innych aplikacjach?

Gram jedynie w World of Tanks.

Cytat:
    AI: Czy problem pojawia się również podczas korzystania z laptopa do innych zadań, takich jak przeglądanie internetu czy oglądanie filmów?

Nie Ekran laptopa z przerywanymi czerwonymi pasami podczas gry World of Tanks.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21298861
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Pojawienie się pasków na matrycy może być spowodowane wadą samej matrycy, lub karty graficznej. Taśma z reguły powoduje nieco inne efekty. Skoro dochodzi przy tym do zawieszania się systemu, można wyeliminować matrycę. Wada matrycy w większości przypadków nie ma wpływu na stabilność pracy systemu.
    Fakt, że defekt pojawia się wyłącznie w czasie używania gry, wskazuje na problem z kartą graficzną. Laptop posiada dwie karty graficzne: GeForce GTX 1660 Ti + Intel UHD Graphics. Karta Intela jest używana przy obsłudze większości programów, jest energooszczędna i wystarcza do większości codziennych operacji. GTX, uruchamia się, gdy jest potrzeba korzystania z dużej mocy obliczeniowej, np. w czasie używania gier. Pojawienie się defektu po pewnym czasie wskazuje na usterkę związaną z rozszerzalnością cieplną, a więc bardzo prawdopodobne, że uszkodzeniu uległy kulki pod układem GTX lub sąsiadujących z nimi pamięci VRAM.
  • REKLAMA
  • #3 21298891
    sakoprzemek
    Poziom 2  
    Da radę coś z tym zrobić, wymienić ?
  • #4 21298943
    TechLovers
    Poziom 17  
    Tak. To dość typowa usterka. Chip grafiki najprawdopodobniej nie jest uszkodzony i nie będzie potrzeby wymiany. Wystarczy zdjąć układ i położyć nowe kulki, po czym zamontować go ponownie.
  • REKLAMA
  • #5 21299055
    sakoprzemek
    Poziom 2  
    Dobra, jeszcze pytanie, gdzie takie coś kupić i jakie?
  • REKLAMA
  • #6 21299062
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Inwestowanie kasy w taki wiekowy laptop dla mnie nie ma sensu, przelutowanie gpu czy pamięci pomoże na kilka miesięcy, a później powrót, ja bym to sprzedał póki działa, za 2k masz lapka z 3060 i intel 11gen/ryzen5800 i spokój.
  • #7 21299123
    TechLovers
    Poziom 17  
    Tego się nie kupuje, ale wykonuje. To taki proces serwisowy. Wbrew temu, co pisze ktoś w poprzednim poście, prawidłowo wykonany proces reballingu to nie jest wydłużenie pracy o kilka miesięcy. Bzdura. Chyba, że ktoś to robi opalarką albo w kuchennym piekarniku. Porządnie zrobione chodzą latami.

Brodi napisał:
    ja bym to sprzedał póki działa

I w ten sposób wsadziłbyś kogoś na minę.
  • #8 21299153
    sakoprzemek
    Poziom 2  
    Dzięki, wychodzi na to, że trzeba znaleźć jakiegoś speca, co by to ogarnął
  • #9 21299164
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    Wyglada na uszkodzenie pamieci grafiki.

Uzyj MATS
  • #10 21299227
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3525
    Naprawa to 500-600zł. - wykona ją każdy rozsądny serwis elektroniczny.

Czy warto to musisz Sobie sam odpowiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop MSI GL65 9SD doświadcza problemów z wyświetlaniem czerwonych pasów na ekranie po około 15 minutach gry, co może być spowodowane uszkodzeniem karty graficznej lub pamięci VRAM. Użytkownik zauważył, że laptop się zacina, a po przegrzaniu i wymianie pasty termoprzewodzącej problem nie ustąpił. Wskazano, że defekt może być związany z rozszerzalnością cieplną, a naprawa może obejmować reballing układu graficznego. Koszt naprawy szacowany jest na 500-600 zł, a niektórzy sugerują sprzedaż laptopa i zakup nowszego modelu z lepszymi parametrami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA