logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GS73 Stealth 8RE - poziome pasy na ekranie, uszkodzenie taśmy czy matrycy?

Marcin_2023 29 Lis 2023 09:18 495 6
REKLAMA
  • #1 20838230
    Marcin_2023
    Poziom 4  
    Witam serdecznie! Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w laptopie MSI GS73 Stealth 8RE. Usterka objawia się występowaniem na ekranie poziomych pasów. Pasy przebiegają jedynie przez połowę ekranu-w lewym dolnym rogu. Co ciekawe, na jednolitym tle usterka objawia się jako kilka poziomych cienkich czarnych pasków. Natomiast na tle wielokolorowym pasy wyglądają inaczej-pasy mienią się różnymi kolorami (ruszają się). Usterka powstała nagle. Nie było żadnego uderzenia matrycy. Poruszanie klapką nie powoduje żadnych zmian. W czasie powstania uszkodzenia laptop osiągał wysokie temperatury, a taśma matrycy jest poprowadzona blisko heat pipe - czy taśma mogła zostać uszkodzona termicznie? Nadmieniam, że problem wysokich temperatur został rozwiązany-czyszczenie i wymiana pasty rozwiązały problem. Usterka wystąpiła przed czyszczeniem. Na zewnętrznym ekranie obraz wyświetlany jest poprawnie. Laptop, nie licząc wspomnianej usterki, działa poprawnie.

Moja wątpliwość co do tego, czy to uszkodzenie matrycy, czy taśmy, wynika z faktu, że pasy nie są stałe, a zmieniają się zależnie od tego, jaki obraz wyświetlany jest w miejscu ich występowania.

Matryca zastosowana w laptopie - 17.3" UHD (3840x2160)

MSI GS73 Stealth 8RE - poziome pasy na ekranie, uszkodzenie taśmy czy matrycy? MSI GS73 Stealth 8RE - poziome pasy na ekranie, uszkodzenie taśmy czy matrycy?

Proszę o pomoc w diagnozie problemu.
  • REKLAMA
  • #2 20838813
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15553
    Podmień matrycę i się okaże, na 99% to jej wina.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20838934
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Uszkodzona matryca. Nie do naprawy, tylko wymiana.
  • Pomocny post
    #4 20839060
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6901
    99% matryca.

Ale mozna podstawić tasiemke .
    * gdyby tasiemka , to przy jej ruszaniu pasy by znikały, pojawiały

W serii MSI GS73 Stealth 8RF-011 (GS73 Series)
    -matryca FHD 1920 x 1080 40-pin (bottom-left), CMN N173HHE-G32 (CMN1747)/
    - bywały i 3840x2160, IPS;
    * B173ZAN06.8 120HZ 4K 40pins (bottom -right) 3840×2160

* B173QTN01.0 B173QTN01.1 B173QTN01.2 B173QTN01.4 B173QTN01.5 2560x1440 , 120Hz, 40pin (bottom-left) eDP (4-lanes)
  • REKLAMA
  • #5 20839303
    Marcin_2023
    Poziom 4  
    Dziękuję Panowie za wskazówki i zainteresowanie moim tematem. Udało mi się kupić tanio taśmę więc w pierwszej kolejności podmienię taśmę i wtedy wyeliminujemy albo potwierdzimy jeden z dwóch wariantów. Nie cieszy mnie wizja wymiany matrycy z uwagi na jej spory koszt ok 900 zł. Program HW Info identyfikuje matrycę jako: AU Optronics B173ZAN01.0.

Dam znać czy diagnoza usterki była prawidłowa.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 21425929
    Marcin_2023
    Poziom 4  
    To nie było uszkodzenie matrycy. Z wykonaniem podmiany taśmy matrycy zwlekałem tak długo, że aż przyzwyczaiłem się do tych poziomych pasów. Przeszło rok od zamieszczenia posta uszkodzenie tak jak się samo pojawiło, tak i samo zniknęło. Nie wymieniłem ani matrycy, ani taśmy. Jedyne co uległo zmianie, to pęknięcie prawego zawiasu laptopa (taśma jest prowadzona tym z lewej strony). Zakładam, że taśma jakoś się inaczej ułożyła (cała klapa laptopa lata teraz na lewo i prawo) i to spowodowało zniknięcie usterki.

Na marginesie jeśli ktoś trafił tu bo rozważa zakup MSI GS73 Stealth 8RE, to stanowczo odradzam.

Pozdrawiam!
  • #7 21425987
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Marcin_2023 napisał:
    To nie było uszkodzenie matrycy.

Jest i problem prędzej czy później powróci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W laptopie MSI GS73 Stealth 8RE pojawiły się poziome pasy na ekranie, widoczne tylko na lewej dolnej połowie matrycy. Pasy na jednolitym tle są czarne i cienkie, natomiast na tle wielokolorowym mienią się i poruszają. Problem wystąpił nagle, bez mechanicznego uszkodzenia, a poruszanie klapką nie wpływa na objawy. Laptop osiągał wysokie temperatury, a taśma matrycy przebiega blisko heat pipe, co rodziło podejrzenie uszkodzenia termicznego taśmy. Po czyszczeniu i wymianie pasty termoprzewodzącej problem wysokich temperatur został rozwiązany, ale pasy pozostały. Obraz na zewnętrznym monitorze jest poprawny. Eksperci wskazali na uszkodzenie matrycy jako najprawdopodobniejszą przyczynę, sugerując wymianę matrycy, choć możliwa jest też wymiana taśmy, która w przypadku uszkodzenia powodowałaby zmiany pasków przy poruszaniu klapką. Matryca zidentyfikowana została jako AU Optronics B173ZAN01.0. Po ponad roku usterka sama zniknęła bez wymiany matrycy czy taśmy, prawdopodobnie na skutek zmiany ułożenia taśmy spowodowanej pęknięciem prawego zawiasu laptopa. Wskazano, że problem może powrócić, a zakup MSI GS73 Stealth 8RE nie jest rekomendowany ze względu na takie usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA